Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

De Kracht die kinderen willen delen

Laat Kracht met jou zijn

De dochter van de getergde, doch gelauwerde actrice Maaike Cafmeyer gaf haar moeder een advies, die getuigde van een geniale intuïtieve kracht, zonder weerga. Uit het niets ving ze haar moeder op -zo meldde Het Nieuwsblad- met: “May the Force be with you” (!). Wat is de kracht van een dergelijke quote, afkomstig van de wereldberoemde science fiction saga Star Wars?

Kosmologische invloed van magische spreuken

Niet alleen gaf dit meisje van 10 jaar haar moeder een psychologisch advies, maar -intuïtief -ook eentje met Kosmologische naweeën. Want dit advies gaat verder dan die paar woorden die eenvoudig kunnen worden vertaald met: “ Laat de Kracht met U zijn”. Of in deze context: “Mogen alle Goden jou ondersteunen!” Het kind toverde een magische spreuk uit haar mouw waarvan ook tovenaarsleerling Harry Potter groen zou uitslaan van pure nijd. Van het kaliber waarvoor Dark Force Voldemort (-in dit geval vertolkt door één van zijn voetstuk gevallen, media-god Bart De Pauw), meteen terug kruipt onder zijn steen.

Harry Potter, het Alchemistische Pad

Terloops heb ik het nu- over de populaire Harry Potter films, gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling, waarin -in essentie-  het Alchemistische Pad” wordt beschreven van de mens. Of misschien beter geformuleerd: “van  het Pad van het Innerlijk Kind naar de Volwassene”.  De kijker maakt symbolisch, niet alleen kennis met de vele obstakels die dat Innerlijk Kind op zijn bord krijgt (zoals het conflict met  zijn directe tegenstander: het Donkere Aspect van zichzelf). Maar het kind ontdekt ook over welke krachten het beschikt.  Samen met zijn leraars- de ene al wat wijzer dan de andere- leren ze hiermee omgaan. Leraren die, niet toevallig, ook volwassenen zijn. 

René Descartes & het holistisch denken

Dit soort denken, deze logica heet: ‘holistisch denken. Nu , ‘’holistisch denken’ lijkt passé te zijn,  zelfs overbodig en volgens pilaarbijters ietsepietsie gevaarlijk. Toch vormt dit soort denken een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Maar we hebben het heel ver weggeduwd. We hebben het weggerationaliseerd door te zeggen: “Ik denk, dus ik ben”. Het axioma van een zekere René Descartes, de bekende Franse filosoof. Daarom zou het beter zijn om te zeggen: “Ik voel, dus ik ben”. Het is net dat voelen dat we beter herkennen in een holistisch, intuïtief kader. Het gaat namelijk veel verder dan fysiek of emotioneel voelen. Het is intuïtief aanvoelen. Aanvoelen in de breedste zin van het woord. Juist daarom hebben de meestal rationeel, digitaal ingestelde mannen een ‘probleem’ met ‘vrouwelijke intuïtie’. Ze zijn er zelfs bang voor, zo wijst de geschiedenis uit.

The Lords of the Ring

Ook in  dat andere Hollywood-epos ‘Lords of The Ring’ begeleiden de volwassenen Het Innerlijke Kind (Frodo) naar zijn volwassenheid (De Ring).

De Kracht van het Magische Kind 

Wat gebeurde er in het geval van Maaike Cafmeyer en dochter? Het kind zag haar moeder lijden en deed beroep op die onbekende intuïtieve kracht, die vooral bij kinderen aanwezig is en door die wereldberoemde woorden – May the Force be with you – tilde ze haar moeder op boven zichzelf. Ze transfereerde met andere woorden haar kracht naar haar moeder. Maaike besefte het misschien niet: het was haar Innerlijke Kind die haar een gouden advies gaf. Kinderen zijn-soms- wat dat betreft echte magiërs. Ze komen soms met een vraag of een uitspraak die de volwassene treft bij verrassing en altijd iets teweeg brengt. Wat op het eerste zicht ‘onnozel’ of ‘absurd’ overkomt is echter een uitnodiging voor de volwassene om terug op zoek te gaan naar deze onschuldige, intuitieve kracht: Het Innerlijke, Magische Kind in zichzelf, waarmee ze in de loop der jaren , de verbinding zijn kwijt gespeeld.

(RVD)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..