nieuws

One happy Family

7 tips om van je gezin One Happy Family te maken!

ONE HAPPY FAMILY!

7 tips die je gezin ‘in flow’ brengen

Bewustzijnscoach Patricia S. inspireert je met tips om balans, rust en harmonie in je gezin te brengen.

1. Rust met structuur

Kinderen floreren als rust, routine en structuur wordt ingebracht in hun dagschema, want ze raken gemakkelijk overprikkeld. Een balans vinden tussen afspraken, vrije tijd, familietijd en rust is belangrijk. Geef je kind ook de kans om zijn eigen ritme te kunnen volgen en vinden. Laat je kind meedenken bij het maken van ‘regels’. Op deze manier voelt het zich gewaardeerd en neemt de kans toe dat het zich aan de regels houdt.

2. Uiten van emoties

Kinderen voelen heel goed aan wat niet gezegd of verzwegen wordt. Voorbeeld: je stuurt het kind naar bed zonder de echte reden te vermelden? Wanneer jouw eigen emoties te behappen zijn, kun je rustig aan kinderen vertellen wat iets met je deed, wat je dacht en hoe je je voelde.

Voor kinderen is het ook goed dat zij hun eigen emoties mogen doorvoelen: daar groeien ze van als mens. Voor de volwassene is het de uitdaging om met alle getoonde emoties goed om te gaan, zeker wanneer het een emotie betreft die voor de volwassene ‘lastig’ is. Toon empathie en begrip en geef het kind de boodschap dat emoties tonen ok is. Hierdoor ontwikkelt het een positief zelfbeeld.

“Ik begrijp dat je verdrietig bent en dat je pijn hebt, huil maar eens goed en adem.”

Het gevoel boosheid mag ook erkend worden, waarbij je als ouder het kind begeleidt om veilig zijn emoties te uiten. Rustig blijven is hier de boodschap, waarna het kind kan bijgestuurd worden en goed advies krijgt, als de ‘storm’ is gaan liggen.

3. Stop met dreigementen

Stop NU, of anders…!” Emotionele chantage is zinloos. Je krijgt hoe dan ook geen gewenst resultaat en het is schadelijk voor de verbinding met je kinderen. Als ouder let je hier op in interactie naar je partner of medemens toe. Geef het goede voorbeeld.

Lijkt het moeilijk om te weerstaan aan de drang om te dreigen? Probeer uit te leggen wat je wenst aan het kind en bijvoorbeeld een alternatief aan te bieden of positief te motiveren. Dus in plaats van “Stop met ruzie maken of je gaat slapen!” Is dit een mogelijkheid: “Stop met ruzie maken, kies allebei een puzzel en speel even alleen.”

4. Rolmodel: Doe je best om te oefenen wat je predikt!

Het is essentieel dat jouw aanwezigheid een positief rolmodel weerspiegelt. In plaats van ze te vertellen wat ze moeten doen, probeer ze het te laten zien met je eigen gedrag. Dus doe, wat je van hen verlangt en dit ook in moeilijke omstandigheden of periodes van stress. Als je zegt dat ze niet mogen liegen, wees dan zelf eerlijk in je woorden. Als je wilt dat zij de tijd op technologie minimaliseren, beperk dan zelf ook jouw schermgebruik(!)

5. Tijd met elkaar

Een van de belangrijkste investeringen die je je kinderen kan bieden, is kwaliteitsmomenten scheppen, samen als een gezin. Family Time biedt de mogelijkheid om de interesses en sterke punten van je kinderen te ontdekken. Organiseer een familiehobby zoals tennis, gezelschapsspelen spelen, fietsen, winkelen, sporten, samen naar de film, paardrijden of woon één of ander evenement bij met hen of … voeg zelf maar toe.

6. Knuffelen

Onderzoek toont aan dat hersenen van kinderen een betere ontwikkeling kennen, als ze veel worden geknuffeld. Het bevordert de aanmaak van endorfines in de hersenen door het lichamelijk contact en deze bevorderen geluk en verlagen de stresshormonen zoals adrenaline. Al is je kind eens ondeugend, ze voelen zich door een omhelzing veilig. Knuffel veel en vaak. Een pakkerd bij tevredenheid, een knuffel bij verdriet, een liefkozing gewoon uit genegenheid, een omhelzing als het moeilijk gaat. Kinderen willen weten dat ze altijd geliefd zijn en blijven.

7. Constructief problemen oplossen

In plaats van conflicten te vermijden met je partner of kinderen kun je beter praten en luisteren tot een bevredigende oplossing gevonden wordt. Wacht tot ieder rustig geworden is en stel dan een moment voor waarin ieder klaar is om zijn verhaal in kalmte te brengen en samen dit conflict op te lossen. Door deze benadering leren kinderen om gezonde en sterke relaties te hebben en om gelukkig te zijn met elkaar als één HAPPY FAMILY.

Patricia S. – bezielster E.L.L.E – www.earthlifeloveenergy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *