Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Het PURE CHILD Symposium 23 maart 2024 – verslag

Symposium 2024 PURE CHILD

Volgens Wikipedia wordt een symposium, ook al eens een wetenschappelijke conferentie genoemd, of een bijeenkomst van wetenschappelijke onderzoekers, teneinde hun werk te presenteren en ideeën te kunnen uitwisselen. Tot zover, het officiële kader.

Voor de ploeg van de Pure Child vzw,  kwam het er vooral op neer dat wij een platform wilden scheppen waarop professionals die ieder vanuit  hun specifieke visie op het thema: ‘ Het overprikkeld brein ‘, hun wijsheid konden vertellen. Wijsheid en visies die vaak niet gehoord worden of niet gezien, bij deze grote problematiek van vele jongeren en kinderen. En natuurlijk in het kader van de visie van het Pure Child Magazine. En uiteraard deze delen met zoveel mogelijk mensen zodat kinderen en jongeren eindelijk juist begrepen worden en wij als begeleiders ze het beste kunnen ondersteunen en leiden.

Zat. 23 maart: Het PURE CHILD Symposium begint bijna

Vroeg uit bed en een sterke kop koffie tezamen met enkele vrijwilligers, hielp ons om  de adrenaline te laten stromen als ‘kick off’ voor wat een bijzondere dag zou worden. Dat de zenuwen door onze keel gierden, was wel wat overdreven om  te stellen. Laat het ons houden op gezonde stress.

Elke organisator, weet hierover mee te spreken, ook al gaat het soms over een trouwfeest. Er kunnen namelijk zovele dingen verkeerd gaan, ondanks uitgebreide voorbereidingen.

Aangekomen op de locatie van het evenement, installeerden wij eerst ‘onze’ parkeerwachter, Arnaud  iedereen netjes, hun parkeerplaats zou wijzen op de meer dan ruime parking van brouwerij ‘De Musketiers’.

Ook de traiteur van dienst was al op post om geurige koffiekoeken en dies meer netjes te installeren voor onze weldra arriverende, gasten. Standhouders waren ook druk in de weer om een ideaal plaatsje uit te zoeken in een ruim, overbelicht atrium. De sfeer zat erin, de goesting was er en zodoende lieten wij ons meedrijven op het kabbelend beekje van eerder, gemaakte verwachtingen. Dat kabbelen duurde verder wanneer de verschillende deelnemers uit binnen-en buitenland met een brede glimlach binnen sijpelden. Dit terwijl de eerste sprekers van de dag, en laatste check van hun materiaal uitvoerden en succesvolle pogingen deden de zenuwen tot bedaren te brengen.

Een regenbooglintje rond de pols werd bijna ritueel aangebracht door dames Mieke en Els en bevestigden jouw haast goddelijke status om binnen te treden in het ‘heiligdom-der heiligdommen’, de ruime evenementenzaal van het brouwerij-en horecacomplex ‘The Musketeers’ waar een honderdtal stoelen stonden te wachten op hun gast.

Het startschot van het symposium

Stipt op tijd werd het startschot gegeven door de organisatoren, tevens uitgevers van het magazine, van dit initiatief; Rudy Van Damme en zijn levenspartner Magdalena.

Een vrolijke noot, gevolgd door een lachsalvo  brak het ijs.

En dan was ‘de trein vertrokken’ voor een rits aan inspirerende lezingen, met Jurgen Bex als opener. Hij wist vooral ons duidelijk te maken dat wat je als klein kind als trauma mee maakt dit een effect heeft op je later gedrag naar de ander toe. En hoe belangrijk dit is om het kind hierin te zien en te  helpen, dit trauma te overkomen.  Tussen de lezingen door maakte enerzijds de muzikant-sjamaan van dienst, Henk Mesuere een welgekomen muzikaal intermezzo met instrumenten (klankschalen, blokfluit, drum…) naar keuze en  volmaakt afgestemd op datgene wat de spreker had gebracht. Een uniek concept, dat zijn succesvolle formule reeds had bewezen op het  eerste symposium van 2016.

Wie was ingedommeld, werd bijgevolg ten gepaste tijd vriendelijk gewekt door een ondeugend fluitdeuntje of een doffe drum, die ontegensprekelijk het natuurlijk aspect in de deelnemers uitnodigde zich te verbinden met de  groep. Telkens magisch moment.

Ook werd er bij elke overgang naar een nieuwe lezing de zinnen verzet door een bijzondere ontprikkelende oefening, dat je weerom helemaal bij jezelf bracht en je hoofd even helemaal leegmaakte, dit werd afwisselend gebracht door Naomi D’ hont, Erika van Hooste en ook Geesje Stroo.

Daarna kwam Marijke Neyt vertellen wat er allemaal in onze darmen gebeurt met welk soort voeding en hoe dit effect heeft op de ontwikkeling van het brein bij kinderen en Jongeren.

Vervolgens Mieke Spanhove die haar eigen ontworpen SPRING jezelf OK2 mat voorstelde, en bracht heel plastisch over om ons volledige brein goed te ontwikkelen.

De middagpauze

Voor we het alllemaal goed beseften,  diende zich dan ook de middagpauze aan. Iedereen had-van al die opwinding- ondertussen toch een knorrende maag gekregen. Die werd snel verholpen door de uitstekende lunch die voor de deelnemers werd opgediend in het restaurant.

Alsook genoot iedereen van de boeiende boekenstanden over het thema, maar ook hoe je rust kan ervaren door onder een zwaartedeken te zitten, of ondersteuning kan vinden bij aromatherapie , hoe bepaalde voedingssupplementen het brein van je kinderen kan versterken, hoe bepaalde spelletjes kunnen helpen bij het verwerken van emoties enz.

We waren halfweg en het beste moest nog komen!

Symposium programma na de lunch

Na de middag werd iedereen aangenaam verrast door Vanessa Lauwers oprichtster van het expertise centrum ’t zonnekind, haar missie is duidelijk: ‘ laat kinderen stralen.’

Daarna was er weerom magie in de zaal, deze keer door een systeemopstelling die Nathalie Verlinde ons met heel de zaal liet aanvoelen.  Zij maakte ieder van ons bewust dat elk mens, ook als zeg je niets, kan voelen wanneer iemand niet goed in zijn vel zit, bijvoorbeeld  door een vreselijke gebeurtenis.

Wanneer je als begeleider je gevoelens onder woorden brengt, zodat de klasgroep waar jij les aan heeft, begrip kan hebben voor jou, zal deze groep anders reageren op jou dan wanneer je doet alsof er niets aan de hand is. De energie die iemand uitstraalt ook al zeg je helemaal niets, wordt gevoeld en daarop wordt gereageerd.

Na Henk zijn muziek en oefening, kwam Dominique Krooijmans aan het woord.

Zij ging helemaal in het onbegrepen kind gaan zitten, het werd bijna een monoloog van een kind.  Treffend en mooi om te kunnen voelen wat er achter het gedrag van  een kind speelt wanneer het in overdrive gaat. Zij gebruikte ook de metafoor van wat er gebeurt bij dieren wanneer zij onder stress staan.

Toen werd het weerom tijd voor een drankje, contacten maken, bruggen bouwen en standen bezoek…   

Het laatste deel van de dag

Het laatste deel van de dag brak aan met  twee TOP specialisten, als het aankomt om kinderen en jongeren echt te zien en hen tools te geven om in deze wereld te kunnen overleven.

Eerst David Dewulf, de man die mindfulness bekend maakte in Vlaanderen en die  gigantisch veel jongeren positief heeft beïnvloed door deze technieken aan te leren. Heel belangrijk om deze boodschap aan de leerkrachten in het publiek nog even duidelijk te maken dat deze tool zo belangrijk is om dit ook in het onderwijs aan kinderen en jongeren mee te geven.

En toen kwam Lut Celie, een psychotherapeute, maar vooral een vrouw met zoveel passie en liefde voor de jongeren die niet gezien worden voor wie ze werkelijk zijn.

Ook zij liet ons zien, door het gebruik van 2 stoelen, wat het moeilijk gedrag is van een kind, maar vooral wie echt achter dit gedrag zit.  Vaak is dit iemand die heel zijn leven heeft gehoord, dat het niets kon, niet waardig was, dom was enz…

Kunnen praten met kinderen en jongeren, leren hoe ze met hun emoties kunnen omgaan,  hen laten weten dat het normaal is dat je boos wordt, gefrustreerd bent , je hoofd op hol slaat, hier niet meer wil zijn, wanneer je als mens niet gezien wordt… kortom als begeleider het kind, de jongere, niet beoordelen, veroordelen op hun gedrag en het er zo bij laten.

Neen, durf samen te gaan kijken, wat er achter het moeilijk gedrag van het kind zit.

Het publiek was heel stil geworden en velen met tranen in de ogen….

Daarna barste het applaus los.

Afsluiting van het PURE CHILD symposium

Als afsluiter kreeg het publiek de kans om hun prangende vragen te stellen aan het panel met alle sprekers.

Niet alle vragen kregen een concreet antwoord, maar wat wel duidelijk naar voren kwam: We hoeven niet te wachten op een overheid dat ons verteld wat we moeten doen, maar durven naar je buikgevoel, je hart te luisteren wanneer een kind in overdrive gaat, wanneer je ratio zegt; “Ik moet verder met mijn rekenles of ..; “ Neen, durven ook tijd maken voor kinderen in jouw klasgroep wanneer je voelt,  dat ze iets anders nodig hebben, bewegen, even naar buiten, even een groepsgesprek, een ademhalingsoefening enz.

De hele dag, werd afgesloten door een emotionele, eveneens krachtige speech van Magdalena zelf, die iedereen er nog eens aan herinnerde, waarom kinderen, pioniers nodig hebben in het laten evolueren in opvoeding en onderwijs.

En vooral dat een kind in de eerste plaats liefde en schoonheid mag ervaren. Iets dat sommige kinderen hen zelfs door omstandigheden niet gekregen hebben… Maar waar wij als begeleider wel een steentje aan kunnen bijdragen.

Wij, kregen deze dag, die immers een dag van vele regenbogen werd, letterlijk en figuurlijk, alleen maar positieve reacties. De bijna uitgebluste leerkrachten die aanwezig hadden plots weerom goede moed, tools en inspiratie meegekregen om verder te doen.

Conclusie

Deze bijeenkomst, mag zeer geslaagd genoemd worden, zowel qua inhoud als qua vorm en is voor herhaling vatbaar. In de Mei- editie 2024 vind je ook een foto-impressie en meer info over de reacties op  dit evenement.

Wij zijn ZO dankbaar voor al onze sprekers, vrijwilligers, voor ieder hier aanwezig,  voor ieder die de unieke schoonheid van elke kind kan zien en deze kinderen met goede moed helpen begeleiden tot dat zij de beste versie van zichzelf kunnen worden. Immers, door dit proces worden ook wij volwassene de beste versie van onszelf.

Dat is immers waarvoor ons organisatie PURE CHILD bestaat.

Helpen jullie mee ons magazine, onze boodschap te verspreiden?

Alsook alle foto’s kan je zien via deze link

Rudy en Magdalena

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..