Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

7 leukste kinderboeken voor de winter 2021

De leukste kinderboeken

Winter 2021. Kruip lekker op de bank met warme chocolademelk en een goed boek. PURE CHILD koos de 7 leukste kinderboeken voor kinderen vanaf 4 jaar. EN een cadeauboek dat nu al een klassieker is voor jong en oud.

1. Het wonderlijke winterboek Het wonderlijke winterboek

In Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser vind je maar liefst eenendertig gevarieerde voorleesverhalen die zich allemaal afspelen tijdens de winter. Over Sint en Piet, die soms wel een beetje hulp kunnen gebruiken, over een prachtig midwinterfeest, over een kerstman die zijn muts kwijt is, over een onsmakelijk kerstdiner, je komt Rudolf het rendier tegen en het gaat ook over héél veel oliebollen… Elk verhaaltje is geschreven door een andere auteur en geïllustreerd door een ander illustrator. Lekker warm onder de dekens of op een zondagochtend gezellig in het grote bed van papa en mama een verhaaltje lezen met het hele gezin. Genieten!

2. Coco kan het!Coco kan het

Coco kan het! is een uniek prentenboek met een aaibare kaft (!) van Loes Riphagen, over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. De prachtige, lichtvoetige illustraties van Loes Riphagen hebben een rustige en kalme sfeer, met zachte en lichte kleuren. Bekroond als Prentenboek van het Jaar 2021. Er is ook een Coco kan het – doeboek, vol knutsels, kort verhaal en puzzels en spelletjes.

3. Sinterklaas voor grote kinderenSinterklaas voor grote kinderen

Het boek Sinterklaas voor grote kinderen maakt duidelijk wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een hele zachte landing. Een die het kind recht doet. Dit boek geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken. Verboden voor kinderen onder de 7 jaar! Geschreven door Chariva met prachtige illustraties van Job, Joris & Marieke. Je kent ze wellicht van de in 2015 met een Oscar genomineerde animatiefilm a single life en de leuke videoclip van Gers Pardoel ik neem je mee.

4. EilandEiland

Een vader, een dochter en hun hond lijden schipbreuk en spoelen aan op een klein eiland. Wat zij niet weten, is dat dat eiland niet is wat het lijkt. Eiland beschermt de drie tegen wind en kou, tegen golven en gevaar en voert hen door een prachtige wereld. Terwijl de seizoenen veranderen, ontdekken ze geluiden en geuren, die ze nog niet kennen en kleuren die ze nog nooit eerder zagen. Tot ze worden gered. Dan blijkt dat Eiland niet onopgemerkt is gebleven… Er zit diepte, beweging en leven in de betoverende illustraties. Er is ruimte voor liefde, vriendschap, angst en blijdschap in dit bijzondere, woordeloze verhaal. Je kunt uren samen met je kind kijken naar de ontelbare details in de tekeningen van Mark Janssen. Wat een prachtig prentenboek en kunstwerk.

5. Kijk mijn letter Kijk mijn letter

Ontdek samen met je kind de relatie tussen letters en klanken met de rijmpjes en plaatjes in dit boek! Klank, ritme, rijm en herhaling: de ingrediënten die verhalen toegankelijk maken voor beginnende lezers. In Kijk mijn letter van Annie Makkink hoort bij elke letter van het alfabet een rijmpje, waarin de letter – of de klank – terugkomt. Zo leren kinderen niet alleen losse woorden, maar ook de context waarin ze gebruikt worden. We spelen met letters in een lange rij we zeggen de klank en het rijmpje erbij – doe je mee? 

6. WonderbosWonderbos

Geniet jij ook zo van een mooi oud bos? Tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met bont gekleurde bladeren of in het gonzende gezoem van de zomer. Er is altijd wat te zien én heel veel wat we niét zien. Omdat het heel klein is, ondergronds zit of zich verstopt. Wonderbos van Jan Paul Schutten laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook alle dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt spannende geheimen van het bos. Daarna is een boswandeling nooit meer hetzelfde. Als je het bijna uit hebt, blader je het nog een keer door en dan als zoekboek. Vind jij alle verborgen dieren? Bekroond met een Zilveren Griffel 2021

7. De jongen, de mol, de vos en het paardDe jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Voor zowel kinderen als volwassenen en ideaal om cadeau te geven. ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Ontroerend, teder, wijs en soms ook grappig.

Onze boekenrubriek, met inspirerende boeken voor kinderen, ouders en leerkrachten vind je terug in elke tweemaandelijkse editie van PURE CHILD. Abonneer je NU op de digitale OF papieren versie en mis geen enkele boekentip meer.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..