Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Boeken Voor Leerkrachten

Boek in de kijker

Auteur:  Ben Baarda.

Uitgeverij: levboeken.nl

ISBN: 9789088509292

Creatief communiceren met kinderen en jongeren

Dit praktijkboek draait rond de essentiële vraag hoe je moeilijke vragen stelt aan kinderen en vooral hoe je de meest geschikte moment hiervoor kiest. Dit boek moet je zien als een bron van inspiratie. Het gaat dus niet over een batterij testen of vragenlijsten, maar middelen en methodes die je worden aangereikt om  een levendige en aantrekkelijke communicatie met kinderen en jongeren te bewerkstelligen. Het boek is onderverdeeld in vijf hoofdstukken:

  1. Inleiding.
  2. Een kind/jongere als persoon leren kennen.
  3. Hoe beleeft een kind/jongere zijn gezin.
  4. Ontdekken hoe het leven van een kind/jongere eruitziet.
  5. Bijlagen.

Het spreekt voor zich dat dit boek een grote aanrader is voor iedereen die zijn communicatie met de jongsten wil verbeteren. Want: hoe hoger de kwaliteit van de communicatie, hoe beter de levenskwaliteit in het algemeen wordt.

Tot slot nog dit: De auteur Ben Baarda, beschikt over een zeer grote praktijkervaring als klinisch kinderpsycholoog. Hij ontwikkelde ook kindvriendelijke tests zoals de Family Relation Test. Ook was hij actief op de afdeling Klinische pedagogiek van de Universiteit Utrecht, waar hij zowel klinisch-als researchwerk verrichtte.

Qua vorm ziet het boek er ‘vrolijk’ uit, met guitige tekeningen van Greetje Sieders. Hier en daar vind je een QR Code, waarmee je ondersteunende info kan gaan opzoeken. Zelf heb ik, deze aangegeven tips in de praktijk uitgeprobeerd met veel succes. Zelfs bij heel ‘introverte’ kinderen.

Auteur: Willem de Jong Annelies de Jong

Uitgeverij Pica

ISBN: 9789491806735

Ontwrichte kinderen in het onderwijs

Hoewel het Nederlandse kind volgens het jongste Unicef Rapport het gelukkigste ter wereld is, blijft er veel discussie over en zorg om die Nederlandse jeugd. Het aantal kinderen in de jeugdzorg neemt toe, evenals het aantal kinderen dat in armoede opgroeit. Ook in België is sprake van alarmerende cijfers.

Kinderen met hechtingsproblematiek en getraumatiseerde kinderen worden in het onderwijs lang niet altijd herkend. Het risico op misinterpretatie van hun gedrag is groot, omdat het soms lijkt op dat van leerlingen met ADHD, autisme, angst, depressie of gedragsstoornissen. Leerkrachten ervaren, als ze de oorzaak wél herkennen, vaak onmacht. Ze blijken onthand en handelingsverlegen.

Verwaarloosde, getraumatiseerde leerlingen, maar ook hun ouders en leerkrachten hebben recht op onderwijs waarin de nieuwste inzichten en methodieken worden gebruikt. Daarom schreven Willem en Annelies de Jong Ontwrichte kinderen in het onderwijs.

Met dit boek willen ze de onderwijsprofessional wijzen op de signalen, risico’s en gevolgen van deze problematiek, en hun handvatten geven voor het werken met deze leerlingen. Hiermee kan hun toekomst veranderen van uitzichtloos geploeter naar een toekomst met perspectief.

Meer boeken voor Leerkrachten

Pure Child Symposium

Zaterdag 23 Maart 2024 | Van 9:30 tot 17:30  | in Sint-Gillis-Waas