Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Trauma als springplank

trauma

Visie vanuit de Kundalini Yoga leer en Nature-Based coaching.

Doorheen onze levens lopen we allemaal wel eens trauma ervaringen op.
Sommige ervaringen raken ons uiterst diep, scherp en direct in onze kernwaarden, in wie we in essentie zijn of denken te zijn, waardoor ze op een dieper niveau een blijvend trauma programma kunnen activeren die ons hele zijn beïnvloedt op alle niveaus. Dit blokkade-programma houdt ons tegen om ten volle te genieten van ons lichaam, van het leven.

Enkelvoudig of meervoudig trauma

Zowel woorden als daden hebben de kracht om als trauma ervaren te worden.
Vanuit de psychologie wordt gesproken over ‘enkelvoudig of meervoudig/complex trauma’. Enkelvoudig trauma (een eenmalige gebeurtenis, bijvoorbeeld ongeval) en complex trauma (meermalige gebeurtenis of seksueel misbruik) hebben met elkaar gemeen dat de persoon die het trauma ondergaat/ervaart, zich op het trauma moment extreem onveilig voelt in het eigen lichaam, waardoor een loskoppeling/dissociatie van het eigen lichaam gebeurt. Wordt in de weken erna geen of te weinig diepgaande aandacht aan het opgelopen trauma besteed, dat zich eerst nog voornamelijk in het energetische, geestelijke en emotionele lichaam bevindt, dan zal het zich meer en meer gaan verdichten en vastzetten in het fysieke lichaam.
Dat betekent dat de dissociatie bekrachtigt blijft en in onze hersenen een nieuw programma van angst/onveiligheid geïnstalleerd wordt met invloed tot in onze cellen, dat enkel tot wijziging gebracht kan worden door de pijn in de ogen te kijken, te omarmen, lief te hebben, te ‘transformeren’.

Onze adem

Vanuit de visie van de Kundalini Yoga is onze adem een eerste en ook het belangrijkste tool voor het omkeren van trauma.

Onze adem (in het sanskriet ‘Atman’ = ziel/ons authentieke zelf) is een fundamenteel middel om onze gezondheid optimaal te houden, om te connecteren met lichaam en ziel. Als we correct ademen brengt onze adem ons vitaliteit en levenskracht (prana), opent zij de waaier van creatieve emotionele mogelijkheden, controleert zij onze gedachten, ontwikkelt zij onze concentratie en promoot zij een gevoel van verbondenheid met zelf en anderen. We kunnen zeggen dat onze kwaliteit van adem ons verbindt met hoe we emoties en gedachten vorm geven. En bovenal: onze adem brengt ons, indien juist uitgevoerd, instant aarding dankzij de connectie van lichaam/aarde met de ziel.

Een omgekeerde ademhaling

Meestal zien we tijdens en na beleving van een trauma echter dat men door de gevoelens van angst/onveiligheid instant oppervlakkiger gaat ademen (milde vorm van hyperventileren), waardoor de lucht niet correct ingeademd wordt en blokkeert in de keel, ter hoogte van het diafragma en niet correct in de buik stroomt, waardoor ook niet de volledige longen en longtoppen met levenskracht gevuld kunnen worden.
We spreken van een oppervlakkige of zelfs omgekeerde ademhaling.
Er is met andere woorden verwarring/blokkade tussen de in/uitademhaling. De luchtstroom is niet optimaal en kan ook niet correct en volledig doorstromen om onze hersenen, onze organen, onze cellen en andere van de nodige levenskracht te voorzien. Deze onjuiste of onvolledige ademhaling bekrachtigt het trauma dus verder, dieper.

We geven onszelf continu de bekrachtiging dat we onveilig zijn en activeren onze hersenen om ons uit deze levensbedreigende situatie te loodsen, waardoor er na verloop van tijd een duidelijk voelbaar en waarneembaar effect op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid zal zijn. Wanneer dit niet wordt aangepakt, wordt deze foute ademhaling, de enige echt haalbare ademhaling en zal men deze ademhaling als ‘normaal’ gaan beschouwen. Het zenuwstelsel is in een continue staat van ‘red alert’ waardoor we onze reserves uitputten. We zijn dan in een continue staat van ‘fight, flight, freeze’… die steeds weer de signalen zendt dat we onveilig zijn en overbelasting van ons zenuwstelsel geeft.

Zolang men de ademhaling niet heeft gecorrigeerd en men de pijn van het trauma niet onder ogen wil zien, kan er dus geen diepe ervaring van ‘veiligheid in het hier en nu’ zijn en is men ook niet in staat om volledig geaard en aanwezig in het leven te zijn.

Onze ademhaling is dus de hoofdsleutel om ons zenuwstelsel te helen, om ons lichaam op alle niveaus (energetisch, geestelijk, emotioneel, lichamelijk) te helen en naar oplossing/omkering, met andere woorden transformatie van het trauma te bewegen.

Kijk, omarm, doorleef, transformeer

We kunnen stellen dat iedereen bewust en onbewust drager is van meerdere trauma’s, die vanaf het moment van conceptie/zwangerschap, doorheen ons leven, tot in het huidige moment, ons zenuwstelsel en dus ook onze volledige gezondheid, beïnvloeden.
Daarenboven spelen ook ancestrale trauma’s een rol. Dit zijn trauma’s die onze voorouders eeuwenlang via onze familielijn hebben doorgegeven. Dit doorgeven stopt wanneer iemand het trauma in de ogen kijkt, omarmt, doorleeft, transformeert.

Momenteel worden door de krachtige collectieve angstvelden vele oudere traumadelen aangeraakt en voelen velen dat weglopen niet langer kan. Alles verandert bij keuze, bij de wil om het oude patroon in je hersenen/zenuwstelsel om te buigen, te helen.
Een krachtige meditatie met focus op de ademhaling helpt om doorheen de angst voor de eigen gevoelens en emoties te stappen, om het vertrouwen te genereren dat je dat kan.

Onze authentieke basiskracht

Indien de blokkade werd opgeruimd en het zenuwstelsel eindelijk weer veiligheid ervaart, kan het hele lichaam zich dan eindelijk op alle niveaus ontspannen en krijg je toegang tot je ware kracht die sinds het trauma opgesloten was geraakt.
En zoals steeds stuwen onze grootste uitdagingen, onze grootste pijn/trauma’s, ons om uiteindelijk ten volle, steeds krachtiger, steeds mooier, vanuit onze authentieke basiskracht, verbonden met ziel, op aarde te zijn.

Telkens we doorheen trauma stappen, trauma transformeren tot kracht, zijn we steeds dieper in staat om ons te verbinden met onszelf, met ons lichaam, met onze ziel en zijn we steeds meer klaar om onze mooiste dromen vanuit die ware kracht, met een juiste visie, vanuit de juiste energie van zelfliefde te leven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..