Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Internetveiligheid voor kinderen en hun mentale gezondheid

kid-tablet

Als ouder hoort het erbij om je zorgen te maken over je kinderen, maar Babysits ontdekte dat het belangrijk is om goed na te denken over wáár je je precies zorgen om maakt. Wat blijkt… minder dan de helft van de Europese ouders op Babysits maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen online. Mogen ouders zich hier méér zorgen over maken?

Internetveiligheid

Nu kinderen worden geboren in een wereld vol met technologie, is het niet meer dan normaal dat de digitale kloof tussen ouders en hun kinderen steeds groter wordt. Babysits onderzocht waar ouders zich het meest zorgen over maken wanneer het gaat om de online gewoonten van hun kinderen. Hier zijn de belangrijkste resultaten:

Waar 75% van de ouders zich zorgen maken over ongepaste content die hun kinderen tegen kunnen komen op het internet, maakt ‘maar’ 35% zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kind, als een consequentie van het tijd spenderen online. Nog een kleiner percentage (20%) maakt zich zorgen om het negatieve zelfbeeld wat hierdoor kan ontstaan.

Worden mogelijke mentale problemen gemist door ouders?

Dit kan komen omdat ouders de kracht van social media onderschatten, vooral als het gaat om jonge kinderen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van social media op tieners, maar er is veel minder focus op de consequenties voor jongere kinderen. Daarom kan het makkelijk zijn om aan te nemen dat jonge kinderen minder last hebben van of minder beïnvloed worden door wat ze zien op het internet. Hierdoor kan het onnodig lijken om je als ouder zorgen te maken over hoe je (jonge) kind zich voelt na het gebruik van sociale media. Verdere aannames zouden kunnen zijn dat een kleiner kind nog niet nadenkt over hoe zij eruit zien of zichzelf zullen vergelijken met anderen. Als laatste kan mentale gezondheid een taboe-onderwerp zijn in sommige huishoudens, vooral als kinderen nog te jong lijken om met zulke problemen om te gaan.

De invloed van sociale media op het zelfbeeld van kinderen

Ondanks hun jonge leeftijd, worden jonge kinderen op sociale media blootgesteld aan onrealistische lichaams- en schoonheidsidealen. Dit zal langzaam maar zeker een invloed gaan hebben op de manier waarop deze kinderen naar zichzelf kijken en hoe ze over zichzelf denken. Hun beeld van het “perfecte” lichaam zal worden beïnvloed door online content en zal hen bijblijven tijdens het opgroeien. Vanaf 2 jaar ontwikkelen kinderen namelijk al een zelfbeeld en vanaf 6 jaar worden ze zich bewust van sociale normen rondom het uiterlijk. Verder is het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen over het algemeen al lager of sterk wisselend door de lichamelijke veranderingen die zij doormaken naarmate ze ouder worden. Met sociale media die non-representatieve en vaak gephotoshopte content laten zien, zullen kinderen opgroeien met vaak ongezonde verwachtingen over hun eigen lichaam.

Houdt internet veilig en mentale gezondheid gezond

Het is belangrijk om je kind te laten weten dat niet alles is wat het lijkt op het internet. Niet iedereen is altijd blij, en niemand ziet er altijd perfect uit. Daarnaast is het belangrijk voor jouw kind om pauzes te nemen van sociale media en te verwerken wat ze zien. Op deze manier zullen kinderen op een meer positieve manier sociale media content verwerken. Verder helpt het bespreken van deze onderwerpen al om het taboe over mentale gezondheid te verminderen binnen het gezin. Wil je meer lezen over de gevaren van het internet of tips ontvangen over hoe je er mee om kunt gaan? Lees het hele artikel hier.

Voor meer informatie en/of vragen over Babysits’ internetveiligheid campagne: Fleur de Jong

Fleur de Jong
Community Manager België, Babysits – fleur@babysits.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..