Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Shiatsu : ‘de kracht van aanraking’

Shiatsu : ‘de kracht van aanraking’

Een moeder wiegt haar kind liefdevol in een warme omhelzing. Een vriend legt zijn hand op je schouder en geeft je de kracht om vooruit te gaan. Een kneep in je arm, ‘ik ben er voor jou’.

Het is niet meer dan een boodschap, maar ook zoveel meer dan dat …

Een boodschap met een kracht

Hoe kan 1 simpele aanraking, je raken? Emoties losmaken? Je kracht geven?
Waar komt die kracht vandaan?

Het wonderlijke lichaam: wat de buitenkant raakt, ‘raakt’ de binnenkant

Even een herinnering aan waar we vandaan komen… Eén eicel ontmoet één zaadcel, het begin van een nieuw leven ontstaat. De ontwikkeling van dat nieuw wezentje gebeurt in verschillende stadia. Op een gegeven moment zal één van de lagen, waaruit het embryo bestaat, zich zowel naar buiten als naar binnen vouwen. Aan de buitenzijde zal het de huid vormen, aan de binnenkant ontwikkelt zich het centraal zenuwstelsel.
Je huid is aldus onlosmakelijk verbonden met het binnenste van je lichaam. Raak je iemand aan, heb je rechtstreeks invloed op het zenuwstelsel.
Wat de buitenkant raakt, ‘raakt’ aldus de binnenkant.

Shiatsu, een mooie manier van raken

Alles in de natuur en dus ook in ons beweegt van een gebied met hoge druk naar een lagedrukgebied, zo:

  • is er luchtstroom mogelijk
  • circuleert het bloed in ons lichaam
  • is het mogelijk om zuurstof in te ademen

Zonder die afwisseling in druk, is er geen circulatie mogelijk.

Volgens de oosterse filosofie uiten mentale of fysieke klachten zoals; pijn, ziekte, vermoeidheid, depressie… zich wanneer de circulatie verstopt raakt.
Denk aan een verstopte gootsteen en hoe men deze vroeger ontstopte.
Met Shiatsu raakt men aan, door afwisselend meer of minder gedoseerde druk uit te oefenen. Men doet dit op een respectvolle en liefdevolle manier, zodat de prop lost en de doorstroming terug gevrijwaard wordt.

Krachtig door vingerdruk

Letterlijk betekent Shiatsu ’vingerdruk’ shi = vinger, atsu = druk.

Met duim en handpalm oefent men een gedoseerde druk uit op bepaalde punten van het lichaam, in het Japans tsubo’s genaamd. De combinatie van het aanraken met de hierboven genoemde afwisselende druk, maakt het een heel krachtige en diepwerkende behandelmethode.

De tsubos bevinden zich op energiebanen die van kop tot teen over ons lichaam lopen. De locatie ervan en het effect van druk erop hebben invloed op alle lichaamssystemen.
Met onze westerse manier van denken is het soms moeilijk te begrijpen dat:
– druk uitoefenen op een tsubo in het midden van de kuiten, ontspanning kan brengen in de onderrug en zo rugpijn kan verhelpen.
– druk uitoefenen op een tsubo op het einde van het eerste middenvoetsbeen de bloeddruk kan doen dalen en soelaas kan brengen bij mensen met migraine.

Het zicht- en onzichtbare, het voel- en onvoelbare

Is het niet zinvol om de mens in zijn geheel te zien?

Uit ervaring heb ik gemerkt dat daar waar de klacht tot uiting komt, de oorzaak meestal niet is. Men gebruikt hiervoor de termen kyo en jitsu: het onzichtbare en het zichtbare. Dat wat zich zicht-, voel- en hoorbaar manifesteert is meestal het gevolg, het gevulde, de noodkreet. Wat zich daarentegen verschuilt en verstopt, zijn kop in het zand steekt, onzichtbaar is, is meestal de onderliggende oorzaak. Dit is de leegte, de behoefte.

Met Shiatsu ga je niet de noodkreet het zwijgen proberen op te leggen, maar ga je eerst de leegte proberen op te vullen. Je bevredigt de behoefte, zodat de noodkreet geen reden meer heeft tot bestaan.

Harmonie binnenin het gezin van lichaam en geest

Binnenin een gezin is het belangrijk dat elk individu als (vol)waardig lid wordt gerespecteerd en zichzelf kan zijn. Als het de nodige aandacht, warmte, liefde, respect en voeding krijgt is het in staat zijn volledig potentieel te ontwikkelen. Een goede communicatie en uitwisseling van informatie tussen alle leden van het gezin, is hier een belangrijke voorwaarde. Ruimte geven of creëren, om naar elkaar te luisteren en feedback te kunnen geven, speelt hierin een sleutelrol.

Als je gezin 4 leden telt, is dit af en toe al een lastige taak. Stel je voor, dat je in een gezin woont met 100.000 miljard leden (cellen). Om alles in goede banen te leiden gebeurt de communicatie en de uitwisseling van informatie tussen alle cellen via banen; bloedbanen, zenuwbanen, lymfebanen, luchtbanen, het spijsverteringskanaal, enz.… Met Shiatsu stimuleer je de stroom van informatie (energie) doorheen elk van die banen.

Waar het niet circuleert geef je het een duwtje in de rug.

Het samenspel tussen alle leden, opdat de energie vrij kan stromen, is wat men de ki of levensenergie noemt.
Elk individu heeft zijn functie en zijn sterkte maar in groep kan je bergen verzetten. Vermits een berg verzetten dicht aanleunt bij een wonder kan je zeggen dat als de ‘ki’ vrij stroomt, het wonder van het leven zich ontvouwt.

In de traditionele oosterse cultuur zijn Shiatsu in combinatie met tai chi, yoga, medidatie… dan ook ingeburgerd in een dagelijkse routine van verzorging en onderhoud.
Hoewel we in onze cultuur gezegdes kennen als “Voorkomen is beter dan genezen.”, ligt het helaas niet in onze mentaliteit om preventief aan onze gezondheid te werken. Nochtans gaan we wel om de zoveel tijd met onze wagen op onderhoud, maar onze eigen machine die 24/7 op volle toeren draait, wordt weleens vergeten.

Shiatsu, een mooie manier voor jou en je kind om de levensenergie te voelen en ervaren

Hoe lichter zou men zich voelen als we zoals een blad aan een boom konden waaien, met de wind mee, van welke richting die ook komt, en weten dat als de wind gaat liggen je nog altijd verbonden bent met die tak en de boom waaraan je groeit.

Shiatsu is een aanrader voor jong en oud. Ik nodig je uit om te ontdekken hoe Shiatsu net dat duwtje in de rug kan geven dat je nodig hebt om je ware ik te ontmoeten, je inherente kracht terug te vinden en je volle potentieel te ontplooien.
Op de website van de Belgische Shiatsu Federatie vind je een lijst van beoefenaars bij jou in de buurt.

Dit artikel is geschreven uit de ervaringen van twee zussen, respectievelijk gever en ontvanger van shiatsu.
Marjan & Ann Ledent,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..