Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Kids die blij zijn met hun lijf: als ouder heb je invloed!

Kinderen en tevredenheid over lichaam

💫 A girl’s greatest influence will always be her parents 💫

Mijn verhaal:

Toen ik opgroeide als tienermeisje waren er nog geen verslavende social media apps met toxische boodschappen dag in dag uit. Photoshop bestond reeds, er waren magazines en natuurlijk ook sites met het zogenaamde ideale schoonheidsbeeld. Zelfs Disney toonde al jaren slanke prinsessen. Dus ook mijn generatie kent deze programmering. 

Maar het is beangstigend in welke mate het nu gebeurt. Wat er allemaal genormaliseerd wordt en hoe ontzettend veel kinderen blootgesteld worden aan deze toxische programmering. Botox, nepwimpers, tanden bleken, middeltjes om af te slanken, sporten om slank te worden/blijven, etc.

*****************

Dove heeft prachtige campagnes die bewustmaken en confronteren.

Zo ook dit filmpje.

*****************

Nu nog zo beschermd en veilig, maar straks…

De wereld van mijn gezin, onze thuis voelt nu nog zo beschermd en veilig aan met mijn kleine kinderen. Maar de uitdagingen van onze huidige maatschappij liggen op de loer en worden alsmaar groter naarmate ze ouder worden. Hoe ga ik hen daarin begeleiden? Kan ik ze er voor behoeden?

Met momenten vind ik het doodeng en hou ik mijn hart vast. Het helpt als ik mezelf terugroep en richt op waar mijn invloed ligt. Een van de meiden uit het filmpje zegt zo mooi: “Mijn moeder leerde me dat ik niet moet luisteren naar die mensen. En dat ik trots mag zijn op wie ik ben.”

De meeste ouders doen super hun best om hun kinderen te laten ervaren dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Voor een sfeer te zorgen waarbinnen alles besproken kan worden.En een hele belangrijke: ‘ ze zijn zich bewust van hun eigen voorbeeld’. Ongetwijfeld komt ieder voor lastige situaties te staan als het gaat over de gevaren van social media.

Ik las onlangs dat meisjes reeds vanaf 6 jaar ontevreden zijn over hun lichaam. 6 jaar! Hartstikke jong en dan al bezig zijn met hoe je lichaam er anders uit zou moeten zien. Wat het meeste voorkomt is dat meisjes slanker willen zijn. En uiteraard zijn jongens ook gevoelig voor de invloeden van buitenaf.

Hoe stimuleren wij als ouders, dat kinderen tevreden zijn met zichzelf?

1) Vermijd negatieve reacties over je eigen of andermans lichamen en uiterlijkheden

Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen zien dat hun moeder (of vader) voor de spiegel staat en klaagt over de dikke buik, billen of benen. Dat er wel wat kilootjes afkunnen. Of als je andere mensen ziet op tv of op straat en hardop zegt “Zo, die is dik’, ‘dat ziet er ook niet uit’, ‘zij heeft wel hele kleine borsten’, ‘zie die neus, die is MEGA’.” Kinderen pikken het allemaal op en doen je na. Dus hoe reageer en denk jij zelf als ouder bii het zien van iemand die er anders uitziet dan wat als normaal wordt gezien.

En hoe ga jezelf met je eigen lichaam om, ben jezelf als ouder tevreden met je lichaam. Kan jij voor de spiegel staan en tevreden naar jezelf kijken, zonder oordelen? Jij als ouder bent de grootste influencer, vergeet dit niet. En kinderen voelen dit met hun kleine teen.

2) Leg meer nadruk op wat lichamen kunnen, in plaats van hoe ze eruitzien

Onze lichamen zijn fantastisch, toch? Kijk naar de ontwikkeling van een kind en verwonder je over het feit hoe de natuur het bedacht heeft. Celdeling, de ademhaling, een hart dat pompt, voedsel waar voedingsstoffen uitgehaald worden, een nieuw leven kunnen bouwen, zelfhelend vermogen, enz. Ik vind het fascinerend en we staan er onvoldoende bij stil. In onze cultuur is vooral aandacht voor de buitenkant. 

Verwonder je samen met je kind over wat je lichaam allemaal kan. Mijn dochter zei laatst; “Ik wil iedere dag iets nieuws leren over het lichaam. Sindsdien vraagt ze regelmatig iets over de werking van het lichaam en dan gaan we samen op onderzoek uit. En daar leer ik zelf ook weer van!

Hiermee zeg ik niet dat je nooit mag praten over het uiterlijk van lichamen. Maar ben wel bewust van je woordkeuze. Blijf er het gesprek over voeren met je kind. Laat hen de nuances zien en leer hen dat er niet één schoonheidsideaal is. Verschillende mensen, verschillende meningen, verschillende eigenschappen en verschillende uiterlijke kenmerken. Laten we vooral stoppen met over de uiterlijkheden te oordelen.

3) Kies je taal bewust in bijzijn van kinderen

“Hoe gaat het met lijnen?”, “Zo, jij bent afgevallen of niet?” Dit taalgebruik lijkt onschuldig, maar als kinderen dit regelmatig horen dan krijgen zij de boodschap dat slank beter is. Over diëten en afvallen praten in bijzijn kan gevoelig liggen, zonder dat je het door hebt. Belangrijker is bijvoorbeeld om samen te onderzoeken wat een gezond eetpatroon is, wat natuurlijke gezonde voeding is en hoe je op een natuurlijke manier je immuunsysteem kan versterken. Leg daar meer aandacht op. Waarom beweging belangrijk is en zuiver water drinken? Enz.

4) Bekijk opbouwende en bekrachtigende filmpjes, lees boeken die diversitei,  zelfvertrouwen en mensen die hun passie leven laten zien

Er is ontzettend veel rotzooi te vinden op internet. Wees dus alert op wat er te zien is op YouTube en zeker bij oudere kinderen op social media. Verdiep je in hun wereld, zo kan je ontdekken waar ze – ook ongevraagd – mee in aanraking komen. Kleine kinderen kun je beschermen door te bepalen van waar er naar gekeken mag worden. Boodschappen kunnen zo subtiel zijn, maar daarom niet minder gevaarlijk. Hoe ouder je kinderen worden, hoe minder zicht je hebt op wat ze allemaal voorbij zien komen. Ik merk dat ik soms echt bleu ben, dat ik geen idee heb van wat er allemaal op internet te vinden is. Het vraagt van mij als ouder om me daarin te blijven verdiepen. Pas als we als ouder weten wat ‘hot’ is kunnen we er het gesprek over aan gaan.

Tot slot

Gelukkig zijn niet alle filmpjes gevaarlijk. Kies dus om samen te kijken naar opbouwende en bekrachtigende filmpjes. Leer kinderen juist de diversiteit van mensen zien en hoe knap het is dat ieder mens uniek is.  Ook boeken lezen over andere culturen, andere gewoontes, over mensen die in zichzelf geloven, hun hart en hun passie durven volgen enz. Dat wat ontstaat vanuit de vreugde en welzijn van de innerlijke wereld, is wat echt telt.  Wat ben je met een zogezegd mooi uiterlijk als je van binnen diep ongelukkig bent?

Kimberley Roerdink

Gevoelsrijk: groeien in verbindend ouderschap

https://kimberleyroerdink.nl/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..