Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Maak jezelf weerbaar door denkkracht of krachtdier

Krachtdier leeuw

In deze tijd waarin we uitgedaagd worden met zoveel veranderingen rondom onszelf en ons leven,  is weerbaarheid heel belangrijk. Zowel als ouder en als leerkracht, maar ook als kind, Weerbaar zijn is in je eigen innerlijke kracht blijven staan. Ieder menselijk wezen heeft een onvoorstelbare grote kracht in zich, die onze levensenergie aanstuurt. Er zijn mensen die het ‘oneindige intelligentie’ noemen. Hoe maken we opnieuw meer contact met deze kracht? In dit artikel brengen we twee toegankelijke manieren onder de aandacht: het scheppen van een krachtveld en/of het gebruik van een krachtdier.

1. Krachtveld

Weerbaarheid kun je verkrijgen door het scheppen van een krachtveld rondom jou. Een mentaal krachtveld met als bron de menselijke geest, waarover we allemaal beschikken. Dit krachtveld is onzichtbaar en is de verzameling van gedachten en beelden die de hele dag door, in ons hoofd verblijven.

Gedachten

Veel ouders of kinderen denken bij een uitdagende situatie al snel: “Ik kan dit niet”, of “dit lukt mij niet.” Dit soort gedachten gaat dan nog eens gepaard met beelden waarin de onmacht of onkunde wordt geprojecteerd op ons innerlijk beeldscherm. Het is deze combinatie van gedachten en beelden, die ons persoonlijk krachtveld naar beneden halen. Let daarom op met wat je denkt en welke beelden je daarbij ziet.  Vorm “Ik kan dit niet” om naar: “Ik kan dit”. Of je het nu wel of niet kan is minder belangrijk, want het lichaam volgt dat, wat jij denkt/ gelooft. Na wat oefening is het resultaat een leven zonder angst. En dat is de investering van energie meer dan waard.

Rimpeleffect

Je kunt de kwaliteit van jouw krachtveld verbeteren door te ‘cirkeldenken’. Door jouw denken te veranderen, transformeer je de energie van jouw krachtveld, waardoor je makkelijker bekrachtigende gedachten en beelden krijgt. Op deze manier creëer je een rimpeleffect. Een krachtig krachtveld, in eerste instantie aangestuurd door jouw gedachtenkracht, brengt na een tijdje vanzelf krachtige gedachten en beelden voort. Vervolgens heeft dit eveneens effect op jouw lichaamstaal en communicatie.

Spelen met omdenken

Speel in je gezin hiermee of zelfs in de klas. Spreek met elkaar af, wanneer het niet goed gaat of iets lijkt niet te lukken, je te focussen om deze gedachten of woorden om te zetten. Doe dit stapje voor stapje. Ondersteun elkaar hierin en je zal zien dat hierdoor een positieve sfeer ontstaat. Een leuke oefening hierbij is: Om elke dag in de spiegel te kijken naar jezelf en jezelf positieve affirmaties toe te sturen, zoals : Ik ben knap! Ik mag er helemaal zijn, zoals ik ben! Ik kan goed helpen! Ik kan goed luisteren ! Ik kan dikke knuffels geven! Ik ben blij! Vandaag loopt alles op wieltjes! Mijn examens lukken perfect!  Enz. 

Verschillende krachtdieren

2. Krachtdieren: wat is jouw krachtdier?

Een krachtveld kan je ook opwekken door een sjamanistische techniek toe te passen, namelijk je eigen krachtdier(en) vinden. En je daarmee te vereenzelvigen. Dit kan een leeuw, een tijger of beer zijn enz. Het belangrijkste is dat jij jezelf voelt aangetrokken tot dit dier. Door steeds weer met dit dier mentaal bezig te zijn en die kwaliteit waarvan jij denkt dat ze kan bijdragen aan jouw weerbaarheid, voor jouw geestesoog te houden, kan dit een krachtig, energetisch veld scheppen.

Samen je krachtdier ontdekken

Je kan dit samen met je kinderen ontdekken. Dit door o.a. te kijken in dierenboeken of naar een dierendocumentaire. Nadien kan je samen een heel gesprek of een verhaal creëren  door verschillende vragen te stellen:

  • Welk dier zou ik willen zijn?
  • Hoe zou ik me voelen wanneer ik dit dier helemaal in me zou opnemen?
  • Zou ik me dan nog bang voelen?
  • Waarom voel ik me aangetrokken tot dit dier?
  • ……..

Op deze manier kom je ook een beetje dichter bij jezelf en leer je elkaar beter kennen. Want elk dier, groot of klein, heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en talenten. Geen enkel dier is minder of beter dan een ander dier. Je ontdekt samen welke kwaliteiten deze dieren hebben en hoe zij met bepaalde problemen of conflicten omgaan. Mediteer hierover even: “Welk dier past nu echt bij mij en maakt me van binnen krachtig en blij?” Doe dit samen. Vertel als ouder aan je kind, welk dier bij jou past, wat het voor jou doet enz. Zo kom je tot fijne gesprekken met je kinderen.

Een prachtwerk van je krachtdier boven je bed

Je kan daarna dit dier tekenen, schilderen, boetseren of foto’s uitknippen en hiervan een mooie collage maken. Hierbij kan je ook alle krachtwoorden van dit dier erbij plaatsen. Kijk en verbind je telkens met dit dier wanneer je gaat slapen en opstaat. Zo wordt dit dier je gids of je helper, wanneer het even wat minder met je gaat.

Verbinding met de natuur

Door je te verbinden met een dier, verbind je jezelf vanzelf ook weer met de natuur. Met het leven dat in ieder van ons aanwezig is. Het is een grote kracht wanneer je mag vertrouwen op het leven dat in jou zit, dat je hartje doet kloppen, je wonden geneest enz. Het leven zit overal rondom ons en ook in de prachtige dieren die het leven hier op aarde aan ons geeft. Veel plezier met deze 2 krachtoefeningen!

Magdalena & Rudy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..