Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Een gezonde verslaving is water drinken.

Een gezonde verslaving is water drinken.

Wanneer je als volwassene regelmatig drinkt, krijg je voldoende vocht binnen. Maar kinderen letten vaak niet of veel minder op hun dorstgevoel, want water is meestal niet bij de hand, ze zijn te druk bezig met spelen of ze vergeten het gewoon. Als ouder of leraar moet je dus alert zijn dat je kinderen genoeg water drinken.

Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van je gewicht, leeftijd, omgevingstemperatuur, activiteiten, voeding en gezondheid.  Zo heeft een peuter of kleuter die op een zonnige dag buiten speelt, meer vocht nodig dan bijvoorbeeld een oudere man die in zijn stoel aan het indutten is, en heeft iemand die veel droog voedsel eet, meer vochtinname nodig dan iemand die veel vers fruit, groenten en soep eet.

Wat zijn de algemene functies van water?

Alle functies in ons lichaam zijn gebaseerd op water. Water doet je voedsel efficiënter verteren, het voert afvalstoffen uit je lichaam af en het helpt mee om je lichaamstemperatuur te regelen. Het helpt ook om geraffineerde suikers en andere stoffen beter af te breken, zodat je er niet te veel van vasthoudt en het maakt je opgewekt en rustig. Als je niet genoeg drinkt, komt je lichaam in een stresssituatie en gaat het signalen geven van nervositeit, ADHD en dergelijke, wat echter niet altijd in verband wordt gebracht met de hoeveelheid wateropname.

Water kan dienen als een medicijn

Water is dus essentieel voor je lichaam. Door genoeg te drinken kan je het vasthouden van vocht tegengaan en wisselingen in de bloedsuikerspiegel opvangen. En veel water drinken zorgt ervoor dat je minder allergieën of astma hebt. Kijk maar naar de laatste bevindingen in de nieuwe wetenschappen van Dr. F. Batmanghelidj.

Hoe merk je dat een kind niet genoeg water drinkt?

Slecht concentratievermogen, vervelend gedrag en klachten van kinderen dat ze zich niet zo lekker voelen, kunnen wijzen op het feit dat ze niet genoeg drinken. Maar er speelt meer. Een kind dat niet voldoende drinkt, loopt risico op uitdroging. Dat merk je (behalve aan de hierboven genoemde signalen) onder andere aan symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en futloosheid, verstopping, urineweginfecties, zenuwstoornissen en ADHD.

Kinderen zouden per dag zes tot acht glazen water moeten drinken. Bij warm weer of als ze druk gespeeld hebben zelfs meer. 56% van de kinderen in België drinkt slechts twee glazen water of minder per dag. En wat nog erger is: 4% van de ouders zegt dat hun kinderen helemaal geen water drinken!

Hoe leer je kinderen om genoeg te drinken?

Kinderen moeten van jongs af aan bewust worden gemaakt van het belang van water drinken. Als leerkracht kun je dit bijvoorbeeld doen door hier leuke lesjes over te geven, waarmee je ze stimuleert om meer te drinken. Laat hen via foto’s zien dat ze zelf voor 70% uit water bestaan en hun hersenen zelfs voor 90%. Vertel hen dat ze na een uurtje spelen al één glas water hebben uitgezweet. Laat ze elke keer wanneer ze een plasje hebben gedaan een glas fris water drinken, zodat ze zien dat wat eruit gaat ook weer aangevuld moet worden.

Als ouder kun je samen met je kind water aantrekkelijker en smaakvoller maken door er bijvoorbeeld fruit of kruiden bij te doen (verse munt of tijm, een vanille- of kaneelstokje, rode besjes, stukjes appel, bramen, frambozen, enz.) Zet bij het ontbijt, de lunch en het avondeten een mooie glazen karaf fris water “in het zicht”,  geef hen regelmatig te drinken en drink mee. Let er dus op dat ze voldoende drinken en geef zelf het goede voorbeeld!

Hoeveel water per dag is noodzakelijk?

Een gezond kind van vier jaar met een gemiddeld lichaamsgewicht heeft een waterbehoefte van ongeveer één liter per dag. De totale vochtinname (zowel uit voeding als uit drank) bedraagt bij deze leeftijd ongeveer 1,5 liter per dag.

Santé

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..