Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

De inspirerende vraag van een grootmoeder

Inspirerende grootmoeder

Een grootmoeder sprak mij onlangs aan wegens,  aanhoudende (chronische) problemen met haar vijftienjarige  kleindochter op niveau van gedrag, moraliteit en communicatie (laat ons de totale aard van deze problematiek ‘X’ noemen). Dit ondanks het feit dat ik mijn rol als therapeut al heel lang achter mij heb gelaten, wou ik haar helpen. Mijn focus ligt  immers de laatste jaren op de mystieke kant van het leven.

Omdat het mijn overtuiging is dat als ‘iets’ in jouw-persoonlijke- realiteit opduikt, dit ALTIJD (!) van betekenis is in het kader van persoonlijke groei, besloot ik te luisteren naar de  analyse van ‘X’ vanwege de grootmoeder. Als Mysticus en Metafysicus komt het er dan op aan, de ‘juiste’ oren aan te zetten. Namelijk, mijn 3D of ‘tijd-ruimte- oren.

Oorzaak-gevolg oren

In gewone mensentaal: mijn ‘oorzaak-gevolg’ oren. Anders, kon ik mij onmogelijk op haar niveau van haar problematiek bewegen of begrijpen.

Op dat niveau, hoorde ik het klassieke verhaal van een kind dat aan de verliezende kant stond van een echtscheiding en onder de paraplu was beland van de vader, die haar ogenschijnlijk niet begreep. Pittig detail, daarbij was dat de vader streng  katholiek was opgevoed en de schuld voor de echtscheiding in de schoenen van de moeder schoof. In zijn ogen te vergelijken met een grote zonde die zijn ex-echtgenote, ‘de moeder in kwestie recht naar de hel zou voeren’.

Tot daar toe, géén verrassingen; ik had het al eerder gehoord. Als regulier therapeut, ga je dan nadenken over een eventuele  verstrikking in het familiesysteem of simpelweg het aanwenden van gesprekstherapie met de antagonisten in kwestie.

Mysticus oren

Als Mysticus kijk ik  naar andere niveaus van de analyse. En dan heb ik het over bijvoorbeeld astrologische-kabbalistische of metafysische niveaus. Want in dat kader duiken dan soms interessante patronen op. Dit is in het Westen naar mijn mening, een te weinig betreden pad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in India of China. In deze landen is deze benadering logisch en normaal.

In het Westen valt men, in dit geval meestal terug op de klassieke psychologie, wat betekent dat men dikwijls gediagnosticeerd wordt met een label afkomstig uit De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), wat zowat de bijbel is voor alle  psychologen en psychiaters in de wereld en ook voor de Wereldgezondheidsorganisatie.  Niets verkeerd mee, zolang dit niet uitsluit dat men OOK effectief op zoek gaat naar de oorzaak en niet snel genoegen neemt met het behandelen van het symptoom. 

Onderliggende lagen

Bij een angststoornis of agorafobie bijvoorbeeld is de oorzaak meestal veel gelaagd. Behandeling door een psychiater komt  dan neer op het ‘pellen van een ajuin’ en neemt maanden in beslag (meestal in combinatie met Serotonine-peil verhogende medicatie). Dat dan weer wel. Maar wat doe je als blijkt dat de patiënt in kwestie, bij nader (metafysisch) inzien in een cyclus van de Astrologische zwarte Maan is terecht gekomen? Wat in feite neerkomt dat het individu in kwestie wordt geïntroduceerd,  in wat psycholoog C. Jung (leerling van Freud) ‘Het Schaduwzelf’ noemde. In andere casussen kan dit ook leiden tot depressie.

Weerstand tegen Evolutie

Ik kom terug op de vraag van de grootmoeder in kwestie over ‘X’. Het advies in deze kwestie is: ‘Aanvaarding en geduld’ in combinatie met ‘aanpassen van communicatie’. Aanvaarding van de situatie (en bijgevolg, niet ingrijpen) en geduld tot de astrologische cyclus, een andere kleur krijgt.

Kijk, beste lezer deze zienswijze (totaalaanpak) of integrale benadering op ogenschijnlijk ‘psychologische’ problemen is de aanpak van de toekomst. De bekende en beroemde Filosoof Ken Wilber heeft hier trouwens  een model voor gecreëerd dat de naam ‘ AKWAN’ model kreeg en kan worden toegepast op alle levensdomeinen ( gezondheidszorg, economie, politiek, energievoorziening, onderwijs..enz). Dit model laat toe twee verschillende kennisdomeinen of systemen samen te brengen en past bijgevolg perfect in onze visie. Dat de politieke- en andere conservatieve krachten deze evolutie niet graag zien gebeuren werd recent nogmaals bewezen door ene Alberto Stegeman van een mainstream tv-Programma ‘Undercover’.

Die het op zich had genomen om een paar  therapeuten met een pioniers-denkgeest  laaghartig (ik overdrijf niet) met  gebruik van acteurs – inclusief verborgen camera – in de val te lokken onder het motto: ‘ontmaskering van duistere praktijken’. Het hele gedoe activeerde bij mezelf een opstoot van maagzuur.

Let op, dit betekent niet dat ik het volledig eens ben met de aanpak van de therapeuten in kwestie. Deze is zeker vatbaar voor verbetering. Anderzijds, verandering en evolutie kan je nu eenmaal niet stoppen met zulke praktijken. Integendeel. Ook besef ik dat verandering en evolutie, nu eenmaal samengaan met crisis en catharsis.

Geïntegreerde aanpak is de toekomst

Deze geïntegreerde aanpak (de combinatie van klassieke, methodes en andere (metafysische) technieken is de toekomst. Onze toekomstige generaties kunnen hier alleen maar blij van worden.

Wil je op dit artikel of nieuwsbrief reageren? Stuur dan een mailbericht naar info@purechild.be (uw bericht wordt vertrouwelijk behandeld)

Rudy Van Damme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..