Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Zijn vaders lui of zorgen moeders te veel?

Zijn vaders lui of zorgen moeders te veel

Moeders pakken de meeste zorgtaken voor de kinderen op

Luiers verschonen, kinderkleding kopen of speelafspraakjes plannen. Het is meestal de moeder die dit soort dingen doet. Pakken zij te veel de zorgrol? Of zijn vaders gewoon een beetje lui? Het Haagse bedrijf:  ‘De Pot Op’ vraagt zich dat af: “Vaders kunnen toch ook prima met zindelijkheid aan de slag?”

Met papa de pot op

Het bedrijf is daarom gestart met de campagne #metpapadepotop. De Pot Op werkt samen met dadfluencers die laten zien hoe zij de vaderrol oppakken. Ter voorbereiding interviewde het bedrijf,  vaders. Hieruit bleek dat het geldbesparingsargument (luiers kosten zo’n €600 per jaar) belangrijk is voor vaders.

Elianne Leeffers (founder ‘De Pot Op’) vertelt: “De meeste van onze gebruikers zijn moeders, maar vaders die dit soort dingen oppakken, zijn er natuurlijk ook. Deze roldoorbrekende vaders zetten wij graag in de spotlight. Want net zoals moeders die meer gaan werken, banen deze vaders een pad voor de volgende generatie.

We denken dat we in Nederland heel geëmancipeerd zijn, maar stiekem zijn de rolpatronen ontzettend traditioneel. Daar willen wij aandacht voor vragen. Want voor echte emancipatie hebben de werkende vrouwen ook de vaders nodig die meer zorgtaken op zich nemen. Vaders kunnen een zwangerschap niet overnemen van de moeder, maar veel andere taken wél. Zindelijkheidstraining is daar een goed voorbeeld van.

Kinderen worden steeds later zindelijk. In de jaren ’40 waren de meeste kinderen rond één jaar zindelijk. Nu is dat gemiddelde gestegen tot drie jaar. Dit komt door het gemak van de wegwerpluier, een veranderende opvoedstijl en doordat veel moeders tegenwoordig buiten de deur werken. Dat kinderen steeds later zindelijk worden is slecht voor het milieu. Een kind in wegwerpluiers produceert zo’n 300 kilo afval per jaar. Met een baby in huis is dat zo’n 50% van je afval. En wegwerpluiers zijn zeer lastig te recyclen.

Met de ‘De Pot Op app’ kunnen vaders én moeders al vanaf 18 maanden aan de slag met zindelijkheidstraining. De Pot Op app is te vinden in de App Store en Google Play Store.” 

De Pot Op

De Pot Op is een tech start-up uit Den Haag die producten en diensten ontwikkelt om ouders en kinderen te helpen met zindelijkheidstraining. Het eerste product is een app (beschikbaar in de App Store en Google Play Store).

De Pot Op app coacht ouders in 6 simpele stappen door het proces van zindelijk worden (vanaf 18 maanden). Ouders kunnen, aan de hand van een vragenlijstje, testen of hun kind er klaar voor is, en of zij er zelf klaar voor zijn en welke aanpak het beste bij ze past. Daarnaast kunnen ze successen en ongelukjes loggen, ervaringen met andere ouders delen en vragen stellen aan zindelijkheidsexperts. De app is gratis beschikbaar in de Appstore en Google Play Store. Met een Premium lidmaatschap (vanaf €29,99 voor 6 maanden) krijgen ouders toegang tot alle benodigde informatie. Voor meer info 

 

Elianne Leeffers

CEO & Founder De Pot Op – elianne@depotop.nu of +31624651433

Na de geboorte van hun derde kind ging Elianne nadenken over het verminderen van de milieu-impact van haar gezin. Vooral op luiers. Wegwerpluiers zijn niet recyclebaar en zorgen voor een enorme hoeveelheid afval. Uiteindelijk realiseerde ze zich: de milieuvriendelijkste luier is helemaal geen luier! Haar kinderen waren allemaal rond 1,5 jaar zindelijk. Op basis van eigen ervaringen en wetenschappelijke inzichten ontwikkelde zij De Pot Op methode. Elianne heeft jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt. Ze is gespecialiseerd in gedragsverandering en het ontwikkelen van trainingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..