Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Huidcontact, een belangrijke basisbehoefte. Juist nu!

Huidcontact

Van nature heeft ieder mens behoefte aan huidcontact. Het is een van onze basisbehoeftes, net zo als veiligheid, voeding en zelfvertrouwen. Wanneer er aan onze basisbehoeftes is voldaan, kunnen we rust vinden in onszelf. Veel leer- en opvoedingsproblemen zijn terug te voeren op het ontbreken hiervan in de basis. Een kind dat te weinig huidstimulatie heeft gehad, kan door allerlei manieren hierom “vragen”. Dit gaat dan vaak op een negatieve manier zoals het opbotsen tegen anderen, ruzie zoeken of overdreven vaak “bijtanken” bij de juf of meester. Ook pestgedrag kan hieruit voortkomen.

Stresshormonen <> Gelukshormonen

Het kind heeft last van huidhonger. Het lichaam maakt meer stresshormonen als Adrenaline aan en het gezonde evenwicht met gelukshormonen als Oxytocine is verstoord. De effecten van een teveel aan stresshormonen komen op dit moment helaas dagelijks in het nieuws voorbij. In deze bijzondere tijd waarbij we voorzichtig moeten zijn met aanraking, en het lichaam dus meer stress ipv gelukshormonen aanmaakt, is er meer agressie, onzekerheid en angst. En hierdoor kan het dat onze kinderen, zeker in deze tijden, minder in hun basisbehoeftes worden voorzien.

  • Het stresshormoon Adrenaline zorgt voor een vecht/vlucht houding. Goed tijdens bijvoorbeeld een sportwedstrijd, maar wanneer het lichaam ze te veel blijft aanmaken heeft dit niet alleen op het humeur van een kind of volwassene invloed, maar ook op het lichaam en kunnen er zelfs lichamelijke klachten ontstaan.
  • Gelukshormonen als Oxytocine (knuffelhormoon) draagt bij aan een geluksgevoel en meer onderlinge verbondenheid. Serotonine geeft zelfvertrouwen en versterkt relaties, Endorfine maakt gelukkig en tevreden en Dopamine draagt bij aan een betere focus en een voldaan gevoel.

Massage kan een groot verschil maken

Het is dus juist in deze tijden extra belangrijk dat we in de basisbehoeftes van onze kinderen en ook onszelf natuurlijk, blijven voorzien. Tijdens massage worden de bovenstaande gelukshormomen aangemaakt waardoor het dus kan bijdragen aan een gezonde balans tussen geluks- en stresshormonen. Hiervoor hoef je echt geen massagetherapeut te zijn. De Happy Kids Massage methode is een eenvoudige manier die door vrijwel iedereen toepasbaar is. Een paar minuten per dag met deze speelse vorm van “massage” bezig zijn kan al een groot verschil maken. Want Oxytocine wordt bijvoorbeeld al binnen 40 seconden aangemaakt. Zelfs wanneer je het gewoon over de kleding heen geeft!

De gratis Happy Kids Massage Advent Challenge

Voor veel kinderen zijn de feestdagen altijd een spannende tijd. En dit jaar zal dat nog eens extra zijn. Daarom heb ik er iets leuks op bedacht. De GRATIS Happy Kids Massage Advent Challenge.

Tijdens deze 24 dagen durende challenge krijg je vanaf 29 november iedere dag een leuke massage tip, gedichtje of ontspanningsoefening. Een ontspannen en gezonde manier om samen af te tellen naar de kerstdagen. De challenge is te volgen in een speciale facebookgroep en verplicht je verder tot niets. Ik hoop met deze challenge wat licht, vreugde en ontspanning te kunnen geven in deze uitdagende tijd. Doen jullie mee? Meld je dan aan via: https://www.facebook.com/groups/381580146224000

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..