Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Je kind helpen omgaan met heftige emoties

Je kind helpen omgaan met heftige emoties

Het is voor elke ouder moeilijk om toe te zien, wanneer je kind pijn, verdriet heeft of een woedeaanval krijgt. Dit hoort nu éénmaal bij het leven, hoezeer we ook ons best doen om deze toestanden te vermijden. Maar uit deze ervaringen zullen kinderen meestal het meeste leren, zeker wanneer wij hen als ouder hierin goed begeleiden, zodat ze kunnen opgroeien tot bewuste volwassen, die sociaal- en emotioneel goed in het leven staan.

Zie hier enkele tips die hierbij kunnen helpen:

Drie maal even diep ademen

Haal bij elke plotse emotie van je kind, eerst even heel diep adem. Dit helpt reeds om zelf niet met een hele sterke emotie te reageren. Het helpt je dus om rustig en op een goede manier een oplossing te bedenken.

Vraag je kind wat het nodig heeft

Hoe moeilijk het ook is voor ons om onze kinderen te zien huilen, direct opgetild en geknuffeld worden is niet altijd wat onze kinderen het liefste willen of nodig hebben. Wanneer ze zelf de keuze mogen maken, kiezen kinderen er soms voor om even zelf met hun gevoelens te worstelen. En dat is goed. Laat hen maar even uithuilen of boos zijn. Voorkom ook dat je je eigen behoeftes op je kind projecteert en vraag wat hij of zij zelf wil: “Je bent gevallen. Wil je een knuffel, of wil je liever even op jezelf blijven?”

Erken emoties en geef ze ruimte

Emoties willen gevoeld worden. Hoe harder we ze wegdrukken of ontkennen, hoe harder ze gaan schreeuwen. Het moeilijk om onze kinderen te zien huilen of boos te zien. Kinderen hebben echter de behoefte om hun gevoelens te uiten, volledig en vrij, zodat ze deze los kunnen laten en verwerken. We kunnen ze helpen door te laten merken dat gevoelens helemaal ‘okay’ zijn.
Emoties die geuit worden, worden niet opgekropt en dat is een belangrijke les om te leren. Als onze kinderen in contact blijft met hun echte gevoel zal dat ook later in het leven veel voordeel opleveren: Het helpt ze te voelen wat ze willen, keuzes te maken en met het voelen en aangeven van hun grenzen.
Wanneer je moeite hebt met de heftige emotionele uitbarstingen van je kind, onthoud dan dat ze nooit persoonlijk zijn, en dat ze vaak een pijnplekje in onszelf weerspiegelen. Door eerlijk naar jezelf en je eigen onverwerkte gevoelens te kijken en je eigen innerlijke kind te helen, wordt het steeds makkelijker om met de gevoelens van je kind om te gaan.

Grenzen duidelijk stellen

Veel emotionele uitbarstingen komen voort uit een behoefte aan heldere grenzen. Kinderen hebben liefdevolle en duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen. De meesten van ons weten dat onze kinderen bijzondere zielen zijn met een diepe innerlijke wijsheid. Daardoor kunnen we soms geneigd zijn om ze volledige vrijheid in alles te geven.
Maar ondanks de grote innerlijke wijsheid van onze kinderen, zijn ze niet onafhankelijk van ons en hebben ze ons nodig om te overleven. Met heldere, duidelijke grenzen laten we zien dat wij de kalme, geaarde, sterke ouders zijn die hen veilig door het leven heen begeleiden. Als je onduidelijk bent door steeds over je grenzen heen te laten gaan dan zal je kind dit naar je reflecteren.

Geef je kinderen voldoende aandacht

Aandacht is een basis behoefte in kinderen om te overleven. Daarom zullen kinderen wanneer deze behoefte niet vervult wordt, allerlei gedrag gaan ontwikkelen om dit toch te krijgen. Dat betekent niet dat je altijd en overal fysiek bij je kind aanwezig hoeft te zijn. De behoefte varieert afhankelijk van de leeftijd van je kind en is anders voor elk kind. Als je vermoed dat het gedrag van je kind te maken heeft met een behoefte voor aandacht, zorg dan dat je er tijd voor maakt zodra dat mogelijk is. Kinderen laden zich helemaal op wanneer ze voor honderd procent liefdevolle aandacht krijgen.

Schoon het energie veld op van je kind door, water, propere kleren en visualisatie

Bijna niks werkt beter bij overstuur zijn, dan water. Laat je kind een douche of bad nemen of zwemmen als het dat wil. Het voelen van water over ons lichaam werkt ontspannend en helpt ons kalmeren. Het werkt ook heel goed voor onze kinderen om hun energie op te schonen en energieën en gevoelens die opgepikt zijn van anderen weer kwijt te raken. Geef nadien schone kleren en eventueel kan je zelfs de lakens verschonen.
Heb je echter niet de kans om dit te doen, kan je visualiseren dat een helder wit licht of zuiver water vanaf de top van het hoofd van je kindje langzaam naar beneden stroomt het hele hoofdje en lichaam reinigt. Je kan dan zeggen: “ Zo, je bent nu weerom helemaal nieuw en schoon, en alles is nu goed. “

Slot: Het allerbelangrijkste is, is dat je kind zichzelf mag zijn bij jou, zodat gelijk waarmee het kind zit zich steeds naar jou kan toe richten zonder schrik te hebben, dat het wordt gestraft of uitgejouwd wordt. Hiervoor is het dus van groot belang als ouder, voor te reageren steeds eerst te ademen en beide voeten goed op de grond te plaatsen.
Heb je toch overdreven gereageerd, vertel dit dat ook aan je kind. Zo leert het kind ook dat je zich nadien eerlijk kan zijn, en “ sorry “ kan zeggen, “ik maak het weerom goed, we zoeken samen een oplossing.” Zo leer je het kind wat emoties naar aanleiding van gebeurtenissen kunnen doen met je als mens. Je kan niet steeds alles onder controle hebben. Hier bestaan ook prachtige kinderboeken over, die je naar aanleiding van een hevige emotionele uitbarsting samen kan lezen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..