nieuws

Wat willen pubers ons met hun verslaving vertellen?

Wat willen pubers ons met hun verslaving vertellen?

VERSLAVING

Wat willen pubers ons vertellen?

Vele pubers kampen momenteel met een alcohol verslaving (evenals veel ouderen). Wat ligt daaronder? Welke behoefte wordt er niet gezien en welk gemis wordt er niet ingevuld? Ik had jarenlang een alcoholverslaving. Alcohol is gigantisch ingeburgerd in onze maatschappij en televisie, reclame en media zorgen ervoor dat alcohol ‘normaal’ blijft. Terwijl we andere drugs zwaar veroordelen (weed bijvoorbeeld). Waarom kijken we niet naar alcohol zoals het is, een verdovende harddrug! Staat dan de maatschappij op zijn kop?

85% van de Belgische bevolking drinkt alcohol. We zien alcohol als een deel van onze cultuur en ons ‘plezier’. Echter, zoveel mensen beleven niet echt plezier aan alcohol. Misschien ben jij wel eens wakker geworden met een schuldgevoel, of met een emotionele kater, of misschien heb jij ook wel al eens dingen gezegd of gedaan waar je achteraf spijt van hebt? Alcohol is een gevaarlijk middel, waar weinig mensen controle over hebben.

Stress, druk, prestatiegericht

Pubers groeien op in een razendsnelle maatschappij met veel stress, druk, prestatiegerichte ideeën. Jongeren ‘moeten’ veel: ze moeten mee zijn met de mode, grappig zijn, een eigen identiteit creëren, de nieuwste Iphone hebben, mee zijn op instagram en Snapchat, ze moeten … Deze tijd heet dan ook De Versnelling. In die snelheid vergalopperen vele jongeren. (En ook heel veel volwassenen). Naast alcohol zijn er ontzettend veel mensen die antidepressiva, zoals Rilatine nemen. Ook dat is een soort verdoving van onderliggende behoeften.

Wat missen de jongeren dan?

Ik denk dat vele jongeren verbinding missen, het feit dat mensen de tijd nemen om naar elkaar te luisteren, vertrouwen en nog zoveel meer. Ouders nemen niet altijd de tijd om naar hun kinderen te luisteren, écht te luisteren. Vele mensen hebben niet de empathie die jongeren nodig hebben. Jongeren voelen zich onbegrepen.

Zelfinzicht & zelfliefde

Ik pakte mijn alcoholverslaving aan door in therapie te gaan, en te onderzoeken wat ik ‘miste’ in mijn leven. Wetende dat alcohol nooit iets oplost, bande ik dit op mijn 25e uit mijn leven. Het resultaat als ik dronk was altijd het zelfde en dat was ‘miserie’. Vanaf mijn nuchter zijn ben ik op zoek gegaan naar antwoorden en heb mij laten begeleiden in mijn nuchter proces. Ik heb mezelf leren kennen. Veiligheid die ik in alcohol zocht en nooit vond heb ik mezelf leren geven, door mij te omringen met mensen die zacht, gevoelig en lief zijn voor mij. Nuchter worden/blijven is een proces van zelfinzicht & zelfliefde. Een heerlijk proces, één met vallen en opstaan!

Probeer verder en dieper na te denken over jezelf

Boeddha zei: “Al het lijden komt uit onwetendheid”. Dit is een gezegde waar ik grondig mee aan de slag ging. Ik begon veel te lezen over verslaving en alcohol en heb een andere waarheid leren kennen. Openstaan voor nieuwe inzichten is heel belangrijk. Door veel te lezen ontdekte ik vele nieuwe perspectieven rond alcohol en verslaving. We moeten niet sterker zijn dan onze verslaving, we moeten slimmer zijn.

Michael Niclaus©2018

www.debestebeslissing.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *