Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Vitaminen & mineralen en de gezondheid van uw kind

VITAMINEN-MINERALEN

Als ouder willen we niets liever dan onze kinderen gezond en gelukkig zien en we doen er alles aan om daarvoor te zorgen. We slagen daar echter niet altijd even goed in. Dit is onder andere het gevolg van het ontbreken van onderwijs over gezondheid en hoe we het beste voor ons lichaam zorgen en wat daarvoor nodig is. Dit is jammer want het is niet zo moeilijk om te weten en te begrijpen hoe we onze gezondheid behouden en handhaven. We leven echter in een samenleving waarin we, bewust of onbewust, gevoed worden met veel onjuiste en verwarrende informatie over gezondheid, ziekte, voeding en met name over vitaminen en mineralen waardoor men geneigd is te geloven dat het wel moeilijk is.

Zelfs van onze artsen, die hoog opgeleid zijn om onder andere ziektes te behandelen, blijkt dat ze weinig tot geen kennis hebben over het belang van vitaminen en mineralen en welke rol ze spelen ten aanzien van de algehele gezondheid. Een goede gezondheid speelt namelijk een uiterst belangrijke rol om een gelukkig en succesvol bestaan te leiden. In dit artikel licht ik het belang van vitaminen en mineralen toe voor onze kinderen en vooral ten aanzien van hun afweer en leervermogens. 

Wat doen we het best?

We doen als ouders veel om de gezondheid van onze kinderen te waarborgen. Allereerst is er wat basiskennis nodig. Het lichaam is een vernuftig en complex organisme, maar een aantal basiswetmatigheden zijn simpel te begrijpen.

Hieruit volgen de volgende uitgangspunten voor een gezonde levensstijl:

  • gevarieerde en gezonde voeding, met zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten
  • voldoende (zuiver) water drinken
  • regelmatige beweging en sport
  • goede en voldoende nachtrust
  • ondersteuning met vitaminen, mineralen en spoorelementen

Hoe zit het met de kwaliteit van onze voeding?

Over hoeveel vitaminen en mineralen onze voeding bevat, is helaas niet zoveel bekend. Echter wetenschappelijk onderzoek in Nederland en andere landen heeft aangetoond dat de kwaliteit van groenten en fruit sterk terugloopt. Het is algemeen aanvaard dat deze achteruitgang van onze voeding veroorzaakt is door de intensieve en chemische georiënteerde landbouw, de toepassing van een vroege oogst en de industriële voedselbereiding.

De vaststelling is dat onze voeding nog maar een fractie van de vitaminen en mineralen bevat die wij dagelijks nodig hebben. Gezien deze situatie is het belangrijk om gezonde keuzes te maken voor het gezin door te kiezen voor hoogwaardige voeding zoals die afkomstig van de biologische landbouw.

Het belang van vitaminen en mineralen

Het dagelijks binnenkrijgen van alle vitaminen en mineralen is een must voor een goede gezondheid. De stofwisseling gebruikt ze op en is er voortdurend aanvulling nodig. Als er zelfs maar van één vitamine of mineraal een tekort is, begint het lichaam al kuren te vertonen. Daarom hebben wij en onze kinderen elke dag minimaal 15 vitaminen, 10 mineralen en zo’n 80 spoorelementen nodig. Omdat onze voeding veelal te weinig hiervan bevat, is het belangrijk om extra in deze voedingsstoffen te voorzien. Naast het optimaliseren van onze levensstijl zal een uitgebalanceerde multivitamine die alle benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen in de juiste balans bevat hier een oplossing voor bieden.

Het belang van vitaminen voor een goede afweer

Ons afweersysteem is het belangrijkste verdedigingsmechanisme tegen ziekte. Natuurlijk willen we onze kinderen beschermen tegen alle mogelijke virussen, bacteriën, schimmels en parasieten die leiden tot infecties. Infecties, zoals de griep, kunnen alleen maar een bedreiging voor ons lichaam vormen wanneer de weerstand verzwakt is. Een niet al te gezonde levensstijl en tekorten aan vitaminen en mineralen delen zware klappen uit aan dit afweersysteem.

Vatbaarheid voor een verkoudheid of een griepje vormt een aanwijzing dat de afweer van een kind onder druk staat.
Vandaar dat het noodzakelijk is om ons afweersysteem op oorlogssterkte te krijgen en te houden. Vitaminen (vooral A, C, D3, B6, B12 en foliumzuur) en mineralen (vooral ijzer, koper, seleen en zink) spelen een belangrijke rol in een effectieve afweer.

Dit geldt met name voor vitamine C en vitamine D3 die zorgen voor goed functionerende witte bloedcellen die de basis vormen van een effectieve afweer. Zij kunnen hun functie alleen maar uitvoeren wanneer ze voldoende van deze vitaminen tot hun beschikking hebben. Bij een infectie is de vitamine C snel opgebruikt en zal de behoefte aan vitamine C sterk toenemen. Ook vitamine D helpt bij de aanmaak van afweerstoffen die ziekteverwekkers onschadelijk maken.

Het belang van vitaminen voor een goed leervermogen

Het succes van mensen, jong of oud, hangt in grote mate af van het vermogen om te kunnen leren. Natuurlijk heeft dit vooral te maken met de kwaliteit van het onderwijs en het hanteren van effectieve studiemethoden. Maar er is nog een andere belangrijke factor en dat is dat vitamine- en mineralentekorten het leervermogen negatief beïnvloeden. Met name door tekorten aan de B-vitaminen, met name vitamine B1. Hierdoor concentreert een kind zich minder goed , voelt het zich onrustig ,  is gespannen en zelfs snelle irritatie tot gevolg. Het is helaas te weinig bekend dat deze tekorten het geestelijk vermogen  afremmen.

Het leidt er zelfs toe dat de gevolgen van dergelijke vitaminetekorten de stempel krijgen van een ziekte  die vervolgens dan behandelen met medicijnen die ongewenste risico’s met zich meebrengen. In dergelijke gevallen is helaas niet gedacht om eerst naar de voeding te kijken en om eventuele tekorten uit te sluiten. Natuurlijk zijn alle vitaminen en mineralen van belang, maar er zijn er een aantal waarvan het belang voor geestelijke vermogens is bewezen.

Te veel kinderen en jongeren krijgen via hun voeding helaas onvoldoende van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Door deze tekorten echter aan te vullen zal het hen minder inspanning en onrust kosten om tot betere resultaten te komen en hebben ze meer focus, plezier en succes bij het studeren. Hiervan zullen niet alleen de leerlingen, leerkrachten maar ook de ouders de vruchten van plukken!

Daarnaast heeft het lichaam ook B-vitaminen nodig om suikers af te breken. Aangezien jongeren relatief veel suiker en geraffineerde koolhydraten eten (frisdrank, chips, snoep, pizza, friet, pasta, rijst, chocolade, enz.) is het niet verwonderlijk dat veel jongeren en tieners zich rusteloos en gespannen voelen en ‘s morgens niet uitgerust wakker zijn.

Het tot een minimum beperken van deze voedingssoorten is overigens niet alleen belangrijk voor een goede geestelijke balans, maar ook voor de algehele gezondheid omdat ze voor ontstekingen, hormonale onbalans, overgewicht en andere klachten zorgen.

Conclusie

Voor de gezondheid van onze kinderen zijn dagelijkse vitaminen en mineralen uitermate belangrijk en niet alleen voor hun afweer en leervermogen. Gezond en gevarieerd eten zorgen voor een goede basis, maar omdat onze voeding tegenwoordig veelal te weinig vitaminen en mineralen bevat is het vaak essentieel om extra in deze voedingsstoffen te voorzien. Kies daarom voor een multivitamine die alle benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen waaronder vooral ook alle B-vitaminen, in de juiste balans bevat.

Download hier het gratis boekje De verborgen waarheid over vitaminen en mineralen.

Drs. Nick van Ruiten

www.freechoice.team

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..