Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Kritiek, hoe ga je hier mee om?

Met kritiek omgaan

Weet je nog zelf de eerste keer dat iemand kritiek of commentaar op je had? Omgaan met kritiek is voor ons volwassenen al moeilijk maar hoe leer je je kind dat eigenlijk? Kritiek doet heel veel bij kinderen,. Ze worden diep geraakt en worden onzeker, of boos. Sommige kleine voorvallen hebben ons beïnvloed voor de rest van ons leven. Je wilt je kind hier voor beschermen maar hoe doe je dat eigenlijk?

Leren omgaan met kritiek

Het is heel belangrijk dat je als ouder je kind leert omgaan met kritiek op een gezonde manier.  Het compleet afsluiten van kritiek helpt niet want vroeg of laat komt het kind daar mee in aanraking en zal de kritiek nog veel harder aan komen. De beste manier is het als volwassene of als ouder het zelf voor te leven. Dus te tonen hoe jij hiermee omgaat. Je kan je eigen verhaal vertellen van toen jijzelf als ouder of als leerkracht kritiek kreeg en hoe je hiervan misschien helemaal onderste boven was en dit oneerlijk vond enz.  En  hoe jij nadien, hiervan misschien veel geleerd hebt. Het kan zijn dat je achteraf ingezien hebt, dat de kritiek misschien wel terecht was. Ben je hier dankbaar voor geweest omdat je hierdoor iets hebt kunnen leren of misschien was het iets waar je zelf totaal niet bewust van was.

Of dat je nadien naar deze persoon bent toegegaan en hebt gezegd: “ Je had gelijk, dank je wel hiervoor.”  of   je verteld hebt waarom deze kritiek volledig onterecht was. Kinderen leren vooral van onze voorbeelden. Het is ook een kwestie van in jezelf te geloven en je niet te vergelijken met anderen.  Dit kunnen we onze kinderen zeker mee geven door hen regelmatig te zeggen, waar ze goed in zijn, en vooral dat je ze heel graag ziet, zodat hun zelfvertrouwen een stevige basis krijgt.

Dank je wel, ik hou van jou

Maar er bestaat ook een spelletje om je kinderen weerbaarder hierin te maken. Dit kan je spelen met heel het gezin. “Het complimenten en … spel.”

  • Ga samen op een aangename rustige plek zitten.
  • Je vertelt aan je kind dat je eerst elkander complimenten geeft en laat hen voelen dat ze heel geliefd zijn.
    • Je brengt enkele voorbeelden aan:  “ Wow! Jij kan zo goed opruimen.” Of “Jij helpt mama of papa steeds te herinneren of de deur op slot is wanneer we weg gaan.  Dat ik vind ik echt heel lief van je. “ Of “Jij kan zo leuk met je step spelen. “ of wat dan ook.
  • Daarna is het de beurt aan de kinderen. Zij vertellen ook iets fijn over wat mama of papa goed kan.  Dit doe je elk om beurt. En je antwoord steeds met: “ Dank je wel, ik hou van jou.”

Dit is super leuk maar .. nu komt er iets anders.

  • Nu mogen jullie aan elkander vertellen wat jullie niet zo leuk vinden bij elkaar. De spelregel is wel “ Niemand wordt boos ook de ouder niet. En het is zeker niet de bedoeling om elkander te kwetsen”.
  • Hier leren ze goed naar elkaar te kunnen luisteren, goed bij zichzelf te blijven en alsook goed te voelen wat dit doet van binnen.
  • We reageren niet en laten het gewoon binnenkomen, we antwoorden hierbij telkens: “ Dank je wel, ik hou van jou “ .

Een fantastisch compliment!

Als beloning van dit spel, krijgt iedereen weerom een fantastisch compliment! En natuurlijk ook een hele dikke knuffel!!!

Dit spelletje is een manier om elkaar beter te begrijpen en te leren omgaan met kritiek. Ook als ouder zal je misschien wel even schrikken met wat je kind je zal vertellen. Maar het is de bedoeling om even bij jezelf te voelen. Klopt dit? Kan ik hier in de toekomst iets aan doen? Of waarom voelt mijn kind dit zo? En dan kan je hier weerom een fijn gesprek hebben.

Als je dit spelletje vaker speelt zal je merken dat kritiek geven en ontvangen makkelijker wordt voor je kind. Ook geeft het meer zelfvertrouwen en kan jij als ouder een kijkje nemen in het hoofd van je kind.

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..