Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Geef zelf als ouder het goede voorbeeld

zelf als ouder het goede voorbeeld

Streng

Streng opvoeden vanuit het idee dat je je kind onder controle moet hebben, is niet de weg. Er zijn veel ouders die met veel liefde en energie proberen een goede, aanwezige ouder te zijn. Ik denk niet dat we terug moeten naar vroeger, want onze ouders waren niet per se de ideale. Ze waren veel meer afwezig in het dagelijks leven dan de huidige generatie ouders nu. We zijn dus nu wel meer aanwezig in het leven van onze kinderen, maar hoe benutten we die aanwezigheid? Wat kunnen we doen om onze kinderen groot te brengen tot verantwoordelijke volwassenen? En dan zonder dat vermeende verwende gedrag van onze kinderen? En geven we zelf als ouder het goede voorbeeld?

Loslaten

De grootste omschakeling is het loslaten van de overtuiging dat kinderen opgevoed moeten worden. Kinderen hoeven niet geprogrammeerd te worden met een set waarden, normen of gedragingen. Kinderen zijn sociale wezens en doen vooral dingen na. En omdat ze het meest bij jou en je partner zijn, doen ze dus het meest van jullie na. Een voorbeeld: Toen Thijn een jaar of drie was, was hij een middag bezig in de zandbak. Keer op keer lukte er iets niet. Misschien stortte zijn zandkasteel in of liep zijn autootje vast in het zand. Opeens hoorde ik hem vanuit zijn tenen keihard ‘Godverdomme!’ roepen. Het hele blok kon het horen. Moet ik dan boos naar hem toelopen en zeggen dat hij dat niet mag doen? Terwijl ik heel goed weet dat hij dit gedrag van mij heeft geleerd? De pot verwijt de ketel.

Authentiek en zelfverzekerd zijn

Als je wilt dat je kind zich ontwikkelt tot een authentiek en zelfverzekerd persoon met verantwoordelijkheidsgevoel, empathie en een optimistische kijk op het leven, dan zit er maar één ding op: wordt zelf die authentieke, zelfverzekerde persoon, en geef zelf als ouder het goede voorbeeld. Empathie komt niet uit een blikje, dat leert je kind van zijn of haar omgeving. Als jij je interesseert in de gevoelens van anderen, ziet je kind dat en leert het dat het normaal is. Maar als jij vooral met jezelf bezig bent, dan ziet en voelt je kind dat ook.

Durf jij te kijken

Kun jij je smartphone, iPad of laptop uitzetten als je thuis bent? Of zeg je ook vaak ‘Ik moet nog even dit afmaken en dan kom ik?’ Terwijl dat ‘even’ meestal langer duurt dan de vijf minuten die je in eerste instantie denkt. Menselijk en herkenbaar. Maar je krijgt het vroeger of later terug in het gedrag van je kinderen. Meestal op een moment dat je haast hebt en alle drie je kinderen hun jas nog aan moeten, hun tassen nog moeten pakken en daar totaal niet voor gemotiveerd zijn. En daar sta je dan.
Kinderen grootbrengen is eenvoudig, maar vraagt wel veel inzet, moed en doorzettingsvermogen. Durf jij te kijken naar je eigen gedrag als ouder? Ben jij in je dagelijks leven de vader, de moeder die je je kinderen gunt? Kun jij je kinderen datgene geven waarvan je denkt dat ze het nodig hebben?

Slot

Ik ben er van overtuigd dat iedere ouder dat kan. Maar het gaat niet vanzelf. Het helpt ontzettend als je weet wat voor ouder je wilt zijn. Wat wil je voorleven? Als je de ruimte vindt om stil te staan bij wat voor vader of moeder je wilt zijn, geef je jezelf een groot cadeau. Wat voor ouder gun je je kinderen? En wat moet je doen om die te worden? Maak je beeld concreet, bevrijdt je van je eigen oude en vastgeroeste ideeën over ouderschap en breng de nieuwe, groeiende en tot ontdekking komende nieuwe ouder tot leven. Leef voor, hoe jijzelf in het leven wil staan, je kind zal je alvast hierbij helpen want zij tonen dit onbewust via hun gedrag, waar jij als ouder nog niet aan gewerkt hebt.
Dus stop met opvoeden, maar leef voor, leer van je kinderen en het zal zoveel leuker, boeiender en fijner zijn om moeder of vader te zijn.

(Inspiratie: de praktijkvader)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..