Yoga kan en mag een plaats hebben in het schoolcurriculum. Het brengt immers kinderen van het hoofd naar het hart. Vooraleer het echter kan toegepast worden in de school, is een voortraject nodig. Een relaas via een opmerkelijk stappenplan.
Schatten van kinderen
Tijdens een reis naar Thailand maakte ik kennis met kinderyoga. Het inspireerde mij tot scheppen van een initiatief in Nederland. Zo ontstond in 2006: “YaYa kinderyoga” en vervolgens in 2016: ‘Schatten van kinderen’. Van hieruit ontsprong mijn initiatief binnen het basisonderwijs waarin ik onderwijzers basisprincipes van yoga bijbracht, waarna als resultaat een groeiend enthousiasme ontstond bij de leraren en positieve reacties van kinderen. Er werd besloten om een speciaal programma te creëren voor elke klas. Alsook hoe we yoga praktisch kunnen toepassen in de klas met energie verhogende oefeningen en ademhalingsoefeningen, wat resulteert in meer concentratie en motivatie, alsook relaxatie. Dit tot grote voldoening van de kinderen die meer en meer vragende partij worden.
Hooggevoelige kinderen hebben extra baat bij yoga
Ontspanningsoefeningen, gedachtenkracht-en ademhalingsoefeningen hebben een weldoende invloed op hooggevoelige kinderen. Zo bleek uit onderzoek over het effect van yoga & mindfulnessoefeningen die de kinderen ook praktisch konden toepassen in de klas, wanneer ze nerveus werden vòòr een toets of examen.
Ervaren via het lichaam met yoga
Het is belangrijk dat wij in het onderwijs kinderen meer leren om via het lijf te ervaren en ontdekken i.p.v. via het hoofd. Het is een gemiste kans als we kinderen veelal via de cognitie stof aanbieden. Dan trainen we slechts maar één hersenhelft. Het is juist belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat we kinderen in het totaal aanspreken op alle twee de hersenhelften. Tijdens de yoga is er rust en ruimte voor het individuele kind, die in zijn volledige kracht tot uiting mag komen. Er is geen competitie. Iedereen mag zichzelf zijn.
Eigen unieke bloem visualiseren
Ongeveer een jaar geleden kwam er vanuit onze stichting een bestuurshoofd kijken naar de yogalessen. Ik heb toen een hele mooie visualisatie met de kinderen gedaan over een bloem, die een boodschap bij het kind kwam brengen. Alle kinderen hadden hun eigen unieke bloem kunnen visualiseren en welke boodschap het voor hen kwam brengen. Bij de één bracht de bloem bijv. fantasie, bij de ander snoepjes en plezier. Ik kreeg van het bestuurshoofd als compliment dat hij zelf ook even helemaal zen werd, na een drukke dag op school. Hij zag het voor zich, dat dit op meerdere scholen binnen de stichting kon worden gegeven, ook in het speciaal onderwijs.
Conclusie
Het is tijd voor een verandering in het onderwijs en meer vanuit de verbinding met ons hart te gaan leren. Liefs de regenboogjuf!
Voor meer kleur, licht en liefde in het onderwijs – Veronique Bakker © van Schatten van kinderen
Biografie
Ik hou me al jaren met veel inzet en passie bezig met welk type onderwijs past bij kinderen van deze tijd. Dit was en is altijd al een vraag van wat mij bezig houdt. Kinderyogadocente, oprichtster van YAYAkinderyoga en Zen&Zon trainingen, Nieuwetijds therapeut, ervaringsdeskundige op het gebied van hooggevoeligheid. Moeder van twee prachtige dochters.
Zen& Zon trainingen: ontspanning, yoga, mindfulness, gedachtenkracht, energiewerk en hooggevoeligheid. Zen staat voor ontspanning en Zon staat voor het licht in jezelf laten stralen. Met als doel: elk kind zijn eigen innerlijke schat ont-wikkelen.