Alles begint met een verlangen. Leren zonder verlangen is als tegen de stroom in proberen te zwemmen. Dit verlangen kan spontaan ontstaan of wanneer je door een leerbegeleider wordt uitgedaagd. Spontane leerprocessen komen op gang wanneer je geraakt wordt door de inhoud, gecombineerd met de passie van diegene die het overbrengt. Op die manier leer je niet alleen inhoud, maar ook menselijke kwaliteiten. Gepassioneerd lesgeven is daarom erg belangrijk.
Wie ben ik?
Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van wie jij als leraar bent. Jij brengt immers over wie jij bent. Gepassioneerd lesgeven is een gekleurd proces. Je voegt als leerbegeleider jouw eigen kleur toe en jouw geraaktheid kan het vuur in de ander doen ontstaan. Hoe meer jij in contact blijft met je oorspronkelijke verlangen, hoe levendiger de inhoud zal zijn.
Jouw invloed
Ook jouw blik en gedachten over je leerlingen hebben invloed op hun leerproces. Jij creëert immers het klasklimaat waarin zij zich veilig kunnen voelen. Wanneer je bij jezelf en je leerlingen de kwaliteiten ziet en innerlijk werkt met wat je irriteert, kan je een geborgen sfeer creëren die het leren bevordert. Als je leerlingen voelen dat ze enkel mentale inhoud ingepompt krijgen zonder dat hun andere centra worden aangesproken, ben je bezig met het eenzijdig laden van een boot die vroeg of laat zal kapseizen.
Een nieuw wereldbeeld
Het lichaam moet voldoende bewegen, doorbloed zijn en zuurstof krijgen, en alle zintuigen moeten aangesproken worden. Leren doe je niet in een boek of in je hoofd. Het is een proces van een opname die spontaan plaatsvindt in een totaalervaring waarin het hart geraakt wordt, de denk- en voelaspecten worden aangesproken, de zintuigen worden betrokken, de geest open en in balans is. Het is een proces waarbij nieuwe informatie en nieuwe ervaringen zorgen voor een nieuw wereldbeeld.
Voelaspecten
Een uitstekende manier om de hele persoon aan te spreken, is de voelaspecten verbinden aan de inhoud, want hiermee voedt je niet alleen de geest, maar het hele Zijn.
Welke voelaspecten gebruik jij om je leerstof aantrekkelijk te maken? Wat ervaren je leerlingen bij de kennismaking met deze leerstof?
- Vreugde en plezier?
- Verwondering en puurheid?
- Humor en vrijheid?
- Verbondenheid en verbindingen?
- Rechtvaardigheid en kracht?
- Schoonheid, waarheid en wijsheid?
- Inzicht en helderheid?