Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

6 fasen naar intuïtief ouderschap

Intuïtief opvoeden

24 december 2014 om 1u32. De geboorte van mijn dochter Ella.

Het moment dat ze haar op mijn borst legden voelde ik iets wat ik nooit eerder had gevoeld. Een warme, liefdevolle en zorgende vrouw die zich zo verbonden voelde met dat mooie wondertje. Hoe prachtig dat moment ook was, het voelde tevens zeer beangstigend. Wie was die vrouw waarvan ik de aanwezigheid zo duidelijk ervaarde? Tot dan toe waren dit niet de kenmerken die ik mezelf had toegeschreven. Ik was de hardwerkende, onafhankelijke, naar succes strevende onderneemster. Het was tijd, besloot ik, om die warme, liefdevolle vrouw toe te laten in mijn leven en startte een innerlijk avontuur. Ik ging op zoek naar mezelf.

Over de hele wereld woonde ik opleidingen en retreats bij. Maakte kennis met meditatie, werd verliefd op Kundalini Yoga. Ging helemaal alleen op reis met de camper, trok 11 dagen in volledige stilte door de woestijn, woonde zes maanden alleen in Spanje en momenteel verblijf ik met mijn dochter in Peru. Hierdoor ontdekte ik niet alleen mezelf, maar ook mijn persoonlijke missie. Zoveel mogelijk ouders helpen om meer vanuit hun hart/intuïtie te gaan leven. Volgens mij de enige manier om onze kinderen de kans te geven de man of vrouw te worden, die zij werkelijk zijn.

6 fasen voor Intuïtief Ouderschap

1. Aanwezig zijn bij jezelf

De eerste stap naar intuïtief ouderschap en echte verbinding met jouw kinderen is aanwezig durven zijn met jezelf. Je kan wel tijd vrijmaken voor hen, maar wanneer je geen innerlijke rust vindt zal je nooit tot een echte verbinding komen. Maak elke dag even tijd vrij voor jezelf. Waar word jij rustig van? Wat laadt jou op? Kies iets wat voor jou werkt en past in jouw huidig tijdschema.

2. Aanwezig zijn bij jouw kind

Wanneer je fase 1 enkele weken hebt toegepast, kan je verder met fase 2. Maak minstens 1 keer per week tijd vrij om samen met jouw kind(eren) door te brengen. Laat jouw kind beslissen wat je samen gaat doen, probeer ‘schermtijd’ te vermijden, wees nieuwsgierig en stel je open voor hun leefwereld. Wees volledig in het hier en nu. Ook al lukt dit in het begin maar 10 minuten, dat is prima. Hier primeert de kwaliteit boven de kwantiteit.

3. Bewustzijn van wie je bent

Om vanuit jouw hart te kunnen geven aan een ander, dien je opnieuw contact te maken met jouw kern. Door onze opvoeding en ervaringen worden laagjes gevormd rond onze kern. Dat maakt het vaak lastig om ons te herinneren wie we werkelijk zijn. Bekijk jouw leven de komende periode door een kritische bril. Waar geloof ik echt in? Wat vind ik belangrijk? Waar word ik gelukkig van? Hoe dichter je bij jouw ware kern komt, hoe eenvoudiger het is om jouw kinderen te begeleiden op hun pad naar volwassenheid.

4. Bewustzijn van jouw rol als ouder

Stel dat je tien jaar verder bent, welk type ouder wil je dan geweest zijn? Als je het antwoord op die vraag helder hebt, stel jezelf dan de vraag of jouw dagelijkse gewoontes en acties hiertoe bijdragen? Is het antwoord op deze vraag nee? Waar dien je dan precies verandering in aan te brengen?

5. Connecteer met jezelf

Hoe beter de verbinding met onszelf en onze eigen gevoelens, hoe beter we kunnen verbinden met onze kinderen. Detecteer bij jezelf welke behoeftes, overtuigingen, angsten en verwachtingen bepaalde emoties bij jou teweegbrengen. Zo kan je bijvoorbeeld heel kwaad worden voor slechte punten op het rapport. Ga bij jezelf na waar die emotie vandaan komt. Wat ligt achter deze emotie en is een dergelijke reactie dan wel terecht?

6. Connecteer met jouw kind

Na de eerste vijf stappen ben je in staat om een diepgaande connectie aan te gaan met jouw kind(eren). Wanneer kinderen jou iets vertellen (hoe klein of groot het verhaal ook is), schuif alles opzij en luister. Luister rustig en aandachtig, erken hun gevoelens, help jouw kind de gevoelens te benoemen, help hen te verwoorden wat ze wensen of verlangen. En vooral probeer niet alles te fixen. Laat het kind zelf nadenken over oplossingen. Als dat al nodig is. Soms is ventileren en weten dat ze gehoord worden al voldoende.

Wil jij hier graag mee aan de slag? Voel je in jouw hart dat dit iets is voor jou? Bekijk hier het volledige programma. of: bit.ly/intuitiefouderschap. Als raken verbinden wordt, volgen liefde en delen vanzelf.

Charlotte D’halewin – www.charlottefromtheheart.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..