Zowel voor je kind als jezelf is de eerste schooldag een spannende belevenis. PURE CHILD geeft je 14 tips om mindful met het hele gezin dit avontuur tegemoet te gaan!
- Laat de kinderen wennen aan het vroeger gaan slapen en vroeger opstaan.
- Zorg dat je kind in orde is met zijn boekentasje en schrijf overal zijn naam op, zodat er niets verloren kan gaan. Nog op zoek naar een leuke boekentas? Deze vinden wij ook leuk…
- Leg voor het slapen gaan samen alles klaar. Bespreek samen met je kind wat het nodig heeft, welke kledij het zal aantrekken enz. Zo kan je relaxed opstaan en samen ontbijten.
- Luister goed naar je kind zijn bezorgdheden en zorg dat het op zijn gemak kan zijn. Voor de kleinsten, mag er zeker een knuffel of iets tastbaar vertrouwd mee gegeven worden in de schooltas.
- Vertel als ouder dat je benieuwd bent naar al zijn nieuwe vriendjes en zijn avonturen die het zal beleven. Ook bestaan er leuke kinderboeken om je kleuter in te wijden, zoals: Dribbel voor het eerst naar school, Kleine huppel voor het eerst naar school, Kleine beer gaat naar school of Het kleurenmonster gaat naar school
- Zorg dat je kind een voedzame gevulde brooddoos bij heeft. Als het kan met bruin volwaardig brood, een eitje, kaas, een heerlijk veggiebeleg, af en toe een stukje kip of vlees van de bio-slager, een worteltje, tomaatjes, stukjes avocado of komkommer, olijfjes, radijsjes, walnoten of een stukje pure chocola (goed voor de hersenen) erbij. En wist je dat er ook pure gezonde choco bestaat? Een boterhammetje als dessert met deze heerlijke choco, kan geen kwaad.
- Natuurlijk geef je alleen maar mee wat het kind ook graag lust. Zodat ze tussen de middagpauze niet met lange tanden moeten eten. In de winter wat warme verse soep in een thermos, kan ook heerlijk smaken. En tussendoor een verse appel of een gezond koekje, zoals die van het merk: Lilalou. Hierin zitten enkel natuurlijk ingrediënten.
- Een edelsteentje in de broekzak stoppen kan ook wonderen doen, om bij zich te dragen op school. Of onder het kussen leggen om goed te kunnen slapen. Een edelsteen kan namelijk rust brengen, vertrouwen en het gevoel van veiligheid geven. Zoals de paarse amethist, de heldere bergkristal, de groene aventurijn, de blauwe calciet of agaat (in vele kleuren). Je kind kan zelf intuïtief aanvoelen welke steen het beste bij haar of hem past.
- Ook een geurtje dat tot rust stemt kan helpen. Zoals de etherische olie van lavendel, kamille, bergamot of wilde appelsien… Je kan een kleine druppel op een doekje doen om mee naar school te nemen. Maar je kan ook in de woonkamer een Aroma Diffuser plaatsen en olie hierin verdampen even voor het slapen gaan. Of ben je leerkracht, dan kan je dit gebruiken voor dat de kinderen in de klas komen. (Natuurlijk even navragen of ieder het geurtje opmerkt en lekker vindt + opgelet: nooit rechtstreeks op de huid gebruiken)
- Bachbloesems voor kinderen kan ook ondersteunend werken bij kinderen die hooggevoelig, angstig, gestresseerd of onzeker zijn.
- Doe samen met het hele gezin ’s morgens even een klein ritueel voordat je de deur buiten gaat. Ga samen in een kring staan, sluit even allen je ogen en adem even samen 3 keer diep in en uit, tot diep in de buik. En zeg dan samen een intentie voor de dag die je uitstuurt: “Het is een keitoffe schooldag vandaag “. Of zeg elk afzonderlijk je eigen positieve intentie voor de dag en eindig dan met een high five… Dit kan je ook doen als leerkracht bij het begin van de schooldag in je klas, na het groeten van elke leerling.
- Wanneer je kind van school komt, ga niet onmiddellijk veel vragen stellen, maar laat het even bekomen van de drukte van de school. Als het kan, laat je kind dan nog even buiten spelen. Vertel aan tafel als ouder hoe jouw dag was op het werk, wat er leuk was of minder fijn. Of hoe jouw eigen eerste schooldag verliep toen jijzelf nog klein was. Zo komt je kind vanzelf ook tot zijn verhaal. Let hierbij wel op, dat je echt aandachtig luistert. En is er wat negatiefs, ga niet onmiddellijk oordelen. Maar stel vragen: “ Hoe kwam dit? Hoe ga je dat de volgende keer oplossen of ga je er anders mee omgaan?” Vertel hoe jij het zou doen. Wat belangrijk is, is dat je steeds eerlijk bent met je kind en dat het kind weet, wat het ook soms heeft uitgespookt altijd bij jou als ouder terecht kan. Het kind heeft jouw vertrouwen nodig om zich veilig te kunnen voelen.
- Tracht ook een goede communicatie met de leerkracht en de directie op te bouwen. Zeker wanneer je kinderen naar het klassieke basis onderwijs gaan, omdat je geen andere keuze hebt en eigenlijk stiekem hoopt dat er hier ook verandering komt. Niet meer alleen de ratio te ontwikkelen maar ook vanuit het gevoel, vanuit het hart, zoals Christina Von Dreien het vertelt.
- Benader de school om weerbaarheidstrainingen te geven. Mindfulness en meditatie oefeningen aan te brengen. En als het kan veel meer aan creativiteit te doen. Vraag hen om rekening te houden met elk kind zijn eigen ontwikkelingstempo en om aan opbouwende communicatie te werken. Vraag indien mogelijk of het kan om in de komende lente een stukje moestuin aan te leggen op school, al is het in verschillende houten bakken. Misschien zijn er wel ouders die hier mee aan willen helpen. Alsook de vraag of het kan om meer buiten les te geven en zoveel mogelijk de natuur in te trekken. Hoe meer ouders dit soort vragen stellen, hoe meer kans dat de schooldirectie dit toch overweegt om hiermee met zijn personeel hier mee aan de slag te gaan.
Deze tools brengen alleen maar meer verbinding en harmonie tussen elkaar en veel gelukkigere kinderen en leerkrachten.
Lieve mensen, het PURE CHILD team wenst jullie allemaal een hele goede start!
Magdalena Troch
Post Views: 160