Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Wordt samen met je kind een natuuronderzoeker

Daypack-essential-for-kids-1

Vertoeven in de natuur is zo belangrijk voor kinderen. Wat als ouder en kind af en toe eens samen natuuronderzoekers worden? Want je kan wel buiten zijn, maar ben je dan wel heel bewust van wat er rondom jou gebeurt? Je kunt immers ook de hele tijd buiten op je telefoon zitten staren.  Hoe fijn zou het zijn, als kinderen zich opgewonden voelen, verlevendigd door en zelfs onderwezen zouden worden door de natuurlijke wereld?

De liefde voor de natuur

In principe zijn we zelf een deel van de natuur, we kunnen ook niet werkelijk als mens leven wanneer we de verbinding met de natuur verliezen. Vandaar dat wij zo pleiten dat wij als opvoeders de liefde voor de natuur terug kunnen voelen, ons hiermee verbinden en zo het goede voorbeeld  kunnen geven aan de kinderen. Hoewel kinderen vanuit zich zelf meestal verbonden zijn. Zij kunnen spontaan zo gefasineerd zijn door bijvoorbeeld de sneeuw, de golven van de zee, een vlinder, een eekhoorn, een zaadje dat groeit en noem maar op…

Toch wanneer wij als ouder hierin geen interesse  en respect tonen, kunnen kinderen hun verbinding hiermee verliezen en dat zou jammer zijn. Zeker in deze tijd is het zorg dragen voor de natuur een essentie om een menswaardig leven te kunnen leiden. De mens heeft genoeg de natuur beschouwd als iets onnodig, als iets dat afgescheiden van ons is. Eindelijk zijn we zover gekomen dat het dringend tijd is dat wij de natuur als een deel van ons zien en dat wij nu moeten helpen om wat vernietigd is terug te herstellen.

Natuuronderzoeker

Een natuuronderzoeker is iemand die waarnemingen doet over patronen en relaties tussen organismen en hun omgeving. Hij heeft veel begrip en waardering voor de natuur. En begrijpt dat  we als bewoner van deze planeet hard nodig hebben.

Enkele bekende natuurliefonderzoekers

  • Charles Darwin die voortdurend verzamelde en observeerde. Hij bracht vele jaren door met het vergelijken en analyseren van specimens voordat hij uiteindelijk verklaarde dat evolutie plaatsvindt door een proces van natuurlijke selectie.
  • Henry David Thoreau ging elke dag op zoek naar diepe verbanden tussen organismen, en ontdekte “de taal die alle dingen spreken“, zoals hij zei. Alles in de natuur: paddenstoelen, eekhoorns, haviken, eikenbomen en zelfs gras (en Thoreau was verliefd op grassen) kan fascinerend zijn.
  • David Attenborough was tijdens zijn jeugd een verwoed verzamelaar van fossielen, stenen en andere objecten uit de natuur. Hij maakte later zoveel prachtige documentaires, zoals: “ Het leven op aarde “,  “ De levende planeet “enz.
  • Jane Goodall die zo gefasineerd raakte door de chimpansees.

Voor een naturalist telt elk stukje natuur evenveel. Is elk deeltje van de natuur, hoe klein ook, van groot belang. Elk organisme speelt zijn rol, neem je één deeltje weg en je krijgt onbalans.

Worden jullie samen ook Natuurliefhebbers?

Ga  samen met je kinderen de natuur in om te ontdekken en te verkennen. Door de natuur te observeren, kunnen jullie experten worden over je eigen tuin, je natuurlijke omgeving. Ga naar buiten, ook al is het koud en denk je dat er in de winter niet zo veel te beleven valt buiten. Je kan onder een boom gaan zitten, warm aangekleed, en gewoon observeren.  Misschien is dit wat passief voor de meeste kinderen. Maar de manier waarop een naturalist de natuur bestudeert, is niet passief. Integendeel. Een naturalist is zich volledig bewust van de wereld in al zijn dimensies, en gebruikt al zijn zintuigen ten volle.

Voor een naturalist komt de wereld tot leven. Plotseling worden relaties duidelijk die verborgen zijn; krijg je inzicht tussen planten, vogels, bomen en insecten. Met deze oefening wordt je een detective op zoek naar aanwijzingen en wordt je een tolk van de taal van de natuurlijke wereld. Je kan alle bevindingen, ervaringen nadien opschrijven of tekenen of … Dit is alvast een bijzondere manier om kinderen respect te laten krijgen voor de natuur vanuit hun eigen observatie. Alsook om opnieuw verbinding te maken met de natuur.

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..