Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur

nieuw schooljaar

Lieve mensen,

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en vele nieuwe vragen komen reeds oppoppen zoals; “Blijft dit schooljaar corona vrij? Zullen onze kinderen achterstand opgelopen hebben door de schoolsluiting vorig jaar? En zullen kinderen nu voortaan steeds met mondkapjes geconfronteerd worden ?” enz.

Eerst en vooral wil PURE CHILD benadrukken dat al deze stress niet hoeft.
Het is zo belangrijk dat je als ouder en als leerkracht in deze nieuwe situatie rustig blijft en de regels die de school vooropgesteld heeft, aanvaard. Wanneer wij als volwassene in onze rust blijven dan zullen de kinderen hier ook geen last van ervaren.

PURE CHILD vind het wel heel belangrijk dat je je kinderen het gevoel van vrij zijn kan blijven geven, zoals spelen, spelen met vriendjes, buiten ravotten, knuffelen met diegene die je graag ziet. Al deze dingen zijn wel van levensnoodzakelijk belang om te kunnen groeien tot een liefdevol mens.

Knuffelen

Knuffelen een hunkering naar fysiek contact is een primaire levensbehoefte, net als eten en drinken. Dat is de reden waarom we onze baby’s zo spontaan dicht bij ons vast houden, koesteren en knuffelen. Een aanraking of knuffel doet gewoon deugd. Jonge kinderen hebben contact en liefkozingen nodig om te groeien en zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen. Een aanraking kan erkenning en geborgenheid bieden. Fysieke aanraking bevordert de aanmaak van het hormoon oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Oxytocine bevordert het leren, het gevoel van veiligheid en het maken van contact met anderen. Wie veel oxytocine aanmaakt, ontspant zich en voelt rust en verbondenheid. Het verlaagt de hartslag en bloeddruk, verhoogt de immuniteit, is erg ontspannend en maakt goede hormonen zoals oxytocine vrij.

Buiten kunnen spelen met vrienden

Buiten kunnen spelen met vrienden, het zorgt voor de fijnste verhalen aan tafel. Het heeft alleen maar positieve effecten en die zijn zowel van individuele als sociale aard. Het beïnvloedt niet alleen de fysische maar ook de mentale gezondheid van het kind. Spelen en dan vooral buiten spelen is even belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als andere elementaire behoeften. Via het spel ontdekt het kind zijn omgeving en tast het de verhouding tot anderen af.

Kinderen niet bang maken

Ook moeten we opletten dat we kinderen niet bang maken van:

 1. Hun medemens. De mens heeft elkaar nodig. We zijn geen vijanden van elkaar.
 2. Ziektes. Een ziekte doorleven zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterk wordt en dan je hierdoor tegen veel meer bestand bent.
 3. Vuil of snot aan de vingers. Ja, natuurlijk wassen we onze handen, maar door de corona worden de kinderhanden wel enorm veel ontsmet. In het verleden is reeds gebleken dat ultraschone, hygiënische milieus tijdens de jeugd bijdragen tot een hoger niveau van ontstekingen als volwassene, wat het risico verhoogt op tal van ziekten”. Dus spring hier verstandig mee om. Kies daarom voor natuurlijke zeep. Zeep is een vast product, van nature alkalisch en daarom geen vruchtbare bodem voor bacteriën. Het heeft van zichzelf reinigende eigenschappen omdat het zich hecht aan vuil én oplost in water, en zo vuil laat wegspoelen. Zeep is daarbij door haar vettige eigenschappen ook nog antiviraal. Handgels drogen de huid uit en ze doden niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën.

Onze boodschap

Laten we vooral deze boodschap meegeven aan de kinderen die dit jaar een nieuw schooljaar in gaan en deze voorleven dat wanneer we:

 • goed zorg dragen voor elkaar
 • elkaar graag zien
 • goed zorg dragen voor de natuur en hierin veel vertoeven
 • kiezen voor natuurlijke voeding en extra vitamine ondersteuning
 • kiezen voor vers water
 • kiezen voor te doen wat we graag willen doen
 • onze talenten ontwikkelen
 • tijd maken voor onze passie
 • zorgen dat we mindfull in het leven staan
 • open en eerlijk met elkaar communiceren
 • naar elkaar luisteren
 • kunnen vergeven
 • met elkaar kunnen delen
 • onze dromen tekenen, uitschrijven van hoe jij de wereld wilt zien

het met deze wereld wel goed zal komen.

Mensen hebben soms veel pijn moeten lijden, en jammer genoeg nog steeds door oorlogen, honger, ziektes enz. Dit zijn vaak tekenen dat we niet het juiste pad volgen. Alleen de mens die zijn hart afsluit van zichzelf, die leeft vanuit uitsluitend alleen zijn ego zal wanorde en onvrede creëren. Maar wanneer we onze harten openen, zoals die bij kinderen vaak open staan, dan zullen we ons opnieuw realiseren (ook wij waren ooit kinderen met een open hart) dat we allemaal “mensen zijn,” maakt niet uit welke kleur, maakt niet uit welke vorm. Iedereen is uniek en toch zijn we allen met elkaar verbonden en hebben we elkander nodig om een mooie plek op deze aarde voor ons te maken. De mens is zelfs verbonden met de aarde, de natuur en het universum boven ons. We zijn hier als mens eventjes in dit fysieke lichaam op een prachtige planeet. Laat ons samen zorgen dat deze enkele jaren hier op aarde, we in respect met elkaar en de natuur omgaan en samen met de kinderen kiezen voor het pure leven.

PURE Child wil jullie lezers graag deze intentie meegeven als leerkracht of ouder.

Het PURE CHILD team wenst jullie een leerrijk en groeiend nieuw schooljaar toe.

Redactieteam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..