Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Een visie op de draagkracht van het kind

Een visie op draagkracht van het kind

Iedereen denkt wel eens terug aan zijn jeugd, aan zijn pril bestaan als kind. Volkomen afhankelijk van diegene die ons op de wereld hebben gezet: vader en moeder. Voor mezelf was het even slikken toen ik in gesprekken met vrienden, kennissen en soms therapeuten te horen kreeg dat ik was opgegroeid in een ‘dysfunctioneel gezin’. Ik voelde de nood, om zeker nu gezinnen op elkaars lip leven in deze ‘lockdown’ tijden, hier dieper te gaan kijken naar mogelijke gevolgen. Als kinderen scheefgetrokken emotionele gezinssituaties gaan dragen in hun energieveld. Dit is mijn verhaal…

Narcistische Moeder

Ik viel compleet uit de lucht zoals dat heet. In mijn beleving was ik opgegroeid in een warm gezin, een warm nest waar ik niets tekort kwam en werd voorzien in al mijn behoeften. Ik besefte wel-na ettelijke opleidingen te hebben genoten- dat ik een keiharde opvoeding had gekregen, met een autoritaire, narcistische moeder als  middelpunt. Vreemden, die met mijn moeder zaliger kennis hadden gemaakt, kwamen steevast met de conclusie dat het een mirakel was dat ik, samen met mijn broers en zuster, haar opvoedingsmethodes had overleefd.

Mijn vrouwbeeld

Langzamerhand, veranderde mijn visie op mijn opvoeding, gevoed door verschillende mislukte relaties, na een onvermijdelijke echtscheiding. Mijn ‘vrouwbeeld’ had via mijn moeder onherroepelijke schade opgelopen. Wanneer ik flashbacks kreeg, begon ik te beseffen dat ik ook trauma’s had opgelopen. Ik besefte, dat ik als kind veel had ‘gedragen’. Ik droeg de trauma’s van mijn moeder, die ik als kind onnoemelijk graag had gezien en wou ‘beschermen’.

Trauma’s dragen & Voelsprieten

Als oudste van vier was ik verplicht steeds mijn voelsprieten alert te houden. Het eerste gevaar voor mijn moeder was mijn’ Dr. Jekyll and Mister Hyde’ vader. Onbewust scande ik als kind bijna altijd eerst mijn vader. ‘Welke vader’ stapte er de huiskamer binnen? De ‘agressieve’ of de zachte variant? In het eerste geval, betekende dit dat er bier in de man was.  Dan scande ik onmiddellijk het energieveld van mijn moeder, want zij was een potentiële bron van agressie en conflict in de huiskamer. Of MIJN energieveld. Wist ik toen veel, dat ze een mannenhater was. Een emotionele afwijking, veroorzaakt door haar alcoholistische vader, mijn grootvader. Ook niet onbelangrijk als factor.

Talenten en karaktertrekken

Wat ik hier aan heb overgehouden is een talent om lichaamstaal en menselijke energievelden te ontcijferen. Hierdoor kan ik beter communiceren èn ben ik hooggevoelig. Dit kwam als volwassene goed van pas bij mijn carrière als  zakelijk adviseur, verkoper en later personal coach en bedrijfsopleider.

Bewustwording en verantwoordelijkheid voor de draagkracht van een kind

Ouders en andere opvoeders mogen er bewust van worden dat kinderen disharmonie en onevenwicht binnen de gezinscontext uit liefde voor de opvoeders energetisch zullen dragen. Bij sommige kinderen kan dit leiden tot gedragsstoornissen, bij andere tot het ontwikkelen van een bepaald talent of positieve karaktertrek. Het lijkt mij nuttig hier bij stil te staan. Al onze daden, of ze nu goed of slecht bedoeld zijn, hebben invloed op de ontwikkeling van het kind. En het is de energetische ‘blauwdruk van het kind’ die zal bepalen wat de gevolgen van onze daden zijn voor het volwassen leven van het kind.

Rudy Van Damme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..