Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

9 tips Hoe Wordt je Kind Weerbaar?

9 tips Hoe Wordt je Kind Weerbaar?

Weerbaar zijn. Vroeg of laat krijg je hier in de opvoeding mee te maken. Een kind dat weerbaar is, kan zijn eigen grenzen aangeven, zichzelf verdedigen en durft een eigen mening te hebben. Het begint met een positief zelfbeeld en daar uit voortvloeiend zelfvertrouwen. Een positief zelfbeeld wordt voor een groot deel gevormd door de omgeving. Zo legt een baby wier ouders constructief reageren op zijn gebrabbel alvast een gezonde basis voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Hoe maak je je kind weerbaar en wanneer begin je daarmee?

Het is een vraag waar veel ouders mee zitten. Hoewel je als ouders zeker invloed hebt op het weerbaar maken van je kind, spelen ook factoren als de aard van het kind, reactie en stimulatie vanuit de omgeving en kansen een rol. Ieder kind is uniek. Kinderen die tijdens het opgroeien ervaren dat niet alles altijd lukt, kan of mag, blijken vaak steviger in hun schoenen te staan dan kinderen voor wie alles gedaan en opgelost wordt. Bij tegenslag laten kinderen die mogen ‘falen’ zich niet meteen uit het veld slaan. Zij weten dat dit bij het leven hoort.

9 tips om je kind weerbaar(der) te maken

Tip 1: Laat ze zelf doen!

Weerbaar worden start al in het eerste levensjaar. Laat jouw kind zoveel mogelijk zijn eigen ontwikkeling volgen. Zich bijvoorbeeld zelf kunnen omrollen geeft je baby, hoe klein ook, een goed gevoel. Die trotse blik die dan uit zijn/haar oogjes straalt wil je niet missen! Zelf doen draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen: ik kan het (uit me)zelf!

Tip 2: Aanreiken van het juiste speelgoed

Kinderen hebben eigenlijk niet veel speelgoed nodig. Wel van belang is dat het speelgoed aansluit bij het kind qua interesse, leeftijd en niveau. Observeer je kind tijdens het spelen. Gooit het zijn speelgoed steeds bozig weg? Raakt het gefrustreerd of is het misschien nog te moeilijk? Geef speelgoed waarmee het kind wordt uitgedaagd én mee uit de voeten kan.

Tip 3: De kracht van herhaling

Kinderen leren door herhaling. Daarom kunnen ze eenzelfde spel eindeloos herhalen. Dat is niet saai, maar juist leerzaam! Wanneer je als ouders steeds nieuw speelgoed aanreikt, mist het de kans om het zich eigen te maken. Doordat het kind het spel steeds beter begrijpt en onder de knie krijgt, groeit zijn zelfvertrouwen.

Tip 4: Kind zelf problemen laten oplossen

Laat je kind vaker zelf oplossingen verzinnen. Wanneer je dingen steeds voordoet, geef je (onbewust) je kind de boodschap dat je er geen vertrouwen in hebt dat hij dit zelf ook kan. Ook beschermen we graag onze kinderen, zoals bij bijvoorbeeld bij ruzie tussen je kind en een vriendje. Vermijd dat je de situatie wilt ‘overnemen’ en ‘oplossen’ en vraag en luister eens meer naar je kind. Wanneer je kind zelf met een oplossing komt en deze blijkt te werken, dan geeft dat een enorme boost.

Tip 5: Van fouten leer je!

Geef je kind de ruimte om fouten te maken, van fouten leer je en dit geldt zeker voor onze kinderen. Stimuleer je kind om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Gewoon proberen.

Tip 6: Complimenten geven mag

Leg niet (alleen) de nadruk op resultaten, maar waardeer wie je kind is en geef het compliment vooral op het proces. ‘Je bent lekker aan het tekenen zie ik’ is bijvoorbeeld beter dan ‘wow, wat een prachtige tekening maak jij’.

Tip 7: Neem je kind en zijn of haar gevoelens serieus

Zelf problemen oplossen betekent niet: zoek het maar uit. Jij bent er voor je kind, door naar hem te luisteren en zijn gevoelens en mening aan te horen. Je laat zien dat jij je kind serieus neemt door vragen te stellen over wat het voelt, of door wat jij denkt dat het voelt te benoemen. Soms is een zin als: ‘ik hoor wat je zegt en dat vind ik belangrijk’ heel behulpzaam.

Tip 8: Wees zelf een voorbeeld

Vind je het zelf ook lastig om voor jezelf op te komen? Grote kans dat je dit herkent in je kind. Kinderen nemen jouw gedrag over en soms helpt het als jij je kwetsbaar durft op te stellen naar je kind. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je iets best spannend vindt.

Tip 9: Iedereen is uniek en anders

Vergelijk kinderen niet met elkaar. Een kind kan het gevoel hebben dat zijn broer of zus het altijd beter doet. Beloon je kind voor de dingen die hij goed doet, los van het gegeven dat zijn zus of broer dat al eerder voor elkaar had gekregen.

Bron: minime.nl – 2002 – kind weerbaar maken

Het thema van de dec./ jan. editie van PURE CHILD is WEERBAAR ZIJN. Lees hier het magazine online. Wil je de papieren versie ontvangen? Stuur dan even een mailtje naar info@purechild.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..