Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Lijdende jongeren én ‘de nieuwe mens in wording’

Waarom hebben vele jongeren het zo moeilijk

Dat het niet goed gaat, met onze jeugd lijkt mij een open deur intrappen. Vanuit een breder perspectief bekeken kan dit ogenschijnlijk, zéér uitdagend tijdperk echter een fase zijn op onze weg naar een ‘nieuwe mens in wording’ en zijn de jongeren en kinderen de boodschappers van een nieuw aankomend tijdperk, waar we als mensheid al zo lang op wachten.

Feiten

In het magazine Feeling van april 2023, las ik dit : ‘Eén op de drie jongeren voelt zich niet goed. Een op de tien heeft een psychische stoornis.” Alsook dit verhaal van een wanhopige moeder bij een crisismeldpunt in Vlaanderen waar per dag veertig dringende hulpvragen binnenlopen:

“Sinds een paar maanden gaat het slecht met mijn dochter van 15: wat begon met slecht eten en mindere resultaten op school is nu een regelrechte depressie. Uit haar kamer komen doet ze nauwelijks, zich verzorgen ook niet en naar school gaan is moeilijk. Ze glijdt steeds verder van ons weg. Ik ben bang en ik weet echt niet meer wat ik moet doen.”

Dit artikel kwam binnen bij me, wat een harde realiteit. Kinderen hebben niet alleen gedragsproblemen, zoals woede- uitbarstingen, of ADHD, maar veel jongeren blijken de druk van het leven niet meer aan te kunnen. Ze voelen zich angstig, eenzaam, depressief en hebben een laag zelfbeeld door de hoge prestatiedruk.  Ook is er een explosieve stijging van mentaal lijden dat zich aan de buitenkant toont zoals eetstoornissen, zelfbeschadigingen en zelfmoordgedachten.

Hierin wijden ze dit aan de tienerjaren, waar onder invloed van hormonen, het rationeel denken het verliest van de tijdelijke emoties. Alsook de voorbije corona toestand, waardoor jongeren veel alleen waren. En angsten om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen van de buitenwereld.

Een nadere kijk hiernaar

De oorzaken hierboven spelen zeker een grote rol. En toch, na bijna 8 jaar uitgever van PURE CHILD te zijn, waarin ik veel in contact kom met professionals en coaches met een holistische bredere visie, blijkt er nog veel meer te spelen bij onze jongeren. Zo is onze maatschappij de laatste 20 jaar gigantisch veranderd:

  • Vele gezinnen zijn gescheiden. Kinderen zijn betrokken geweest bij vechtscheidingen. Ze wonen in twee huizen, in twee samengestelde gezinnen.
  • Er is meer spanning in de buitenwereld: dreiging van de klimaatveranderingen, oorlogen, vervuiling. Ze krijgen de boodschap dat deze planeet eindig is.
  • Kinderen zijn braaf wanneer ze achter hun scherm zitten
  • Geen normale menselijke communicatie alles via het scherm, zelfs al zit je lijfelijk naast elkaar.
  • Constante toegang tot gewelddadige games.
  • Geen rust meer, verveling is uit de boze.
  • Veel meer voeding uit de microgolf , voorbereide maaltijden, geen ontbijt ’s morgens, met andere woorden voeding, zonder voedingswaarden.
  • Maaltijden worden niet meer samen als gezin genomen.
  • Baby’s  worden snel naar de crèche gebracht.
  • Overwerkte en gestresseerde ouders  die met tegenzin hun job doen.

Op school:

  • Verschillende culturen in dezelfde klasgroepen
  • Grote klassen
  • Tablet’ s en computerschermen waarop de les moet gevolgd  worden
  • De voortdurende aanwezigheid van de smart Phone. En dit voortdurend in verbinding met met de hele sociale media, die je constant afleidt en vertelt hoe je eruit moet zien, wat je moet doen om ‘cool te zijn’ enz.

Sta even stil, wat voor een invloed dit op kinderen heeft. Wat doen al deze veranderingen met ons, als volwassenen?

Kinderen zijn niet meer als voorheen

Vele van hen zijn hooggevoelig, hoogbegaafd, blinken uit in iets bijzonder. Anderen hebben dan weerom veel meer tijd nodig om tot een bepaalde leerstof te komen. En sommigen brengen ons zelfs heel bijzondere verhalen.

Zoals het bijzondere kind, Akiana, die als van kleinsaf aan prachtige gedichten en kunstwerken maakte. Christina Von Dreien die haar moeder verraste met nieuwe kennis, die op een andere manier waarneemt enz. Alsook Amy Angel die dichter bij ons woont. Deze kinderen vertellen over andere werelden, hebben contact met natuurwezens, overledenen, engelen, vorige levens enz. Zij vragen van om meer dan alleen onze 5 zintuigen te gebruiken.

En observeer je kinderen met een brede bril,  kan je zien dat zelfs elk kind een boodschap heeft voor de volwassene, voor de maatschappij. Zou het kunnen dat er een menselijke evolutie aan de gang is?  Dat kinderen door hun gedrag ons laten zien dat de wereld die wij nu leven, geen wereld is voor een ‘menselijk leven’ (zie opsomming hierboven)? 

Zijn de kinderen onze boodschappers?

‘Ja’ is mijn antwoord hierop. Ze vragen van ons,  door hun gedrag, onbehagen, pestgedrag, woedeaanvallen, krassen, ziekten om eerst en vooral  hen ‘echt’ te zien, hun ‘ziel’ en puurheid.  Ze zijn stuk voor stuk unieke mensen die hier zijn met een bepaald talent, gave, een missie, groot of klein.  Ze willen zich niet aanpassen aan onze onechte maatschappij waarin, zoveel mensen met maskers rondlopen, met zware onverwerkte emoties, die ongelukkig zijn.

Hun boodschap is:

Leef echt! Verwerk en transformeer jullie pijnen. Leer mindful met je emoties omgaan. Open je hart en voel de verbinding met de ander. Verbind je met de natuur. Durf in je dromen leven. Volg je passie, je eigen unieke levensmissie. Voel dat je verbonden bent met een diepere bron in je. Herinner je eigen pure, innerlijke kind.

Ze tonen ons ook de weg.

Kijk maar naar kinderen die spontaan bomen knuffelen en met de natuur praten. Velen hebben een gigantisch rechtvaardigheidsgevoel en willen zich inzetten voor mens en natuur.  Sommigen verdiepen zich in de kracht  kruiden, aroma’s, kristallen enz.  Jong volwassenen starten voedselbossen op, maken uitvindingen om bijvoorbeeld plastic te elimineren, starten hun eigen holistische schooltjes op, trachten reeds een nieuwe wereld neer te zetten.

Tot slot:

Laat ons allen hier even bij stil staan en de transformatie naar een menselijk leven vanuit het hart, samen met de kinderen neer te zetten, een nieuwe mens in wording.

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..