Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Als opvoeder het goede voorbeeld tonen – ook in crisistijd

Het goede voorbeeld geven

We worstelden met zijn allen september weer door met veel angsten die via de media op ons afkomen en via onze rekeningen. Overal tekorten, angst voor een kernoorlog, voor armoede enz. En dit na het hele coronaverhaal. Dit zorgt voor extra stress, frustratie, boosheid, minder energie, wat resulteert in sneller ziek worden enz. Wanneer onze kinderen dus minder goed in hun vel zitten, druk doen, opvliegend zijn of net in een hoekje kruipen, kan dit hier mee te maken hebben, want onze kinderen kunnen hierdoor ook in crisis verkeren. Hoe kunnen wij als opvoeder dus het goede voorbeeld tonen – OOK in crisistijd?

Als opvoeder het goede voorbeeld tonen

Kunnen we onszelf anders naar crisissen leren kijken? Kunnen we op deze manier ook onze kinderen leren om hiermee op een opbouwende manier om te gaan? Bijvoorbeeld door dit hele gebeuren te zien als een uitdaging in het leven? Deze zomer las ik het boek: Met ZEN de planeet redden van Thich Nhat Hanh. Hier stonden heel interessante visies in, met concrete oefeningen om in een tijd van crisis toch rust en geluk te vinden. Het boek geeft je inzichten over hoe het anders kan.

Een bijzonder citaat van Thich Nhat Hanh:

“Ik word wakker en glimlach en weet dat ik 24 fonkelnieuwe uren voor me heb. Ik neem me voor ieder moment volledig te leven en naar alle levende wezens te kijken met de blik van mededogen.“

Wauw, wat een fijn begin van de dag. Nog niet bij de eerste oogopslag onmiddellijk beginnen met wat er allemaal moet gebeuren, maar de eerste wakkere seconde van de dag te zien als compleet nieuw. Gewoon even te voelen. Je hart klopt,  je kan ademen, je leeft en hiervoor dankbaar te zijn met een glimlach op je gezicht.  En dat je in de volledige overgave kan gaan naar wat de dag je brengen zal.

Vanuit overgave en vertrouwen

Niet leven vanuit je pijn, je frustratie, je boosheid, je angsten, maar vanuit overgave en vertrouwen dat alles naar je toekomt wat je nodig hebt in het NU moment. En wat hierbij belangrijk is, is weten en ten volle beseffen dat ieder van ons met een rugzakje van onverwerkte emoties rondloopt waardoor je met mededogen naar de ander kan kijken, kan luisteren, kan begrijpen. Yep, dat is misschien wel niet makkelijk om te doen, maar toch de moeite waard om dit uit te proberen.

Dit is wat een 18 jarige heel wijs vertelde in een vorig artikel: Kinderen hebben mensen nodig die hun verantwoordelijkheid nemen en hun intelligentie, vanuit hun hart doen groeien en dit talent zullen gebruiken voor het welzijn van iedereen.

Wat kunnen we nog doen?

1) Onze eigen diepere onbewuste pijn en lijden transformeren

Eerst en vooral, wanneer je zelf een verlangen hebt om het lijden te transformeren dan voel je dat er een grote kracht in jou aanwezig is, die je ‘Liefde’ kan noemen. Het lijden of onze pijnen transformeren is zelfs één van de doelstellingen in dit leven als mens. Want wanneer je kan zien dat de pijn, het opgelopen trauma iets is waaruit je kan leren, kan je op een gegeven moment deze pijn omarmen en hiervoor zelfs dankbaar zijn. En dan is de transformatie gebeurd.

Dit is niet makkelijk natuurlijk want elke pijn en lijden is anders. Naar binnen gaan en je eigen troep opruimen zodat je ware zelf opnieuw kan ontdekken is de boodschap. Laat je hierin begeleiden, doe persoonlijkheidsontwikkeling en ontdek wat er speelt in je leven, wie je echt bent.

2) Rugzak leegmaken

Vandaar dat het zo belangrijk is in deze tijd dat ieder van ons zijn rugzakje van onverwerkte, ‘opgekropte’ en ver weggestoken emoties transformeert naar aanvaarding, inzichten, dankbaarheid en Liefde. Onze kinderen komen het ons zo duidelijk tonen. Zij ervaren alles wat bij ons niet verwerkt is en spiegelen ons dit terug via hun gedrag.

3) Draag zorg voor jezelf

Wat we zelf doen, heeft ook reactie op de wereld rondom ons. Dus hier komt het spreekwoord naar boven:” Wil je de wereld veranderen, begin bij jezelf.” Dus laat ons eerst goed voor ons zelf zorgen op alle vlakken, dan komt de rest vanzelf. Laat ons keuzes nemen die goed zijn voor jezelf, voor je gezin, voor de ander en zelfs voor de natuur.

4) Durf een crisis als een uitdaging te zien

Mensen die op een positieve manier door een crisis moment in hun leven gekomen zijn, hebben plots een andere kijk gekregen. Zij ontdekken vaak dat zij niet hun ware levenspad liepen en dat ze doorheen de zware moeilijkheid gekomen zijn, om van dat moment af stil te staan bij zich zelf. Zij ontdekken vaak nog een ongekend talent of kracht of passie en doen in het leven iets totaal nieuw. Waardoor zij nu echter en puurder in het leven staan.  Zij zijn zelfs de catharsis dankbaar. Doordat zij hebben mogen aanvoelen dat het leven veel meer is,  er een bepaalde kracht is, die zorgt dat je mag leven.  Zij hebben een veel beter leven dan voordien.  Hun haat, frustratie en verdriet, wat meestal ontstaan is in de kindertijd is getransformeerd.

Dus laat ons de crisis die we nu krijgen via onze buitenwereld ook zien als een uitdaging, om het anders te doen, om andere keuzes te nemen.

5) Mindfulness toepassen

Zo kan je ontdekken dat wanneer je in NU moment komt door o.a. ademhalingsoefeningen, meditatieoefeningen, je kan voelen dat er een kracht in jou aanwezig is, die je doet leven. Voelen dat in dat NU moment er geen verleden en toekomst is. Je leert hier met je emoties omgaan op een goede manier enz.

6) Wij zijn creators

Beseffen dat wijzelf diegene zijn die onze omgeving creëren. Ga je in angst en is er een onderliggende diepere angst dan zal je angstige dingen ‘aantrekken’. Ga je in boosheid, zal je alleen maar veel boosheid terug krijgen enz. Dus wordt bewust van je onderliggende emoties en je gedachten. Ga je in angst voor tekorten denken dan zal dit ook je toekomst worden.

7) Geweldloze communicatie

Verdiep je in geweldloze communicatie. Zo leer je echt luisteren naar de ander en kan je de ander beter begrijpen. Je leert op deze manier ook jezelf beter kennen.

8) Liefdevolle wezens

Ga ervan uit dat wij krachtige intelligente liefdevolle wezens zijn, die hier zijn om elkaar te helpen, in plaats van om elkaars vijand te zijn.

Besluit

Crisissen zijn er om ons als mens te doen groeien, tenminste als we er zo naar kunnen kijken. We zijn te ver verwijderd van ons puur menselijk en natuurlijk bestaan. Bijna alles is ontwricht, uit balans, uit evenwicht. Het wordt hoge tijd dat wij als mensen zelf zorgen en bewust kiezen voor meer rust, zuiverheid, harmonie, balans, liefde. Voor wat ‘echt’ goed is voor de mens en de natuur. Niet wachten op de regeringen maar zelf starten.

De kinderen zullen ons zo dankbaar zijn! 

 • Laat ons met zijn allen, alles wat rustiger aan doen.
 • Leer jezelf kennen en wees bewust van je onderdrukte emoties
 • Kijk naar wat echt belangrijk is?
 • Elkander helpen door te delen?
 • Samen creatief zijn om een nieuwe samenleving neer te zetten? Plukboerderijen maken, een eigen school of ecodorp
 • Vertel aan je kinderen dat er altijd een oplossing is, hoe groot of hoe klein deze ook is.
 • Vertrouw op het leven zelf.
 • Blijf alsjeblieft geloven in jezelf, hou van jezelf.
 • Kies voor wat goed is voor jou en voor de ander.
 • Leer je kind om zelfstandig te zijn.
 • Zorg dat ze voldoende geconnecteerd blijven met de natuur.
 • Geloof je kinderen wanneer ze vertellen over engelen, elfjes of andere wezens, zij kunnen hier zoveel kracht uithalen.
 • Blijf je richten op wat goed loopt, op hoe jij een mooie wereld wilt zien.
 • Hou je bezig met wat je voedt en niet met alle horrorverhalen die je energie naar beneden halen. 
 • En vergeet niet, dat jij ook ooit een kind was. Hoe had jij je ouders willen zien?

Wanneer ieder van ons dit doet, dan komt in mijn ogen alles goed! En vooral niet te vergeten: Sta elke dag op met een glimlach!

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..