Wijlen Johan Cruyff, gaf met zijn beroemde uitspraak: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ al aan dat er een enorm potentieel in ons zit, om problemen te transformeren in mogelijkheden. De ontdekking van dit potentieel door de massa gaat inmiddels de goeie kant op, onder de noemer Omdenken. Een denkconcept dat is bedacht door de grondlegger van het omdenken, Berthold Gunster. Dat we deze vaardigheid in de huidige crisisperiode goed kunnen gebruiken is een understatement. Zeker voor de jeugd kan omdenken heel waardevol zijn.
Als er geen oplossing is, blijft er maar één optie over
Tijdens bedrijfsopleidingen stressbeheer stelde ik regelmatig de vraag: ’’Kan de oorzaak van jouw stress wel of niet kon opgelost worden?’ Als het antwoord NEE was, drong de enige optie zich onverbiddelijk op. En dit was het denken omtrent ‘het probleem’ veranderen. Oftewel, de essentie van wat we nu ‘omdenken’ noemen: ‘Ik ben in staat anders te denken over een situatie’. Laat het op dit moment een ideale gelegenheid zijn om het omdenken toe te passen op de huidige, overweldigende situatie omtrent het Covid-19 virus.
Ideale gelegenheid om te mediteren of … te omdenken
Berthold Gunster in Psychologies dec ’20/jan ’21:
’ Het begint met ademhalen, rustig blijven, even rouwen en daarna accepteren dat je sommige feiten niet kunt veranderen’.
Dit vraagt natuurlijk wat oefening. Loslaten kan echter tot mooie nieuwe dingen leiden. Omdenken, betekent onvermijdelijk dat je leert aanvaarden dat er nu eenmaal dingen zijn, waar je niets aan kunt veranderen. Meditatie kan hierbij helpen. Een vaardigheid die ons leert om naar binnen te keren., waardoor ‘loslaten’ eenvoudiger en vlotter gaat. Een aanrader voor iedereen die de neiging heeft veel te piekeren en zichzelf onder spanning te brengen.
Relatiecrisis of ziekte: het brein wil problemen oplossen
Dit laatste, wordt vaak veroorzaakt door onze hersenen die in zich een mechanisme herbergen, waardoor we steeds problemen willen oplossen. Problemen zijn een bedreiging en die moeten van de baan. Kijk maar naar de huidige pandemie crisis en hoe politiekers verder willen springen dan in hun mogelijkheden ligt. Het belangrijkste toepassingsgebied ligt echter in ons persoonlijk leven: onze menselijke, individuele levenservaringen en bijhorende obstakels en problemen. Door omdenken maak je van een uitdaging een kans om te groeien (uit oude patronen of overtuigingen). Hier twee voorbeelden:
- Een chronische ziekte. Tijdens een meditatie je probleem observeren. Je kijkt en voelt naar de (heftige) emoties die het oproept. Daarna denk je dit probleem om, bijvoorbeeld: “Door deze ziekte kan ik nu rusten en heb ik tijd om een boek te lezen “.
- Een relatiecrisis kan een uitstekende gelegenheid zijn om de relatie naar een hoger niveau te tillen. Wat ook een vorm van omdenken is. In plaats van het probleem negeren, doodzwijgen of elkaar het leven zuur maken, kun je ook samen op onderzoek gaan wat er bijvoorbeeld nog wél leuk is.
Kinderen weerbaarder maken door hen te leren omdenken
Kinderen van jongs af aan helpen om deze techniek toe te passen, maakt hen veel weerbaarder in moeilijke periodes. Door te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen, kun je je natuurlijke creatie-kracht op een constructieve manier gebruiken. En kom je misschien zelfs op verrassende ideeën, waar je anders nooit op gekomen was. Deze vaardigheid sterkt je bovendien in het vertrouwen dat jij zelf je gedachten kunt kiezen en zo zelf kunt creëren, wat je maar wilt. En met zoveel Omdenk-kracht, kun je er maar beter het leukste, mooiste en beste van maken, toch?
Kan iedereen omdenken?
Volgens Berthold Gunster kan iedereen omdenken, zolang je maar aanvaardt dat jouw brein ingesteld is om problemen op te lossen en je die natuurlijke neiging zult moeten leren onderdrukken. Uit zijn boek ‘Omdenken’ (2010):
“ Wees je ervan bewust dat onder elke verwachting een verlangen schuilt. En kijk dan hoe je dat verlangen anders kunt invullen”
Rudy Van Damme