Joris Jansen trok de bossen van de Vlaamse Ardennen in op zoek naar verschillende soorten reinigende bacteriën. Hij ging ervan uit dat er grotere en kleinere schoonmakers zijn onder onze microscopisch kleine eencellige vrienden, en dat elke bacteriesoort zijn eigen werkgebied heeft. In de bosgrond ontdekte hij inderdaad honderden verschillende stammen goedaardige bacteriën die voor zijn doel in aanmerking kwamen, elk met hun eigen natuurlijke werking. En dus nam hij ze allemaal netjes opgeborgen in proefbuisjes mee naar het labo om ze daar grondiger te onderzoeken. Goede bacteriën zijn in staat om organische vervuiling af te breken tot voeding voor zichzelf. Slechte bacteriën krijgen daardoor minder kans om zich te vestigen en zelfs te overleven. Schoonmaakmiddelen met goede bacteriën dus. Maar hoe werkt dat dan precies? En is dat ook interessant voor jou en mij?
Bacteriën die schoonmaken, een natuurlijk proces
Hoewel het in de wereld van de schoonmaakproducten ook vandaag nog tamelijk revolutionair is, doen ze het in de natuur als sinds het begin der tijden. Overal om ons heen, in bossen, rivieren en zeeën zijn ontelbare miljarden bacteriën doorlopend hard aan het werk om de boel schoon te houden. Als in de herfst de blaadjes van de bomen vallen, verwerken onze microscopisch kleine vrienden ze tot voedingsstoffen voor de planten en sluiten zo de cirkel. Maar hetzelfde doen ze met dode dieren in het bos. En ook dode planten en dieren in het zeeleven worden door hen weggezuiverd.
Angst voor bacteriën en schrobben tot alles blinkt
De mens is een ware expert als het erop aankomt om een natuurlijk evenwicht te verstoren. We doen dat misschien niet meteen met opzet, maar toch. We houden van hygiëne en een propere leefomgeving en kuisen dat het een lieve lust is. En daar gebruiken we vanzelfsprekend schoonmaakmiddelen voor, veelal agressief en synthetisch, maar ook steeds meer “groen”. Maar wat nagenoeg al die producten met elkaar gemeen hebben, is dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen “goed” en “kwaad”. Conventionele schoonmaakmiddelen vernietigen slechte, ziekmakende bacteriën, maar tegelijk moeten ook alle goede bacteriën eraan geloven. Kan je je voorstellen wat er dan gebeurt? De miljarden natuurlijk zuiverende bacteriën worden niets ontziend aangevallen door onze schoonmaakwoede en geëlimineerd door onze productkeuze, waardoor het natuurlijk evenwicht brutaal wordt verstoord.
Verstoring van het natuurlijk evenwicht bij je persoonlijke hygiëne
In deze coronatijden komen van overal adviezen op ons af om alles te desinfecteren en onberispelijk schoon te maken. Waaronder het overvloedige gebruik van agressieve handgels. We wassen onze handen kapot en desinfecteren tot er geen bacterie meer overblijft. Maar of dat ook echt goed is? Balans is belangrijk. Hoe hou je de balans tussen goede en slechte bacteriën optimaal? We passen bacterieel management steeds vaker toe als het om het inwendige van ons lichaam gaat, maar nog niet in onze leefomgeving. Als mens dragen we zo’n 1,5 kg levende bacteriën met ons mee, in en op ons lichaam. In aantal overtreffen ze zelfs onze eigen lichaamscellen. Goede bacteriën beschermen ons tegen ziekmakers van buitenaf. Probiotica supplementen zijn hier zelfs op gestoeld: door inname van goede bacteriën, herstelt het evenwicht in je darmen. Zo kan het microbioom weer doen wat goed is voor ons: helpen met onze spijsvertering, bestrijden van ziekteverwekkers, produceren van vitamines, en het stimuleren van ons immuunsysteem. Een gezond microbioom wordt de laatste jaren gelukkig steeds meer erkend als noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Toch even de handen wassen
Maar hoe zit dat dan met al die adviezen die ons het veelvuldig gebruik van antibacteriële handgels en -zepen aanbevelen? Stop ermee! Dat was zelfs letterlijk de bewoording van de Nederlandse Gezondheidsraad. Ze zijn een ware nachtmerrie voor je immuunsysteem, want je doodt hiermee op je handen ook alle goede bacteriën die jou juist zo goed beschermen tegen aanvallen van buitenaf!
Kun je dan maar beter niet meer je handen wassen? Het tegenovergestelde is waar! Het wassen van je handen is keer op keer bewezen als één van de beste manieren om ziekte en infecties te voorkomen. Alleen, als je je handen te vaak wast, verlies je veel van de beschermende oliën en bacteriën op je huid, waardoor je de huid kan beschadigen. Besef dat je huid eigenlijk je primaire verdediging is tegen kwade bacteriën, niet de zeep. Het komt zelden voor dat een ziektekiem op je huid een probleem veroorzaakt. Het is meestal alleen een probleem wanneer je ziektekiemen overbrengt naar je neus, mond of een open wond zoals een gebarsten huid. Dus obsessief wassen vergroot je risico om ziek te worden, door een ingang (scheurtjes) te bieden voor potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers. Het beste was je je handen met water en een milde zeep zonder chemische toevoegingen. Virussen dood je het meest effectief met gewoon water en zeep.
Hoe werken de YOKUU Schoonmaakparels met goede bacteriën?
- 1 YOKUU-schoonmaakparel los je op in 300 ml water. In 1 zo’n parel zitten maar liefst 15 miljard schoonmaakkampioenen. In opgeloste vorm zitten er dan 50 miljoen schoonmaakkampioenen in amper 1 ml allesreiniger.
- Het YOKUU-reinigingsmiddel verwijdert de dagelijkse vervuiling zonder chemische middelen. De goede bacteriën blijven ook nog eens veel langer nawerken om ervoor te zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans meer krijgen om zich aan het gereinigde oppervlak te hechten.
- De sporen van de goede bacteriën in de YOKUU-schoonmaakparel zijn inactief en worden pas werkzaam als ze in aanraking komen met vloeistof. Ze komen dan als het ware uit hun slaaptoestand en gaan meteen aan de slag. Meer info: www.yokuu.be
Magdalena Troch in samenwerking met YOKUU