Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

10 tips voor fijn samen zijn met het gezin

Fijn samen zijnkopie

De grote vakantie is in het vooruitzicht en voor sommige ouders geeft dit soms een onzeker gevoel om zoveel weken met hun kinderen samen te zijn. Vele ouders zijn zo gewoon dat hun kinderen meerdere dagen per week ergens anders vertoeven, op school, op kamp enz. Toch is zo belangrijk dat je samen als gezin bij elkaar kan zijn. Uiteindelijk ben je als ouder de grootste leraar voor het kind en visa versa. Het is nu net dat van elkander leren dat beiden doet groeien en de band tussen elkaar alleen maar versterkt. Uiteindelijk wil je als ouder dat je kind zich goed voelt en ook het kind wil graag dat zijn ouder in vrede is. Soms is het moeilijk om een balans te vinden tussen datgene wat kinderen gelukkig maakt en wat goed voor ze is en dat wat de volwassene gelukkig maakt. Hieronder volgen 10 tips:

1. Zorg goed voor jezelf

Eerst en vooral draag goed voor jezelf als ouder. Met andere woorden, zorg dat je zelf goed in je vel zit, dat wanneer je gekwetst bent of een trauma hebt ondergaan, je hier professionele hulp voor zoekt. De gemoedstoestand van de ouder straalt steeds af op de kinderen en zij zullen dit in hun gedrag naar jou toe spiegelen. Ook al denk je, ik laat dit niet merken dat ik verdrietig, boos, gefrustreerd en gestrest ben, een kind doorziet je onmiddellijk. (Lees hier alles over in het boek: “ Het fluisterkind van Janita Vennema” Of bekijk ons interview: https://www.purechild.be/#

2. Beleef je passie of talent

Zorg dat je je passie of je talent kan ontwikkelen of uitvoeren. Of dat je als ouder regelmatig iets doet waar je blij van wordt. Zoals wanneer je graag fietst, doe dit dan ook, misschien is je job ook je passie.  Wordt je blij van te tekenen, te dansen, Tiktokken, taarten te bakken enz. doe dit dan zeker. Maak er tijd voor. Kinderen houden er van om hun ouders blij te zien worden van waar ze goed in zijn. Zo leer je ook kinderen te ontdekken waar zij goed in zijn. En kan je hen ook laten ervaren, dat je soms ook wel eens iets moet doen dat minder aangenaam is. Het hoort bij het leven. Maar daarnaast mag je echt ook wel dingen doen waar jezelf heel blij van wordt.

3. Leer relaties opbouwen

Neem de tijd om te tonen aan je kinderen hoe je met de ander goed kan omgaan. Kinderen aanmoedigen om kleine dingen te doen voor anderen, zo wordt je ook zelf gelukkiger. Geef het goede voorbeeld hierin.

4. Tracht het positieve in het leven te zien

Kinderen die meermaals gewezen worden op de vrolijke kant van gebeurtenissen, in plaats van te kijken naar wat er fout en mis loopt, zullen minder snel uitgroeien tot depressieve pubers. Optimisme leunt dicht aan bij je gelukkig voelen. Tracht steeds eerst te zien wat het voordeel van iets is, wat goed gelopen is. En bespreek daarna indien nodig wat  je anders zou kunnen doen, en waarom iets slecht of minder goed is.

5. Emotionele intelligentie

Cognitieve intelligentie staat nog steeds torenhoog als de prioriteit intelligentie. Emotionele intelligentie is nochtans even zo belangrijk. Kinderen die kunnen omgaan met hun emoties staan ver voorop in het leven. Jammer genoeg wordt daar in het onderwijs nog steeds veel te weinig aandacht aan gegeven. Ook vele volwassenen hebben het moeilijk met emoties en worden vaak weggeduwd. Komen ze er uit dan is het meestal een bom die ontploft. Dus als ouder is het belangrijk om met je kinderen over emoties te praten. Ben je boos, formuleer het en zeg waarom je boos bent. Vertel dat het even niet gaat, dat je even tot rust wil komen om het gesprek verder te zetten.

Stel dat je kind roept: “ Ik ben zo kwaad op jou”. Dan kan je als ouder antwoorden: “ Ik zie en voel dat je erg kwaad op mij bent, dat maakt mij verdrietig. Ben je teleurgesteld omdat er geen vriendje mag komen spelen?” Belangrijk is dat je aangeeft dat je de gevoelens begrijpt. En dat deze boosheid er ook mag zijn. Je kan zeggen: “ We praten er verder over als je terug rustig bent.”

Wanneer je boos of heel verdrietig of dus in een heftige emotie zit… kan je niet communiceren en tot een eventuele oplossing komen. Dan is het beter om ieder even alleen te laten tot de emotie voorbij is. Wanneer beide partijen rustig geworden zijn, kan je opnieuw communiceren met elkaar. Naar elkander echt luisteren en laten uitspreken, zonder opnieuw in de emotie te gaan.

6. Zelfdiscipline

Het bekende marshmallow test uit 1972 bewees dat kinderen die zichzelf beter in de hand hebben, een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

Psycholoog Walter Mischel schotelde vierjarige kleuters een marshmallow voor. Hij vertelde dat ze deze direct mochten opeten. Of ze mochten een kwartier wachten en dan kregen ze als beloning nog een extra marshmallow. Zo stonden de kleuters voor een dilemma; direct genot of even doorbijten en daarna dubbel genot?

Later zocht Walter de testpersonen opnieuw op en wat bleek; de kinderen die als vierjarige de verleiding niet konden weerstaan, hadden een lager zelfbeeld en meer problemen in relaties met anderen. De tieners die als kleuter wel het vermogen hadden om hun genot uit te stellen voor een groter doel, waren blijer, socialer en haalden vaak hogere cijfers op school.

7. Veel meer Spelen

Kinderen brengen steeds minder tijd spelend door. Het spontane spel is met 8 uur per week verminderd. Toch is gewoon vrij spelen zo belangrijk voor de gehele ontwikkeling van het kind. Ze leren als spelend zoveel. Ook hoe ze zich in een groep kunnen gedragen, hoe ze conflicten kunnen oplossen en het wakkert hun creativiteit aan.

8. De omgeving

Zorg voor een mooie rustige groene omgeving als het kan. Dit zowel in hun eigen kamer als in de leefruimte. En natuurlijk als het kan, zorg voor planten in huis of op het terras. Als je een tuin hebt… zorg dat je samen hierin kan vertoeven en spelen. Vermijd drukte, chaos, rommel, vuil en lawaai. Wetenschappers ontdekten dat er een nauw verband is tussen geluk en het mijden van de televisie en het zich afzonderen achter schermen.

9. Samen aan tafel

Kinderen die geregeld samen eten met het hele gezin zouden beter presteren, socialer zijn en stellen het algemeen beter. Ze voelen zich meer gedragen, veilig en geliefd. Ieder is belangrijk in het gezin en ieder mag er zijn.

10. Een leuke do-to tip:

Maak op het einde van elke week, bijvoorbeeld vrijdagavond,  een pot met briefjes waar ieder van het gezin iets positief schrijft over wat hij of zij leuk vond de voorbije week. Daarna kan je elk om beurt met zijn ogen toe een briefje eruit nemen en voorlezen. Zo kan je het weekend goed starten met een positief gemoed. De kleinste kapoen kan ook een tekening maken. (wees zelf creatief hierin)

Deze tips of suggesties moet je natuurlijk niet allemaal tegelijk verwezenlijken, en misschien zijn er reeds vele tips bij die jullie reeds doen. Wij wensen jullie alvast er veel succes mee! En misschien heb ik nog één belangrijk dingentje vergeten: “ Zeg, regelmatig tegen je kinderen dat je hen graag ziet “ en ook dit mag je tegen jezelf zeggen.

Magdalena Troch

Woon je in de buurt van het Waasland? Dan ben je welkom op de bijzonder ZOMERPROOF workshop voor het hele gezin op zaterdagnamiddag 11 juni 2022 te Stekene. Schrijf je in via: info@purechild.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..