Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Een andere visie op dyslexie màg!

Dyslexie

Als iemand van een (Europees) Koningshuis een spraakmakende uitspraak doet over een aspect van ons dagelijks leven, dan nemen de meeste vooraanstaande kranten en media daar nota van. Zo ook, deze  afgelopen week van 23 augustus 2021, toen de Britse prinses Beatrice, dochter van Prins Andrew, een uitspraak deed over dyslexie. Zij vroeg een andere visie op dyslexie te hanteren; zijzelf was ook dyslectisch en ze zou “niets liever willen dan dat ook haar kind dyslexie zou hebben. Ja, het zelfs als een geschenk te beschouwen.” Controversieel? Mijn vingers kriebelden in elk geval om in de pen te kruipen en de algemene visie op dyslexie aan een onderzoek te onderwerpen.

De, ‘wij weten alles beter ‘club

In de mainstream media heeft een dergelijke uitspraak, van een prinsés nog wel, een hoog sensatiegehalte en is het toontje al snel sarcastisch. De prinses begeeft zich namelijk op gevaarlijk terrein, aangezien dit soort thema’s het afgesloten terrein lijken te zijn van de farmaceutische /wetenschappelijke club Wij Weten Alles Beter. Als wij dit verkondigen in ons magazine, dan kraait er geen haan naar en wordt het snel weg gezet als de zoveelste ‘rare’ stelling van een clubje wereldverbeteraars. Maar hier gaat het over blauw bloed en bijgevolg is het alle hens aan dek voor de  afdelingen ‘communicatie’  van de farmareuzen, die onze perceptie van stoornissen en andere ziektes graag willen houden zoals het was. 

Pleiten voor een andere visie

Volgens Wikipedia: ‘Dyslexie is een term die in de wetenschap gebruikt wordt voor ernstige problemen met het kunnen lezen van woorden.’ Er zijn overigens meerdere vormen van dyslexie (doe daar zelf even wat google-search naar). PURE CHILD maakt graag gebruik van het élan om te pleiten voor andere visies op dyslexie, dyscalculie, autisme en ADHD. Evenals voor nieuwe zienswijzen met betrekking tot onderwijs, zwangerschap, geboorte, geneeskunde en wetenschap. De tijd van verandering is aangebroken en voor alle personen, organisaties, clubjes en bedrijven die wanhopig de status quo willen behouden is dit een grote uitdaging.

Van storing naar potentieel

Onze zogenaamde beschaafde wereld is dringend toe aan ingrijpende veranderingen van perspectief. Zie dyslexie voortaan gewoon als een potentieel, in plaats van als stoornis.

Uit het boek ‘Dyslexie als kans’ ontdek de verborgen talenten van het dyslectisch brein:

“…de hersenen van mensen met dyslexie simpelweg anders zijn gestructureerd, waardoor ze een veel beter ruimtelijk inzicht hebben en verbanden zien die anderen missen. Het zijn ook mensen met een uitgebreide creativiteit en betere kunstenaars, advocaten, architecten en ondernemers.” 

En wat te denken van een zekere Ron Davis, die dankzij zijn dyslexie een leesmethode uitvond, waardoor men sneller boeken kan lezen. Ook Einstein en zelfs Leonardo Da Vinci waren dyslectisch. Ongetwijfeld vind je nog vele voorbeelden terug, die je visie op dyslexie helpen aanpassen.

Rudy Van Damme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..