Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Een moestuin in school

Een moestuin in school brengt kinderen in contact met de natuur in de stad, en leert hen dat fruit en groenten seizoensgebonden zijn.

Fruit en groenten zijn een belangrijk onderdeel in een gezond voedingspatroon van kinderen en volwassen. Bij een fruit en groente uurtje in school, leren de kinderen om verschillende soorten te appreciëren, maar is het ook een sociale aangelegenheid. Daarom is een moestuin in school een fantastisch idee!

Vervolgens worden de fruitresten verzameld en dan nu?

Hiervoor kunnen we de bokashi-emmer inzetten. Deze emmer kan je voorzien in je klas of op de gang en mag je vullen met al je etensresten. Gemakkelijk toch? Geen geur, geen vliegen en opnieuw een educatief project waarbij je het fermenteren naar voor kan brengen. Want fermenteren kan je leren. Tenslotte kan je deze dan verwerken in je moestuin. Na 2 weken, graaf je de grond opnieuw open en wat zie je? Alle voedingsresten zijn verdwenen waarbij je een gezonde bodem met veel actief bodemleven krijgt! Zo verkrijg je een ideale opstart om deze grond aan te planten met verschillende soorten groenten en fruit.

Een set Bokashi-emmers, bestaat altijd uit 2 emmers. Wanneer de eerste emmer vol is, kan je deze 2 weken laten fermenteren en zo begin je aan de 2de emmer. De eerste emmer heeft 2 weken gerust (om te fermenteren), deze kan je dan gemakkelijk verwerken in de groetentuin die nu lekker aan het groeien is. Zo voed je telkens de bodem met natuurlijke, eigen gemaakte bodembemester. Wanneer de2de emmer vol is en de moestuin al gezaaid is, kan je rijen maken tussen de ontkiemende planten, verdeel je de gefermenteerde keukenresten (vanuit de bokashi-emmer) en doe je de geul weer dicht met wat aarde. Een ideale manier om zo de bodem te voeden zonder de plantjes te storen. Minder in de afvalberg, meer voor de bodem. Ideale oplossing en heel educatief!
Natuur- en milieueducatie draait om het leren waarderen van de natuur. Het planten van een zaadje doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om die natuur te beschermen; voor de groei van planten is immers schone voedzame grond en water nodig.

Meer en meer scholen, zien ook voordelen in het exploiteren van een moestuin in school.

Een moestuin in school brengt kinderen in contact met de natuur in de stad, en leert hen dat fruit en groenten seizoensgebonden zijn. Zo kunnen ze het hele groeiproces van de gewassen, vanaf de ontkieming van de zaadjes, op de voet volgen. Het leuke van een moestuin is dat iedereen van groot naar klein mee betrokken wordt in het volledige proces van keukenresten recycleren, naar voeding voor de bodem, naar ontkiemende plantjes tot het plukken van de oogst.
Zo doen, de leerlingen heel wat ervaringen op: samen de grond bewerken, op zoek gaan naar insecten en andere dieren die in de moestuin leven, zaaien en oogsten, enz. Een ecologische moestuin in school levert bovendien verse en gezonde groenten, zonder pesticiden (natuurlijke voeding met je eigen gefermenteerde keukenresten), die kunnen worden gebruikt in het kader van kookactiviteiten. De kinderen kunnen groenten, die ze nog niet kenden, proeven en de smaak van verse en lokale producten leren waarderen.
Ook leren kinderen verantwoordelijk zijn omdat ze ergens voor moeten zorgen. En wist je dat kinderen zich op schoolpleinen met groen (bomen, gras, aarde, struiken en een moestuintje) prettiger en veiliger voelen, minder pesten en gepest worden en ook nog eens beter leren?

Bovendien biedt de aanleg en het onderhoud van een tuin ook de gelegenheid om de klas te verlaten en samen een lichamelijke activiteit te beoefenen. Tuinieren is een ontspannende en gezonde bezigheid voor leerkracht én leerlingen.
Een tuin is geen vereiste om een moestuin aan te leggen. Het kan ook in bakken op de speelplaats of op de vensterbanken, door enkele tegels van de speelplaats weg te nemen, op een plat dak, in een oude zandbak, enz.!

En tot slot geeft een moestuin ook een leuke, mooie groene toets aan uw school!

Kortom, aan de slag!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous
Next

Reageren op dit artikel..