Als coach krijg ik geregeld kinderen en jongeren met intoleranties, extreme vermoeidheid, uitputting en de gevolgen van langdurige stress op consult. Komt dit enkel door onze ongezonde levensstijl, of is er meer aan de hand? Dragen onze kinderen misschien de lasten en lusten mee van vorige generaties? Ja, onze familie – waaronder vorige generaties – blijkt een grote impact te hebben op ons huidig welbevinden. Daarom leren we met Live The Connection aan (klein)kinderen, (groot)moeders en (groot)vaders om diepgaand te ontstressen, zodat ze de ballast die ze ‘in hun rugzak hebben zitten’ en hun kinderen en kleinkinderen meegeven, leren opheffen. Dit meegeven van ballaset heet “epigenetica”.
Kinderen dragen het wel en wee van de familie verder
Dat onze genen ons lichaam en onze geest regeren en informatie doorgeven van generatie op generatie, is intussen (gelukkig) achterhaald. Tien jaar geleden publiceerde celbioloog Bruce Lipton zijn boek ‘De biologie van de overtuiging’. Op basis van onderzoek toonde hij aan dat onze genen reageren op opgeslagen overtuigingen.
Ben je de dochter of zoon uit een familie die zichzelf minder acht dan anderen, dan zijn deze overtuigingen meegegeven in je systeem. Dat ‘meegegeven krijgen’ wordt epigenetica genoemd. Epigenetica zijn alle overgeërfde invloeden die niet rechtstreeks via je DNA, dus via je genen, worden meegegeven, maar via de informatie die is opslagen in de elektromagnetisch geladen lege ruimte in je cellen. Bij de conceptie krijgt een kind niet alleen de genetische informatie mee, ook de epigenetische. Er wordt vanuit gegaan dat de informatie van zo’n 7 generaties in ons huidige leven actief is. Wat betekent dit concreet?
Ons brein is ingesteld op de beste overlevingskansen
Werd je voorouder in de oorlog bijvoorbeeld bedreigd en hoorde die roepen: ‘Ik vind jou wel’, dan kan deze bedreiging generaties later nog zorgen voor een onveiligheidsgevoel. De angstige overtuiging ‘Ze zullen mij vinden (en vermoorden)’ kan generaties lang, dag en nacht, voor hyperalertheid en angst zorgen. Je zou van minder moe worden…
Ons brein is ingesteld op overleven. Alle levensbedreigende situaties worden opgeslagen in ons angstcentrum (amygdala) en doorgegeven aan onze kinderen, zodat zij gewaarschuwd zijn en niet in dezelfde levensgevaarlijke omstandigheden belanden als wij. De manier waarop deze ‘opgepast gevaar!’ tekens worden doorgegeven is via letterlijke woorden en geluiden, kleuren en beelden, geuren, smaken en gewaarwordingen. Zodra onze kinderen getriggerd worden door gelijkaardige zintuiglijke signalen, gaan ze in stress. Stress heeft dus niet alleen te maken met wat er nu gebeurt. Stress is een opstapeling van wat er door de generaties heen via alarmsignalen is doorgegeven. Daarover zo dadelijk meer.
Niet alleen gevaren houdt ons brein bij, het registreert ook de oplossingen die we vonden. In zijn boek ‘Trauma en geheugen. Hoe brein en lichaam traumatische ervaringen levend houden’ beschrijft Peter Levine, hoe iemand een vliegtuigcrash overleefde doordat ze ‘de stem van haar vader en grootvader hoorde die haar vertelden wat te doen’. Beiden hadden zo’n ongeluk zelf ook overleefd.
Epigenetische aanpassingen overdragen
Onze voorouders geven ons niet alleen hun angsten en oplossingen door, die wij dan op onze beurt meegeven aan onze kinderen. We geven ook de aanpassingen van ons brein door. Gebruikte je (groot)vader of (groot)moeder veel suiker of alcohol, dan zijn in hun brein de receptoren voor suiker verminderd. Dat heeft als resultaat dat de volgende generatie sneller uitgeput geraakt wanneer ze suiker of alcohol gebruiken. Deze kinderen vertonen allerlei ‘compensaties’ zoals ADHD. In zijn boek ‘Het endorfine herstelplan. Integrale epigenetica in de praktijk’, vertelt Lucas Flamend hoe sinds de tweede wereldoorlog de aanpassingen van ons voedingspatroon onze kinderen zowel lichamelijk als mentaal belast.
Zonder dit bewust te weten of te willen, hebben onze voorouders ons opgezadeld met zowel fysieke als mentale stress. En nu het goede nieuws.
Stress van nu en vorige generaties uit je systeem halen
We kunnen onze kinderen leren om hun huidige angsten, irritaties en hyperalerte systemen op te ruimen. We kunnen zelf leren ontstressen en deze eenvoudige methode vervolgens doorgeven aan onze (klein)kinderen. We doen dat met ‘Het ABC van ontstressen’. Dat leer je in de workshop ‘Ontstressen in minder dan 5 minuten’ die je zowel online als live kan volgen. Tijdens de vierdaagse Kernmodule leer je verbindingsprocessen toepassen, waaruit blijkt dat onze (afwijkende) genen aan te passen zijn. We weten dat onze geest enorm veel invloed heeft. “The Live Connection “doet jou dat aan den lijve ervaren.
Zodra we we de algemene en situatiegerelateerde stress verminderen, nemen onze gezonde impulsen, die uit zijn op groei en ontwikkeling, het over. Het goede nieuws is dat belastende processen om te keren zijn. We zijn geen slachtoffers van onze voorvaderen, we co-creëren ons eigen leven!