Zomerse temperaturen, luchtige kleding en lekker veel buiten en in de natuur zijn met je kinderen. Zalig. Helaas houden veel (stekende) insecten ook erg van zomers, warm weer. Wat te doen bij een plotse insectenbeet bij kinderen van een bij, wesp, daas of teek? Tips voor natuurlijke hulpmiddeltjes + kenmerken van allergische reacties.
Hoe herken je een insectenbeet bij kinderen en wat kan je doen?
Insectenbeten zijn vervelend voor je kind. Gelukkig kan een insectenbeet bij kinderen in de meeste gevallen geen kwaad. Maar in sommige gevallen is alertheid en direct handelen vereist: als je kind in zijn mond, tong, keel of oog is gestoken of last krijgt van benauwdheid.
Natuurlijke hulpmiddeltjes bij een insectenbeet:
- HONING werkt ontstekingen tegen en kan het jeuken sterk doen afnemen. Zeer effectief en wel een beetje een plakboel.
- BASILICUM: de blaadjes bevatten o.a. kamfer, wat voor een koelend effect zorgt. Stamp ze fijn en breng ze aan op de beet.
- CITROEN EN LIMOEN: Het sap van citroenen en limoenen heeft antibacteriële eigenschappen en doet de jeuk smelten als sneeuw voor de zon. Kom er overigens niet mee buiten. De combinatie van de zuren met zonlicht kan brandwonden veroorzaken.
- APPEL(CIDER)AZIJN is een effectieve manier om insectenbeten te behandelen. De zuurheid van het appelazijn werkt tegen het gif van de beet. Doe wat op een watje en dep het op de beet. De jeuk zal snel verminderen.
- ALOE VERA GEL beschikt over ontelbare goede eigenschappen, waaronder bij de behandeling van een insectenallergie.
Soorten beten en hoe insectenbeet bij kinderen te behandelen:
1) Een muggenbeet
Komt vaak voor waar veel water is. Een muggenbult ontstaat als reactie op de muggenbeet, op de plek van de huid waar de mug bloed zuigt. De jeuk ontstaat meteen na het steken en de bult is meestal lichtrood of wit. De bult verdwijnt voor het grootste gedeelte binnen een paar uur, maar de jeuk kan ook langer aanhouden. Behandel de muggenbeet als volgt:
Het beste is gewoon wachten & afblijven, dan verdwijnt het muggenbultje binnen een paar dagen. Ga je krabben, dan zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nóg erger. Als de jeuk toch onverdraaglijk wordt, neem dan een ijscompress en plaats het op de beet. Heeft je kind last van hevige klachten na een muggenbeet, contacteer dan je huisarts.
Mogelijk allergische reacties:
- De muggenbult heeft een groter oppervlakte dan een normale muggenbult 2. De bult wordt rood en krijgt een witte rand 3. Naast dat de bult jeukt, kan het ook pijnlijk aanvoelen 4. Er kan een blaasje of blaar op de muggenbult ontstaan 5. Naast de muggenbult ontstaan er meer lichtrode, jeukende bultjes op de huid 6. Je kind kan grieperig worden en koorts krijgen
2) Een dazenbeet
Een dazenbeet kan heel gemeen en pijnlijk zijn. De zwelling is vaak klein en van vrij korte duur, maar er zijn ook volwassenen en kinderen die heftig reageren met een overdreven ontstekingsreactie en grote zwellingen kunnen krijgen. Behandel een insectenbeet bij kinderen van een daas als volgt:
- Maak de beet schoon met water en ontsmet deze met een ontsmettingsmiddel. Dazen kunnen namelijk bacteriën overbrengen.
- Koel de zwelling met een natte doek of een ijskompres.
- Smeer een zalf tegen huidirritatie zalf tegen om de jeuk tegen te gaan.
3) Een wespensteek
Wespen steken als ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek kan behoorlijk veel pijn doen. Bij een wespensteek blijft de angel meestal niet achter in de huid en een wesp gaat niet dood nadat hij heeft gestoken. Meestal verdwijnt de pijn en de jeuk binnen enkele uren, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor wespensteken dan anderen. Een mogelijk allergische reactie op een wespensteek ontstaat pas ná de eerste steek. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen het wespengif. Word je daarna nog een keer gestoken, dan kunnen er hevige reacties optreden door het vrijkomen van het stofje histamine in je lichaam. Behandel de wespensteek als volgt:
- Bleef de angel achter? Was je handen en nagels goed en schraap met je nagels over de huid om de angel te verwijderen. NIET er uit trekken, want dan pers je het angel gif juist in de huid.
- Je kunt eventueel het gif uitzuigen met een speciaal uitzuigpompje of met je mond, maar spuug het gif daarna wel uit.
- Koel de gezwollen plek met een koude washand of koelelement met een doekje erom heen.
- Zorg ervoor dat je kind niet aan de plek krabbelt of wrijft. Dit kan de klachten namelijk verergeren.
- Wordt de plek wel heel erg dik? Of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.
- Bij veel pijn of jeuk kun je er een speciale zalf op smeren; verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Controleer vanaf welke leeftijd deze gebruikt mag worden en lees eerst de bijsluiter.
Mogelijk allergische reacties (bel dan zeker een dokter!):
- Jeukende roodheid over het hele lichaam 2. Zwellingen en bulten op andere plekken dan waar je gestoken bent 3. Opgezwollen lippen of oogleden 4. Opgezwollen handpalmen of voetzolen 5. Zwellingen van de tong of keel 6. Misselijkheid en overgeven 7. Diarree 8. Hartkloppingen 9. Heesheid 10. Benauwdheid of piepende ademhaling 11. Flauwvallen, buiten bewustzijn raken
4) Een bijensteek
Bijen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Je voelt een stekende, brandende pijn. Meteen na de prik ontstaan irritatieverschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Soms ontstaat er eerst een witte bult, die later rood wordt. De angel blijft meestal in de huid achter. De bij gaat daarna dood. Op de plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak een klein gaatje zichtbaar. Behandel een bijensteek als volgt:
- Verwijder de angel zo snel mogelijk om te voorkomen dat het gif zich in het lichaam verspreid. Was je handen en schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Voorkom het gebruiken van een pincet, omdat je dan de gifblaas van de angel leeg knijpt. Hierdoor zal je onbedoeld meer gif in de huid spuiten.
- Plaats vervolgens iets koels, zoals ijs of een ice-pack, op de steek om de zwelling te verminderen.
- Smeer er een jeukwerende zalf op zoals bijvoorbeeld
Mogelijk allergische reacties bijensteek
Als je kind is gestoken door een bij en allergisch is, merk je dat binnen een aantal minuten tot een uur. Een allergie voor bijengif kan net als een wespenallergie levensgevaarlijk zijn. Bel meteen 112 als je kind last heeft van onderstaande symptomen:
- Jeuk, rode jeukende bultjes over het hele lichaam 2. Ontstaan van galbulten 3. Zwelling van bijvoorbeeld oogleden, lippen, tong, keel 4. Misselijkheid en/of overgeven 4. Licht gevoel in het hoofd 5. Ademhalingsproblemen, ernstige kortademigheid 6. Bewusteloosheid 7. Verlaagde bloeddruk 8. Shock
5) Een tekenbeet
Een teek lijkt op een plat spinnetje, is vaak bruinzwart van kleur en is tussen 1-3 mm groot. Teken kruipen en kunnen niet springen of vliegen. Ze leven van bloed van dieren of mensen en kunnen ongemerkt uren- of dagenlang op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Een tekenbeet doet meestal geen pijn. Door het opzuigen van het bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje zo groot als een erwt. Behandel een insectenbeet bij kinderen van een teek als volgt:
Als je een teek opmerkt die vastgehecht zit in de huid dan moet je hem zo snel mogelijk veilig verwijderen. Dit doe je met een speciale tekentang die je bij de apotheker kan vinden. Verzorg het wondje dus netjes: maak proper met water en zeep, en ontsmet vervolgens met een ontsmettingsmiddel.
(Ziekte van Lyme: De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Je kunt die ziekte via de beet van een besmette teek oplopen. De teek zelf wordt besmet als hij bloed opzuigt van kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich dragen. Als een teek later een mens bijt, kan de bacterie op de mens worden overgedragen. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie bij zich.)
Natuurlijke producten voor insectenbeten
Care Plus Natural spray 60 ml – Muggenspray zonder DEET