Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Kinderen gek op suiker

people-2588030_1920 kopie

Suiker is de meest aanvaardbare, maar ook de meest verslavende drugs die we kennen. Hoe vaak zit je in de zetel en heb je, voor dat je het beseft, een volledig pak koeken opgegeten? Dat is je wellicht nog nooit overkomen met een volledig pak wortelen of een volledige bloemkool… Maar wisten jullie dat buiten de gekende gezondheidsrisico’s van suiker er ook veel psychische symptomen zijn die hiermee kunnen gelinkt zijn? Herken je meerdere symptomen uit onderstaande lijst bij je kind?

Symptomen van een te veel aan suiker, een suikerverslaving en/of een hypoglycemie (suikerdip):

 • Plotseling optredende aanvallen van woede.
 • Angstgevoelens die niet uit de omstandigheden verklaard kunnen worden.
 • Ongehoorzaamheid die niet uitgelokt wordt door onpedagogisch gedrag van de opvoeders.
 • Verminderde concentratie welke niet het gevolg is van oververmoeidheid, slecht slapen, te veel afleiding uit de omgeving.
 • Te grote beweeglijkheid (motorische onrust) die niet veroorzaakt wordt door opwindende omstandigheden.
 • Zich snel aangevallen voelen, zonder dat daar werkelijk reden toe is.
 • Te heftige reacties op alles wat men zintuiglijk waarneemt.
 • Moeite bij het opbouwen van normaal menselijke relaties en het onderhouden ervan.

Hoe meer snelle suikers (witte suiker, snoep, koek, chocola,…) we eten, hoe groter een suikerdip daarna kan zijn… en hoe meer en sneller we nieuwe suikers willen eten! De kunst is dus om meer trage suikers te eten (gezonde hoofdmaaltijden, fruit, noten,…). Zo is onze bloedsuikerspiegel stabieler en hebben we minder suikerdips die ons nog meer suiker doen eten.

De basis hiervoor leggen we in de kindertijd. Zelfs nog eerder tijdens de zwangerschap, kan veel zoet eten reeds invloed hebben op hun latere voorkeuren. Kinderen hebben automatisch een aangeboren voorliefde voor zoete dingen. Het is dus heel belangrijk om ze van in het prille begin vele smaken te leren kennen. En eerder suikers te vermijden.

Natuurlijk is het niet verboden je kind eens te laten genieten van een ijsje op uitstap in het weekend, of een frisdrank bij de frietjes op vrijdagavond. Het gaat voornamelijk om de basis in de week. Wist je zelfs dat kinderen die bijna nooit suiker eten, en dan op een feestje toch iets zoet proeven, zij zelf aangeven dat ze voelen dat dit hen veel drukker maakt, dan anders? Ook kinderen die niet verslaafd zijn aan suiker zullen later in het leven ook minder kans maken om verslaafd te worden in een andere drug.

Thema special Verslaving

Vijf keer per jaar geven wij een magazine uit rondom een thema. Met diepgaande artikelen, interviews met experts en tips voor ouders en leerkachten. Deze special gaat over verslaving en beslaat o.a. de onderwerpen: Neurobiologische kijk. – Verslaafd door jouw persoonlijkheid – Herwinnen van zelfbeheersing – Interview met ex-gameverslaafde – Matthias Dewilde – Interview met ex-alcoholverslaafde – Michaël Niclaus – De illusie van verbinding – Systemische visie – De drie gewoonten

Je kunt dit magazine digitaal lezen of opgestuurd krijgen. Tevens krijg je als abonnee direct toegang tot het archief met meer dan 30 thema nummers. Bekijk hier de mogelijkheden >

Tips voor een gezonde basisvoeding bij kinderen:

 • Koop zelf geen snoep en ongezonde tussendoortjes.. ze komen helaas van alle kanten op je kind af (bij de bakker, op een verjaardagsfeestje, bij de grootouders,…).
 • Bewaar ze in een grote doos en laat je kind af en toe iets kiezen ipv alles in 1 keer op te eten.
 • Overtuig de grootouders dat ze je kind het meest kunnen verwennen door de tijd te nemen om een stuk fruit klaar te maken voor je kind. Verwennen met snoepjes kan iedereen. Tijd maken om een lekkere fruitsla of een yoghurt met vers fruit te maken voor je kleinkind, is écht verwennen!
 • Bouw van in het begin de goede gewoonte in bij je kind om puur water te drinken. Fruitsappen en frisdranken zijn voor speciale gelegenheden maar geen basisdrank! Wist je trouwens dat er evenveel suikers in fruitsappen zit als in cola?

Is er toch teveel suiker in jullie dagelijkse voeding? Bouw deze gewoonte dan langzaam af. Weet dat er de eerste drie weken wel kans is op afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, onverdraagzaamheid, hyperactiviteit. Hier moet je even doorbijten. Daarna zal je merken dat ieder in het gezin steeds minder behoefte heeft om zoet te eten.
Leer je kinderen niet-zoete snacks te waarderen zoals een wortel, stukjes komkommer, noten, enz. Of leer hen gezonde zoete snacks te eten zoals fruit, rozijntjes, een stokje zoethout om aan te knabbelen, eigengemaakte waterijsjes enz.

Wanneer je nagerechten of desserts bereid, gebruik dan gezonde zoetmiddelen zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker, ahornsiroop, dadels, agavesiroop, appeldiksap. Ook kaneelpoeder kan een vervanging zijn om een gerechtje zoeter te laten proeven.
Leer kinderen dat suiker ons lichaam zwak maakt en uiteindelijk ziek.
Maar wees niet te fanatiek. Af en toe mag er eens gezondigd worden.
Heel belangrijk: Geef zelf als ouder het goede voorbeeld!

Er is een spreekwoord dat zegt: “ Wanneer je naar zoet verlangt is dat een gemis aan aandacht en liefde.” Dus zorg dat kinderen voelen dat ze graag gezien worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..