nieuws

De boodschap die kinderen ons brengen

Men zou kunnen stellen dat kinderen het op dit moment in het algemeen niet eenvoudig hebben in een postmodern tijdperk en in het begin van de 21 st eeuw. In Vlaanderen, bijvoorbeeld, leven heel wat kinderen onder de armoedegrens. Dat heeft als gevolg dat er heel wat derdewereld gezinnen zijn te vinden waar een optimale opvoeding ver te zoeken is. Moderne psychologie geeft ons duidelijk aan dat dit voor de toekomst een golf aan problematieken bij tieners en jongvolwassenen met zich gaat meebrengen. Dezelfde psychologie en grondbeginselen van de kwantumfysica brengt ook een andere boodschap en die is onverbiddelijk: Opvoeders hebben een grote verantwoordelijkheid voor het emotioneel en psychologisch welzijn
van kinderen waarbij kinderen “spiegelen” wat bij de opvoeder nog niet geheeld is of wat m.a.w. “afgescheiden” is.

Hoe denk je dat kinderen zullen reageren als ze merken hoe moeilijk vader of moeder het heeft op zijn werk, als het de stress van mamma voelt die nu ook moet meedraaien als kostwinner? Wat denk je dat kinderen gaan doen met hun emoties? Of wanneer ze continu worden gedropt in een crèche waar de wachtlijsten om toegang te krijgen, ellenlang zijn. Wat moet zo’n kind trouwens denken als hij een hele dag dient te wachten om terug een bekend gezicht te zien en die vervolgens nog uren bezig is om met dat lichtdoosje bezig te zijn en doet alsof het kind er niet is?

En hoe reageert de samenleving? We gaan kinderen in vakjes stoppen, of beter nog, we gaan ze een pilletje geven: “Want daar worden ze rustig van” terwijl we zelfs niet gaan kijken naar de psychische neveneffecten van zo’n medicatie! En dan wordt het kind, een beetje opstandig natuurlijk want het merkt heus wel dat keurslijf waar het in geduwd wordt. Het merkt zelfs dat keurslijf waar de volwassene in zit gewurmd en krijgt de onweerstaanbare drang om dit kenbaar te maken aan iedereen die wil luisteren. Onze vraag is dan ook: Luistert er iemand naar deze boodschap?

© Pure Child vzw 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *