De tijd waarin het vanzelfsprekend was dat kinderen buiten speelden is lang voorbij. Kinderen worden tegenwoordig meer en meer in beslag genomen door televisie en games. Ouders hebben schrik van druk verkeer en andere gevaren en buren zijn vaak minder tolerant voor eventuele lawaaihinder. Zelfs mét een tuin of speelpleintje, bos, of grasweide in de buurt voelt het vaak niet veilig meer om ze vrij buiten te laten spelen. Toch is het levensnoodzakelijk voor de algemene ontwikkeling van het kind dat het zich vrij kan bewegen buiten en vooral in de natuur. Wij geven je 10 redenen waarom.
Buiten spelen is een positieve meerwaarde
Buiten spelen is eerst en vooral goed voor het fysieke aspect: klauteren, tuimelen, lopen, rollen, draaien, door de lucht zweven, enz. Maar buiten spelen maakt ook het hoofd even vrij. Het inademen van gezonde buitenlucht zorgt dat er meer zuurstof in het lichaam komt. Ook het samen spelen en fantaseren met anderen. Wanneer ze bijvoorbeeld over boomstammen lopen, wanneer ze in een klimtoren klimmen of een schuilplaats of kamp maken van dekens en stokken. Ga dus regelmatig met je kind naar plaatsen in de natuur waar het zich vrij en veilig kan uitleven.
10 aanbevelingen om buiten te spelen, kinderen zijn:
- GELUKKIGER: kinderen worden vrolijk en blij van vrij buitenspelen met andere kinderen.
- GEZONDER EN EVENWICHTIGER: kinderen die veel buiten spelen en bewegen lopen relatief minder risico op botbreuken en herstellen sneller bij ziekte. Het kind leert zelf beter aanvoelen wat zijn lichaam aankan en wat niet. Uit onderzoek blijkt ook dat deze kinderen op latere leeftijd minder osteoporose, hart en vaatziekten en diabetes ontwikkelen.
- MINDER ZWAARLIJVIG: om gezond en fit op te groeien, moeten kinderen elke dag minimaal één uur tamelijk intensief bewegen en bij voorkeur buiten.
- MOTORISCH BETER ONTWIKKELD: kinderen leren grenzen te verleggen en oefenen hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen … Ze leren balanceren, kruipen, ontwijken, afstanden inschatten … en dat zonder concrete instructies van een volwassene.
- SLIMMER: (veel) buiten spelen heeft een positief effect op de hersenontwikkeling, het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen.
- CREATIEVER: kinderen leren creatief te zijn en ontwikkelen hun fantasie. Ze bedenken zelf heel wat oplossingen, spelregels en allerlei scenario’s.
- SOCIALER: buiten spelende kinderen komen los uit het isolement van de vertrouwde omgeving die de klas en het gezin vormen. Door het spontane spel dat ontstaat met andere kinderen, leren ze samenwerken of elkaar beconcurreren. Daardoor ontwikkelen ze sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.
- EXPLORERENDER: kinderen komen in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden. Voor een kind is de buitenomgeving een uitdaging die uitnodigt om intensief te verkennen, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen. Een kind mag ontdekken en zelf ervaren dat de wereld er vanaf een hogere afstand anders uitziet of dat zand met water modder wordt enz.
- ZELFZEKERDER: buiten onderneemt een kind actie en exploreert op een zelfstandige manier. Het leert er omgaan met een situatie van vrijheid. Door de ervaringen die het opdoet, wordt het zelfstandiger en sociaal vaardiger maar ook meer zelfverzekerd. Als een kind voor het eerst alleen van een heuveltje durft te springen, dan ervaart het een succesgevoel, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen. En een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld, maakt gemakkelijker contact met anderen.
- MEER BETROKKEN BIJ DE NATUUR: kinderen ontdekken al spelend insecten, wormen, vogels… Maar ze kunnen ook de kracht van de bomen voelen. Probeer maar eens een boom omver te duwen of voel de kracht van de wind. Met hun handen in de aarde wroeten, rollen in het gras enz. Ook ontdekken zij de pracht van de natuur, de seizoenen, de bloemen, de nieuwe blaadjes die verschijnen, zaadjes en de noten waaruit een worteltje verschijnt enz. Het ontdekken dat de natuur belangrijk is voor ons en dat we hiervoor dankbaar mogen zijn.
Ideeën om je tuin aantrekkelijker te maken voor je kinderen
Je kan een speeltoestel in je tuin plaatsen, zoals een trampoline of klimtoren. Je kunt een boomhut maken, samen een tent samen bouwen, een zandbak voorzien, een springpadje maken, een blote voetenpad aanleggen of vuurplaats maken. Of meerdere tuinbakken plaatsen waar kinderen zelf mogen moestuinieren, een verrekijker of een vergrootglas aanschaffen…
Inspiratie voor boeken:
- OUT DOOR – Auteur: Jo Schofield – ISBN: 9789060387108
- HUTTEN BOUWEN – Auteur: Jo Schofield Fiona Danks – ISBN: 978906038821
- ALLE KINDEREN NAAR BUITEN – Auteur: Marieke Dijksman – ISBN: 9789050115797
Ideeën voor speelmateriaal:
- Houten speeltoestel klimtoren King Kong
- Fatmoose-speeltoestel-voor-tuin-treasuretower-met-schommel-groene-glijbaan
- Hörby Bruk zandbak
- Wobbel-starter-original-blank-gelakt-met-vilt-bos
- Outdoor-play-tipi-tent/
- Salta-excellent-ground-safety-net-183cm