Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

15 tips voor een nieuw schooljaar: voor ouders én voor leerkrachten

back-to-school

Een nieuw schooljaar is een nieuwe leerkracht, een nieuw klaslokaal, misschien zelfs wel nieuwe vrienden of een totaal andere omgeving. Dus heel wat veranderingen voor een kind. Deze kan dus wel wat hulp en ondersteuning gebruiken. Ook voor ons als ouder en als leerkracht is het steeds wat spannend. Dus eerst en vooral,  tracht zelf rustig te blijven en voorzie tijd genoeg om alles wat vooraf moet gebeuren, zoals klaarmaken van de schooltas, kledij enz. klaar te maken. En heel belangrijk bij alles wat je doet is, sta even met je voeten goed op de grond en adem even bewust goed diep in en uit. Zo kan je alles wat beter kan relativeren wanneer je toch gestresseerd zou worden.

10 tips voor ouders voor een nieuw schooljaar

  • Zorg dat jezelf deze eerste weken goed uitgeslapen bent, alsook dat je kapoen voldoende slaapt. Dus zeker op tijd naar bed en geen schermpjes voor het slapen gaan, want dit zorgt vaak voor een onrustige slaap.
  • Zorg dat je volledig ontspannen bent, dat je honderd procent vertrouwen hebt in je kind, de nieuwe leerkracht en de school. Dus geen stress of angst.
  • Vertel vooraf zelf leuke dingen die je op school geleerd of gedaan hebt en geef je kind de kans om ook veel te vertellen. Misschien zijn dezelfde vriendjes er terug, de fijne juf of meester of zorgleerkracht enz. Of indien mogelijk kan je samen met een ander ouder en gemeenschappelijk vriendje naar school komen.
  • Zorg wanneer de kinderen thuis komen dat ze zich kunnen ontspannen. Het liefst als het kan, laat ze nog even buiten ravotten of samen even een wandeling maken. Ook als ouder is het fijn om buiten even te bewegen na een drukke werkdag.
  • Maak bewust zeker een halfuurtje vrij om met je kinderen iets te doen. Zorg zeker voor een kwartiertje per kind, kwaliteit time is fijn. Dit geeft het kind veiligheid en het gevoel van gehoord en gezien te worden. Terwijl kan je even een massage geven of een verhaaltje vertellen, dit brengt rust en ontspanning. Het is belangrijk dat je kind voelt dat je altijd voor hem of haar klaarstaat en dat je ook echt luistert naar hen. Dus stop dit moment zeker in je weekplanning.
  • Heb jij een kind dat zich ‘s ochtends aan jouw been vastklemt? Dan kan het soms voldoende zijn om een ander in te schakelen om dat patroon te doorbreken. Spreek af met de juf dat zij – tijdelijk – je kind aan de schoolpoort komt opwachten. Of heeft je kind een goede band met zijn opa? Bekijk dan of die hem naar school kan brengen. Zulke kleine dingen kunnen al voldoende zijn om het negatieve gevoel weg te nemen.
  • Een afscheidsritueel. Zowel jonge als oudere kinderen hebben nood aan een duidelijk afscheidsritueel dat er elke dag hetzelfde uitziet. Ongeacht de leeftijd van je kind leg je even kort uit wat jij gaat doen die dag, terwijl zij op school zijn en wanneer je hen terug komt ophalen. Je kan afronden met  een kus of een knuffel. Vertrek daarna meteen zonder verdere ophef. Zorg dat je het afscheid zeker niet onnodig rekt. Natuurlijk zal dit niet meteen zijn vruchten afwerpen, maar als je dit ritueel elke dag strikt aanhoudt, zal het kind zich hier uiteindelijk goed bij voelen. Een vertrouwd knuffeldier kan ook helpen. Zo heeft het dan letterlijk en figuurlijk iets in handen waar het troost kan vinden.
  • Zorg voor een gezonde inhoud van de brooddoos en zeker iets wat het kind graag eet. Mijd tussendoortjes met suikers, kleurstoffen want hiervan gaan kinderen werkelijk stuiteren. Gezonde koekjes zijn bijvoorbeeld die van Lilalou. Dus kies voor alles wat vers is en waar voedingswaarde in zit. Zoals fruit, rauwe groentjes, nootjes, meergranenbrood enz. Kies je voor choco, kies dan voor kwaliteitsvolle choco, Tip: Choco van Amanprana.
  • Zorg dat hun schooltas niet te zwaar weegt en dat ze gemakkelijke kledij aan hebben die ze zelf goed kunnen aantrekken. Zoals bijvoorbeeld bij het toiletbezoek, geen moeilijke knopen of ritsen. Het is fijn dat je als kind goed je plan kan trekken hierbij.  Ook schoenen met veters die steeds los gaan, kan een storend element zijn.

5 (reminder)tips  voor leerkrachten:

  • Een gedragsprobleem: Geen kind komt naar school met het idee om vandaag eens even flink dwars te liggen en het leven van klasgenoten of leraar te verpesten. Dat dit desondanks toch nog wel eens voorkomt, moet je als leerkracht beschouwen als een signaal of een kreet om hulp. Kinderen laten met hun gedrag zien hoe het met ze gaat. Ga ervan uit, dat ze het beste gedrag dat ze ter beschikking hebben, laten zien. Als een kind dwarsligt, ‘probleemgedrag’ vertoont, moet je gaan bekijken waar dat aan ligt. Durf naar de omgeving te kijken, hoe zit deze in de klas? Wie zijn de vrienden? Hoe is de thuissituatie?  Heel wat factoren kunnen een rol spelen. Ook hoe sta jezelf als leerkracht tegenover het kind? Voel je begrip voor het kind of is er ergernis. Een fijn boek om kinderen beter te begrijpen hierin is: ‘De trauma sensitieve school’ door Anton Horeweg. 
  • Hou ook rekening met de ontwikkelingsfase waar het kind inzit. Je kan een kind niet helpen groeien, leren wanneer het een bepaalde ontwikkelingsfase nog niet heeft doorleefd. Alles vind je hierover in het boek van Guy Stevens: ‘Help te veel kinderen vallen uit op school’. Interesse in dit boek? Stuur Guy een mailtje en bezoek zijn website
  • Tracht elk kind te zien als een kind dat graag wil gezien worden. Kinderen hebben zoveel nood aan liefde, het mogen “ zijn “ aanvaard mogen worden zoals het kind is.
  • Zie vooral de unieke kwaliteiten van het kind en geef het alle kansen om te kunnen groeien tot de beste versie van zichzelf.
  • Durf ook te kijken naar wat het kind jou komt leren.  Vergeet niet dat kinderen spiegels zijn van wat wij emotioneel verstoppen of onderdrukken.

Hopelijk zijn jullie hier wat mee. Wij, ons PURE CHILD team wenst iedereen een fantastisch, groeiend nieuw schooljaar toe!

De redactie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..