Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Thuisonderwijs initiatieven in Vlaanderen – Deel 1: A tot I

Thuisonderwijs

Zoveel ouders zijn zoekend, alsook leerkrachten, om kinderen op een andere manier (zelf) te begeleiden. Bijvoorbeeld via thuisonderwijs of door zelf een school op te starten. PURE CHILD  maakte een opsomming van groeperingen of ouders die reeds enkele jaren thuisonderwijs toepassen in Vlaanderen. Dit is Deel 1, met thuisonderwijs initiatieven op alfabetische volgorde van A tot I.

1)  A.L.I.V.E. (Actiegroep Liefdevolle Integrale Vrije Educatie)

Op deze facebookpagina A.L.I.V.E vind je alles over thuisonderwijs terug.

 • Ac𝐭𝐢𝐞𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩 omdat het één van de streefdoelen is om groepen te starten die concrete actie ondernemen.
 • 𝐋𝐢𝐞𝐟𝐝𝐞𝐯𝐨𝐥 omdat de basis van alle leven liefde is.
 • 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐚𝐥 omdat een harmonieuze ontwikkeling alles integreert (lichaam, ziel en geest – linker en rechter hersenhelft – denken, voelen en willen – theorie en praktijk – techniek en natuur).
 • 𝐕𝐫𝐢𝐣 omdat de aanpak losstaat van belangengroepen en gevestigde instanties.
 • 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞, want ‘ruimte en begeleiding creëren om het potentieel in ieder kind en jongere, geboren te laten worden’.

Deze groep vervult verschillende functies:

 • Informatie en inspiratie delen over alles m.b.t. thuisonderwijs, alternatieve schoolsystemen, unschooling,…
 • Een ondersteunend sociaal netwerk uitbouwen van ouders en jongeren die de schoolsystemen willen verlaten.
 • Concretiseren via het opzetten van regionale educatieve kernen (minischooltjes, gedeeld thuisonderwijs,…).
 • Mogelijkheden zoeken/aanbieden om de vriendenkring van kinderen en jongeren (opnieuw) te vergroten.

2) De Weefboom

De Weefboom is een Vlaamse virtuele thuisonderwijsgroep van en voor – al doorwinterde en ervaren, maar evengoed ook pas gestarte – thuisonderwijsgezinnen die elk autonoom hun eigen pad gaan, maar samen een aantal dingen willen regelen. Kristel Duchateau en Claudia richtten De Weefboom afgelopen zomer op. Dit doen ze met een aantal thuisonderwijs gezinnen die elk minstens 1 leerplichtig kind hebben waaraan thuisonderwijs wordt verstrekt, meestal door de ouders zelf. Ze willen dat de verbondenheid kan groeien en zij zo samen sterker staan om de belangen van de kinderen te behartigen.

Werking van De Weefboom

Er is voor de leden bijvoorbeeld de mogelijkheid om gebruik te maken van online leerplatformen zoals Kabas en/of Bingel. Er is een online klasje (in een Google Classroom) waarin er met de kinderen van niveau vierde tot en met zesde leerjaar basisonderwijs èn hun ouders samen gewerkt wordt rond ICT. Waarin ze zich in groepjes voorbereiden om o.a. deel te nemen aan de Whizzkids-vragenrondes, …

 • WAAR? Actief in alle Vlaamse provincies. 
 • WELKE LEEFTIJD? Zoals eerder vermeld, richten zij zich in de eerste plaats op thuisonderwijsgezinnen die elk minstens 1 leerplichtig kind hebben. 
 • AANTAL PLAATSEN? In de virtuele klas en op de leerplatformen kunnen we altijd plaatsjes bijmaken.
 • TIJDELIJK INITIATIEF? Nee, dit is permanent bedoeld. Wat ons betreft groeit dit uit tot een gevestigde waarde.
 • WANNEER OPGESTART? Zij startten in augustus, maar we hebben elk al jaren ervaring met thuisonderwijs
 • KOSTPRIJS? Voor 10€ ben je lid van De Weefboom, voor een schooljaar. 
 • CONTACTGEGEVENS? info@deweefboom.be  Verder is er onze website, onze Facebookpagina en instagram.
 • MAIL NAAR: deweefboom@gmail.comclaudia@deweefboom.be

3) Educreatie

De interactieve website www.educreatie.weebly.com is een plek waar ouders elkaar kunnen vinden en inspiratie delen. Ouders kunnen mailen als zij nog andere ouders zoeken om een collectief te starten. Huisonderwijs is divers en hier vind je informatie wanneer je wilt overstappen naar individueel of collectief thuisonderwijs. Huisonderwijs heeft invloed op je leven en je kan beter voorbereid zijn als je deze stap zet. Daarnaast vind je hier ook de nodige info terug om je aan te melden voor huisonderwijs en kan je een ingevuld voorbeelddocument terugvinden ter inspiratie. Mail naar: educreatie@gmail.com

4) Groei Wijs

GroeiWijs ondersteunt groei naar wijsheid op een speelse manier. Als NLP getraind HappyBrain coach is Joke Bonneure heel erg geboeid door hoe de menselijke neurologie werkt. Ontdekken hoe de connectie tussen je brein en lijf werkt is zo waardevol. Het brengt je dichter bij je eigenheid én je leert er anderen beter door begrijpen. Jokes’ missie is om met GroeiWijs mee die voedingsbodem te versterken. Workshops, trajecten, kampjes en individuele sessies zitten boordevol laagdrempelig speelse, soms avontuurlijke manieren om brein en lijf beter te begrijpen en verbinden. 

Er is zoveel prachtig aanbod van breed geschoolde professionals met enorme levenservaring. Dat ontdekte ik tijdens het opzetten van de eerste gratis online conferentie in 2021. Met als thema ‘bewust opvoeden vanuit de kern’ ga ik met die professionals in gesprek. Er komt een gevarieerd scala aan onderwerpen aan bod die allemaal gelinkt zijn aan opvoeding. Omdat de eerste editie mij en iedereen die deelnam zoveel rijker heeft gemaakt komt er binnenkort een tweede editie aan. Je ontdekt er alles over op www.GroeiWijs.be/conferentie

Zo juist verscheen de lente-editie van PURE CHILD, met een groot dossier over Thuisonderwijs. Wil je die zeker niet missen? Abonneer je NU op de digitale OF papieren versie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..