Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Thuisonderwijs initiatieven in Vlaanderen – Deel 2: J tot S

Thuisonderwijs

Zoveel ouders zijn zoekend, alsook leerkrachten, om kinderen op een andere manier (zelf) te begeleiden. Bijvoorbeeld via thuisonderwijs of door zelf een school op te starten. PURE CHILD  maakte een opsomming van groeperingen of ouders die reeds enkele jaren thuisonderwijs toepassen in Vlaanderen. Dit is Deel 2, met thuisonderwijs initiatieven op alfabetische volgorde van J tot S.

1) Kokopelli Power Thuisonderwijs (Telegram groep)

Deze Telegram groep is voor ouders, docenten, mensen die locaties ter beschikking willen stellen en voor mensen die workshops willen geven aan de leerlingen die aan thuisonderwijs doen. Voor het delen van ervaringen en voor het elkaar ondersteunen. Via deze link kom je in de groep: https://t.me/KokopelliPowerThuisonderwijs

2) Mannaz in Baasrode (bij Dendermonde)

Mannaz Agora profileert zich als een regionaal expertisecentrum voor hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid.  Het is een plek waar ouders, kinderen en jongeren terecht kunnen voor informatie – coaching – therapie, time out- en onderwijs. Opgestart in 2010  door Annick Lentacker . Zie meer uitleg bij de opsomming van nieuwe scholen.

3) Onder de Eiken in Lippelo

Deze wereld heeft nood aan een nieuwe psychisch weerbare, mentaal en fysiek gezonde generatie met respect voor de natuur.
Daarom wil Onder De Eiken kinderen de kans bieden te zijn wie ze willen zijn. Te worden wie ze willen worden, in hun volle potentieel.
Door een pure en veilige ruimte te bieden in de natuur waar kinderen vrij mogen spelen, zichzelf zijn en weer in verbinding zijn met hun oer-kracht en authenticiteit. Op speelse manier ontdekken ze hun intrinsieke waarden en talenten.
Onder De Eiken is een speelbos in Lippelo, waar kinderen vrij mogen spelen. Door hen vertrouwen te bieden in een veilige ruimte en waarbij de kinderen ìn de natuur durven  zichzelf te zijn en weer in verbinding staan met hun oer-kracht en authenticiteit. 
info@onderdeeiken.be

4) Schopboshoeve in Putte

Op de Schopboshoeve in Putte wordt niét aan thuisonderwijs gedaan, maar komen de initiatiefnemers 1 a 2 namiddagen samen met jongeren (momenteel +- 16 j) om leuke workshops, activiteiten en uitstappen  te doen. Deze jongeren doen zelfstudie via examencommissie, maar hebben af en toe wel nood aan verbinding met gelijkgestemden. Deze workshops worden gegeven door mensen die dat vrijwillig aanbieden of aan een klein prijsje. Bv yoga, mood board maken, koken, Voetreflex, zelf producten maken, massage , boogschieten , pottenbakken, spelletjes, escape room, schaatsen , …

Er is een whatsapp groepje aangemaakt waar elke week het activiteiten aanbod opkomt. Diegenen die interesse hebben komen dan. Bijvoorbeeld: een workshop voor 6 jongeren waarmee we handcreme maken en volledige handmassage leren (3 u) vr 15 euro. Gevestigd in Putte.

5) Stephanie Baumers: Voor een mooie kindertijd in de Kempen

Stephanie Baumers was acht jaar lang zorgjuf en leerkracht in een lagere school en gebruikt die ervaring nu om ouders en hun gezin te ondersteunen. https://www.stephaniebaumers.be/thuisonderwijs/ Zij doet dat op verschillende manieren:

Thuisonderwijsbabbel: een online babbel waarbij ouders kunnen vertellen waarmee ze vastzitten in het thuisonderwijs en Stephanie je verder helpt. Bijvoorbeeld met een bepaalde leerstofonderdeel, zoals het verenkelen en verdubbelen bij spelling. 

Sidekick: als thuisonderwijzende ouder kun je vast wel eens een sidekick gebruiken. Iemand die aan je zijde staat en waar je terecht kan voor inspiratie, maar ook iemand die aan de slag gaat met jouw kind(eren). Ouders kunnen Stephanie inhuren als sidekick. Bij interesse: baumers.stephanie@gmail.com.

Thuisklasje: Wil je je kind graag kennis laten maken met een andere setting en andere kinderen? Dan is hij of zij welkom in Stephanies’ thuisklasje in de Kempen. Een klasje bij haar thuis, maar dan niet in de klassieke zin van het woord.

Natuurgroepje: Wil je je kind graag met andere kinderen in de bossen laten spelen, klimmen en klauteren? In het natuurgroepje wordt tijdens een halve dag bijgeleerd over de natuur, gaan ze creatief aan de slag en wordt er veel gespeeld.

Ouder-kindyoga: Eén keer per maand geeft Stephanie een verbindende, speelse en ontspannende ouder-kindyoga-les tijdens de schooluren: op donderdag om 11u. 

Zo juist verscheen de lente-editie van PURE CHILD, met een groot dossier over Thuisonderwijs. Wil je die zeker niet missen? Abonneer je NU op de digitale OF papieren versie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..