Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Houden van bomen en van de natuur

Houden van bomen, houden van de natuur

Nu in deze zomer zoveel bomen sneuvelen aan zovele brandhaarden, door kevers en schimmels, heb ik soms de tranen in mijn ogen. We kunnen namelijk bijna niet leven zonder bomen, bossen, wouden… Ze maken deel uit van ons leven, zonder hen is er geen schaduw, geen dieren, geen zuurstof, geen leven. Wanneer ik hoor dat er nog elke dag voetbalvelden aan bossen, wouden omgehakt worden voor de landbouw, zoals voor soja- en maïs kweek, en het verwerven van palmolie als voeder voor de dieren … dan doet mijn hart pijn. Want is dit laatste echt nodig? Kan het niet anders…  Nog niet zo lang geleden aten de koeien toch alleen maar gras? 

Het herwaarderen van de bomen is een must

De Bosgroepen (Dit zijn vzw’s die de private boseigenaars ondersteunen bij het beheer van hun bos.)  willen terug naar bossen die zichzelf in evenwicht houden en dat is super goed nieuws.  Zij willen af van een bos met één boomsoort.  Zij willen proberen een natuurgetrouw bosecosysteem op te bouwen, en dat is een gemengd bos.’ Of loofbossen planten, met zoveel mogelijk verschillende soorten. En met een onderlaag die schaduw verdraagt en de warme luchtstromen tegenhoudt. Ze planten winter- en zomereiken, maar ook berken, ratelpopulier en zelfs linde en esdoorn.

Als ouder en als schoolgroeperingen, zou het fijn zijn, mochten wij deze mensen opzoeken om deze bosgroepen verenigingen te ondersteunen. Hebben we zelf een tuin en er is plaats voor één of meerdere bomen, die ook op termijn wat schaduw kunnen brengen, ga ervoor. Kies samen met je gezin van welke boom je houdt. Het kan ook een fruitboom zijn. Natuurlijk is het ook goed om even te kijken welke grond je hebt en welke bomen hier best op gedijen. Zo kan je met je eigen gezin deze boom zien groeien, maar ook er goed voor zorgen. Hoe mooi is dat!

Hou van de natuur

Geef als ouder het goede voorbeeld door te tonen dat je van de natuur houdt. Door er met liefde en respect over te vertellen. Door zelfs wanneer je een oude boom ontmoet, deze eens samen met je gezin te knuffelen en dankbaar te zijn voor al die jaren, dat zijn blaadjes de lucht zuiveren, ons vruchten en noten geeft.  Dankbaar te zijn , voor de thuis die de boom geeft  aan alle dieren en vogels … Te lang heeft de mens te onverschillig om gegaan met de bomen. Zelfs nu nog. Onlangs zag ik een reportage waarin mensen vertelden dat ze niet van bomen houden, daar ze in de herfst te veel vuiligheid geven, te veel werk om al die bladeren op te ruimen. Deze reactie is bijna niet te begrijpen. Hoe ver ben je dan van de natuur verwijderd? Bladeren opruimen als het moet, kan je ook zien als een als ontspanning, samen in de natuur, buiten bezig zijn met de kinderen, toch?

Nog andere tips om met je gezin voor de natuur te zorgen

  • Kies voor biologische voedsel. Biologische landbouw, zorgt voor meer biodiversiteit en voor veel minder schadelijke pesticiden. Wij zijn de consumenten. Wanneer wij allen samen kiezen voor natuurlijke voeding, zullen alle bedrijven en de oude landbouw methodes ook wel mee overschakelen.

En ja, de boeren, zij worden heden ten dage het leven zo moeilijk gemaakt. Mijn hart zegt dan; ‘waarom hebben zij hun oude tradities, van verschillende dieren, kleinere aantallen, veel meer diversiteit in de groenten, niet behouden? Hun dieren voederen op een natuurlijke manier.’ Zij hebben dit zovele generaties steeds zo gedaan. Het opgedrongen beleid van massaal monocultuur te doen, hun dieren te gaan opfokken met sojabonen, bieten, maïs,  koolzaad enz.  Dit is nu zo nefast geworden. Zoveel dieren leiden hieronder, ook de rivieren, zeeën, oceanen en nu ook elk mens op de wereld.

  • En dan hoor ik sommige weerom zeggen: “Maar dit kost zoveel”.  Kies dan echt alleen wat je als basisvoeding nodig hebt. Het komt niet alleen de natuur ten goede maar ook je eigen lichaam zal er wel bij varen, zeker die van onze opgroeiende kinderen. Er zitten zoveel suikers en E-nummers in zoveel voedingswaren die je zelfs niet nodig hebt. Deze maken ons alleen maar verslaafd, dik en ziek. 
  • Door als ouder, als scholen en zeker de tuin en landbouwscholen de boeren mee te helpen, te ondersteunen van hoe zij opnieuw kunnen omschakelen naar biologisch telen,  te stoppen met monocultuur of aan permacultuur te gaan doen, of een gezamenlijke plukboerderij te worden of …
  • Door samen bomen te planten. Het wegkappen van zoveel bossen en wouden om al het vee  te kunnen voederen, en door al hun poep die in het water komt en zo, de zo belangrijke koralen in de oceanen aantast en vernietigt, heeft heel het ecosysteem is zo uit balans getrokken. Dit heeft de mens die op korte termijn denkt, afgescheiden van de natuur leeft en alleen maar veel geld en macht wil hebben, te werk gesteld. Ik hoop dat we deze levensstijl niet meer door geven aan onze kinderen. Maar dat we samen opnieuw voor deze prachtige unieke natuur gaan zorgen.
  • Door te kiezen om minder vlees te eten, en vervangen door linzen, eieren, kaas of groenten.
  • Door een grote afval schoonmaak ter organiseren bij jou in de buurt. Hoe leuk is dat? Kinderen voelen dan vanzelf aan hoe fout het is om zomaar afval en troep te dumpen.
  • Door samen als gezin te trachten om minder te kiezen voor plastic verpakkingen en te vragen aan de winkeliers of het anders kan.  Zij kunnen die bezorgdheid doorspelen aan de bedrijven.  Of dat ze kiezen voor recyclage plastic. Vele bedrijven zijn gelukkig hiermee gestart.
  • Door kinderen de schoonheid van de natuur te laten aanvoelen, beleven, te proeven …

 

Ik wens jullie allen heel veel liefde voor de natuur.

Magdalena Troch

Wanneer je een boom omhelst

kom je volledig

in verbinding met jezelf

 

Lees ook onze PURE CHILD zomereditie waarin je nog meer kan lezen over het belang van de verbinding tussen kind en natuur. 1 malig deze editie: Info@purechild.be Meer abonneer je www.purechild.be/abonneren/ en krijg toegang tot alle edities.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..