nieuws

DIGIKIDS

Voorbije weekend was schrijver dezes uitgenodigd op het traditionele schoolfeestje van de kleinzoon.

Tussen het spektakel door kregen de klasgenootjes even pauze om bij te komen van de emoties veroorzaakt door het enthousiasme van de samengetroepte, fiere grootouders.

Ze wierpen zich zonder dralen op de massaal aanwezige ‘tablets’(of draagbare computers) en dit tot grote consternatie van de leraressen.
Het leken wel uitgehongerde wolven die hun portie smarttechnologie nodig hadden als compensatie voor hun zestig minuten volgehouden concentratie bij het verplichte, moeilijk aangeleerde danspasje. Trekken en duwen om toch maar het hoogtechnologische ‘kleinood’ in handen te krijgen en de kameraadjes de loef af te steken in een digitaal spelletje voetbal ‘FIFA 16’. Er was iets onwezenlijk aan deze scene die zich dertig jaar geleden onmogelijk kon afgespeeld hebben. De kinderen zouden op zijn minst, al dan niet brullend, het nabije grasterrein zijn opgestormd om zelf een potje te voetballen. Dit is duidelijk een andere generatie kinderen. De ‘digikids’ worden ze wel eens genoemd.

Is deze verslaving aan ‘gaming’ en PC technologie goed voor de ontwikkeling durf ik mij dan af te vragen of is het belangrijk(er) om deze kinderen terug naar de natuur te brengen en ze ongedwongen te laten ravotten? Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat simpelweg ravotten in de natuur een uitstekende stimulans is voor neurologisch systeem van onze kinderen. Om van hun immuunsysteem maar te zwijgen. Aan een computerscherm gekluisterd zitten beïnvloed dan weer hun slaapbehoeftes en energiesysteem. Kinderen in deze moderne tijd krijgen ontzettend veel prikkels binnen. Het internet heeft deze externe prikkels explosief doen stijgen. Het doet ouders teruggrijpen naar ‘mindfulness’ cursussen voor hun oogappels of yoga cursussen op maat of God beware mij iets wat ‘knuffelturnen’ wordt genoemd, teneinde met deze ‘aandacht oorlog’ (want dat is het) te leren omgaan. Terwijl Moeder Natuur geduldig afwacht tot ze weer in eer wordt hersteld en haar magie kan loslaten op de over bevraagde kinderen (en ouders) van vandaag. (RVD)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *