Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Enkel volle granen zijn een bron van duurzame energie

Granen

We denken dagelijks gevarieerd te eten. Als voedingsdeskundige stel ik echter vast dat het merendeel van de westerse bevolking dagelijks 3 tot 6 keer iets eet op basis van tarwe. In de meelvorm of volkoren vorm zit het volle graan en in alle andere producten enkel de bloem met niet of nauwelijks voedingswaarde. Laat ons daarom volle granen en voedingsmiddelen op basis van granen eens van naderbij bekijken.

Afgeleide producten van granen:

  • couscous, bulgur (normaal enkel op basis van tarwe);
  • vlokken en ontbijt granen: muesli en cruesli (bevatten meestal veel tarwe), haver-, rijst-, quinoa-, gierst-, boekweit- en speltvlokken, …;
  • pasta: rijst-, maïs-, boekweit-, kamut-, spelt- en volkorenpasta (indien er geen specifieke vermelding is, is die altijd op basis van tarwe), …
  • brood: meergranenbrood, speltbrood, roggebrood, … (let op: bevat vaak broodverbeteraars van tarwegluten);
    • brood gemaakt met gist zuurdesem of gekiemd brood (essenenbrood)
    • glutenvrij brood van sojameel, rijstmeel, maïsmeel, … is meestal minder goed verteerbaar dan rijst-en maisbrood.
  • wraps, pittabroodjes, toast, pizza, koekjes, gebak, taart: voornamelijk gemaakt op basis van tarwebloem.

Veel mensen zijn intolerant of overgevoelig aan TARWE

  • Een overgevoeligheid of intolerantie uit zich niet in een onmiddellijke reactie na het eten van tarwe of zijn afgeleide producten, maar in alledaagse ongemakken, zoals ontstekingsgevoeligheid, schildklieraandoeningen, slechte schoolprestaties, vermoeidheid, auto-immuunaandoeningen, cvs, …
  • Bijna alle commercieel verkrijgbare graanproducten en afgeleiden zoals hierboven vermeld, zijn op basis van tarwe. Er zijn echter meer en meer producten verkrijgbaar op basis van andere granen. Lees daarvoor nauwkeurig alle ingrediënten na.
  • Oorspronkelijk was tarwe een hoogwaardig product. De voorbije decennia is tarwe echter constant veredeld, met als enige doel een hogere opbrengst en een sterkere glutenkwaliteit te krijgen, waardoor de structuur van brood steeds meer op een spons lijkt.
  • LET OP: alle volkorenproducten waarbij niet vermeld staat van welk graan ze gemaakt zijn, zijn afkomstig van tarwe.

In boek Definitief Verlost vind je nog meer tips en wetenswaardigheden over chronische aandoeningen, hardnekkig overgewicht en vermoeidheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous
Next

Reageren op dit artikel..