Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Kindertekeningen: wat proberen kids ons te vertellen?

Kindertekeningen begrijpen

Kindertekeningen helpen je ontdekken hoe je kind dingen ervaart. Speltherapeut en coach Eveline Ruitenberg vertaalde een tekening van Luna (9).

Eenzame rondjes

Luna is 9 jaar, zit in groep 6 en speelt graag met andere kinderen. Haar klas is klein; 9 kinderen in totaal, waarvan 3 meisjes. Tot vorig jaar speelden de jongens en meisjes met elkaar. Dit schooljaar is anders. De jongens willen niet meer met de meiden en andersom. Luna wil best met de andere meisjes spelen, maar het ene meisje is vaak afwezig en met de ander heeft ze een haat-liefde verhouding. Steeds vaker loopt Luna eenzame rondjes over het schoolplein.

Mag ik naar een andere school?

Op een dag is Luna er klaar mee: ‘mam, mag ik naar een andere school?’. Haar ouders startten een zoektocht naar een andere school en hadden zojuist een ‘kijkweek’ op een andere school voor Luna afgesproken. Direct nadat Luna dit hoorde, maakte ze deze tekening en lijkt te ‘vertellen’ hoe ze de nieuwe stap ervaart.

Verbetering van de situatie

Luna tekent zichzelf centraal. Waarmee ze laat zien hoe belangrijk haar situatie voor haar is. Met de handen wat onhandig tegen het lichaam getekend lijkt ze uiting te geven aan hoe lastig omgaan met anderen nu voor haar is. De roze jurk lijkt te wijzen op (het verlangen naar) verbetering van de situatie. Haar blik is toekomstgericht. De opvallende winterse boom laat ze achter zich. Winterse bomen staan voor periodes van inkeer, je terugtrekken. Iets wat Luna steeds meer deed. Ze sloot zich af en vereenzaamde. Luna tekent zichzelf met beide voeten in het gras. Groen staat voor groei en ontwikkeling. Het water is, samen met zonlicht, nodig om te groeien en mogelijk een teken van emoties die onder de oppervlakte spelen. De ondergrond is glooiend en ontneemt rechts het zicht op wat komen gaat. Luna moet de berg op om te zien wat daarachter ligt. Spannend!

Een regenboog

Een regenboog in kindertekeningen is vaak een symbool van verandering en hoop. Beide zijn zeker van toepassing in deze tekening. Verandering van school en de hoop op verbetering. De heldere kleuren en het gevulde blad laten zien, dat Luna positief gestemd is en vertrouwen heeft. De manier waarop ze zichzelf tekent en het pad laten zien dat ze er tegenop ziet. Kortom; een spannende stap die Luna met hoop en vertrouwen neemt.

Eveline Ruitenberg –  evelineruitenberg.com

Eveline RuiterbergEveline Ruitenberg is een duizendpoot. Werkt al meer dan 25 jaar met kinderen en hun ouders. Van 2009-2017 heeft zij een goedlopende praktijk als speltherapeut en heeft 100-en kinderen begeleid in therapie en weerbaarheidstrainingen. Ook geeft zij trainingen aan ouders en opvoeders om kindertekeningen te ‘lezen’ en te begrijpen. Eveline is een gevoelsmens met oneindig veel ideeën. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..