De hersenen van je kind zijn volop in de groei en het is dan ook zinvol om daar eens wat extra aandacht aan te besteden. Wist je bijvoorbeeld dat je kind zonder water veel minder alert is? Dat eiwitten de leerprestaties bevorderen? En dat je de onmisbare omega-3 vetzuren behalve in vette vis òòk in hennepzaadjes vindt? Hoewel onze hersenen maar 2% van ons hele lichaam in beslag nemen, verbruiken ze in vergelijking met al onze andere organen en weefsels, 10x meer energie. Goede voeding is dus een must! Duik mee in de materie van brainfood en eet je elke dag een beetje slimmer.
Het brein heeft energie nodig, véél energie
Om efficiënt te werken, heeft het brein energie nodig. Ondanks dat een (volwassen) brein slechts de grootte heeft van een gemiddelde bloemkool, gebruikt dit orgaan bijna 20% van de totale energievoorraad van ons hele lichaam. Zo heeft deze kleine energievreter 50% meer energie nodig dan het hart. De hersenen gebruiken deze energie voor onze mentale vermogens. Processen zoals cognitie, concentratie, reactietijd en probleemoplossing worden centraal verwerkt in de hersenen. De noodzakelijke voedingsstoffen worden via de bloedvaten opgenomen.
Drie verschillende soorten brandstof
Het brein heeft drie soorten brandstof nodig:
- glucose uit suikers en koolhydraten
- vetzuren uit vetten
- aminozuren uit eiwitten
De belangrijkste bron van energie voor het brein is suiker (glucose). Het lichaam zet koolhydraten zoals granen, fruit en peulvruchten om in glucose. Het regelmatig consumeren van complexe koolhydraten helpt om een constante bloedsuikerspiegel te behouden. Naast glucose heeft ons lichaam ook gezonde (meervoudig onverzadigde) vetten nodig. Omega-3 behoort tot die vetten. Onze hersenen zijn een van de meeste vette organen van het menselijk lichaam. De celwanden in de hersenen bevatten voornamelijk omega-3. Daardoor is het belangrijk dat je hersenen voldoende van deze vetten binnenkrijgen. Voldoende omega-3 vetzuren zorgen voor meer energie en hebben een gunstig effect op de zenuwcellen. Deze onmisbare vetzuren, vind je behalve in onder meer vette vis, ook in noten (zoals walnoten) en oliën zoals perillaolie, lijnzaadolie en hennepolie.
Tot slot leveren aminozuren de benodigde energie. Deze zijn nodig om zogenaamde neurotransmitters te bouwen, die ervoor zorgen dat we mentaal fit blijven. Informatie stroomt op deze manier snel van de ene cel naar de andere en we voelen ons meer op ons gemak, ontspannen en productief. Goede bronnen van (vegetarische) eiwitten zijn volkorenproducten, noten, peulvruchten en seitan. Daarnaast zijn vitamines, mineralen en micro- nutriënten, net als voldoende water en zuurstof essentieel voor het cerebrale metabolisme.
Blije Brein-voeding Top 12 voor kids (en volwassenen)
- Avocado – Avocado’s zijn goed voor de concentratie. Je kunt er heerlijke (groene) smoothies mee maken om de dag mee te beginnen.
- Ei – Eieren zijn rijk aan choline, een stofje dat nodig is voor de aanmaak van acetylcholine: een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkelo- verdracht in de hersenen. Liever plantaardig? Choline vind je ook in noten zoals pistache en cashewnoten en een pseudograan als quinoa. Stop dus eens een tortilla of een handvol noten in de lunchtrommel van je kind.
- Havermout – Havermout is super voor jou en je kind. Dat komt omdat het veel B-vitamines bevat, magnesium en boordevol vezels zit. Je kunt er pap van maken, door brood heen doen of je bakt er lekkere havermoutkoekjes van.
- Chocolade – Pure chocolade (minstens 70% cacao) stimuleert de bloedtoevoer naar je hersenen. De flavonolen in chocolade verbeteren de verbindingen tussen de hersencellen. Voordeel: een beter geheugen en concentratie. Een gezonde en slimme traktatie!
- Blauwe Bessen – Blauwe bessen zijn kleine vitaminerijke antioxidanten bommetjes, die ervoor zorgen dat de hersenen in topvorm blijven. Blauwe, zoete bessen vinden de meeste kinderen ook erg lekker als zoet tussendoortje, in een smoothie of als dessert.
- Noten, zaden en pitten – Noten (zoals walnoten), zaden (zoals chiazaad, lijnzaad en hennepzaad- jes) en pitten (zoals pompoen- en zonnebloem pitten) zijn een goede bron van vitaminen, mine- ralen, eiwitten en gezonde omega-3 vetzuren. Maak eens samen met je kind zelfgemaakte cruesli of een reep als ontbijt of gezonde snack.
- Banaan – Een goed rijpe banaan geeft je kind snel nieuwe energie door het hoge glucose-gehalte. Bovendien bevatten bananen het aminozuur tryptofaan, dat het brein omzet in het gelukshormoon serotonine. Happy High Five!
- Water – 1 tot 1,5 liter water per dag zorgt er voor dat je kind alerter blijft. Geef je kind dus voldoende zuiver water mee (zoals Pineo) voor op school, tijdens het sporten en natuurlijk thuis.
- Groene (blad)groenten – Spinazie, rucola, groene slassoorten, groene bonen, broccoli etc. bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Een gezond ijzergehalte in het bloed helpt je kind om zich beter te concentreren. Daarnaast bevat broccoli ook nog eens veel vitamine K, dat de hersenfunctie stimuleert.
- Yoghurt – Volle Griekse yoghurt bevat veel proteïnen die de hersencellen van je kind helpen bij het zenden en ontvangen van informatie. Ook andere gefermenteerde voeding zoals kefir, zuurkool en kimchi zijn gezond voor darmen én brein vanwege de levende bacteriën die ze bevatten. De darm werkt namelijk letterlijk als ons tweede brein en produceert zelfs meer van de neurotransmitter serotonine dan de hersenen zelf. Serotonine zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Laat je kind in kleine stapjes wennen aan de bijzondere smaak.
- Hennepolie – Hennepzaadolie bevat essentiële vetzuren, waaronder docosahexaeenzuur (DHA), dat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. De Balance Delight hennepolie van Amanprana is bovendien verrijkt met duurzame rode palmolie en tarwekiemolie vanwege hun rijkdom aan caroteen en Vit. E, waardoor de omega-3 en-6 weldaden van hennepolie versterkt wordt.
- Hennepzaadjes – bevatten onder meer alle acht essentiële aminozuren, die van belang zijn voor de aanmaak van neurotransmitters.
Speciaal brainfood: hennepzaadjes
Een soort hersenvoeding dat hele speciale aandacht verdient is hennep. Of preciezer hennepzaadjes. Hennep is een gemakkelijke, zeer snel groeiende plant, die ongevoelig is voor ongedierte, zodat er geen pesticiden of chemicaliën hoeven te worden gebruikt voor de teelt. Een heel puur product dus.
Wat maakt hennepzaad tot super-brainfood?
- Ze bevatten in verhouding veel licht verteerbare eiwitten (meer dan chia en lijnzaad) en alle acht essentiële aminozuren,, welke van belang zijn voor de aanmaak van neurotransmitters. Deze zorgen voor een betere communicatie tussen zenuwcellen.
- De olie uit het hennepzaad bevat ten minste 75% essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en linoleenzuur en beide essentiële vetzuren omega-6 en omega-3 in een ideale verhouding (3:1) om je brein super- fit en gezond te houden.
- Hennep bevat talrijke vitaminen zoals B1, B2 en foliumzuur, als ook calcium, ijzer, kalium, magnesium en andere sporenelementen.
- De olie uit hennep bevat tot 2% gamma – linoleenzuur dat zowel de menselijke lipiden als het hormonale metabolisme versterkt.
- Hennepzaad verschaft antioxidanten zoals vitamine E, die de conditie van je brein op peil houdt. Daarnaast bevat het lecithine, die de vertering en transport van vetten bevordert en daardoor een positieve werking op het metabolisme heeft. Lecithine verbetert eveneens het geheugen en het leervermogen.
- De zaadjes hebben een romige, nootachtige smaak en zijn heel veelzijdig te gebruiken. bijvoorbeeld in muesli, yoghurt, over salades en rauwe groenten, in smoothies, koekjes, als topping over desserts… HANS Brainfood maakt heerlijke, biologische henneprepen in allerlei smaken. Probeer ook eens een eiwitshake met baobab, hennep en mango.
Daniëlla Sloots