Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Het mechanisme van prikkelbare darmsyndroom

prikkelbare darmsyndroom

Pure Child ontmoette een orthomoleculaire therapeut, Stef Renodeyn die ons heel veel wist te vertellen over hoe belangrijk het is om te zorgen voor o.a. een goede darmflora en dat je kinderen ook een goede darmflora opbouwen. En… over de mogelijke oorzaken van prikkelbare darmsyndroom. Hij werd zelf ooit zwaar ziek door slechte eetgewoontes enz. Gelukkig heeft hij zichzelf volledig kunnen genezen toen hij bij een orthomocelulaire therapeut kwam en alles veranderde. We vroegen hem om iets te delen daar hij graag over zijn passie vertelt en hij op dinsdagavond 29 november in ons PURE CHILD huis te Stekene een lezing brengt over: “Parasitaire infecties, onderschatte oorzaak van chronische klachten bij jong en oud.

Krantenartikel

Stef vertelt: “Iemand gaf me onlangs een interessant krantenartikel. Wetenschappers aan de KU Leuven hebben het mechanisme ontdekt (of één van de mechanismen) waardoor het prikkelbare darmsyndroom ontstaat.

Het ‘Prikkelbare Darmsyndroom’ is een cluster van klachten als krampen, verstoorde stoelgang (dan weer ‘te veel’ dan weer te weinig of constipatie), gas (-ophoping) en winderigheid, opgeblazen gevoel en buikpijn. Naar schatting 1 op vijf mensen wereldwijd zouden last hebben van deze symptomen.

Dit doet al direct een vraag rijzen. Waarom zouden één op vijf mensen lijden aan iets wat duidelijk niet bijdraagt aan het welbevinden? Via evolutie en ‘correctie’ over tienduizenden jaren heen zou Moeder Natuur het nooit toelaten dat dit iets puur ‘genetisch’ is. De natuur streeft immers steeds naar optimalisatie door aanpassing en versterking in plaats van voortschrijdende ‘verzwakking’.  Mechanismen begrijpen, ja!  Maar ook oorzaken en het “waardoor” aanpakken.

Stofje Histamine

Een stofje genaamd histamine, zou de reactie in de darm geven. Histamine is een ‘signaalstof’ die samenwerkt met het immuunsysteem. Is er een potentieel gevaar/indringer in het lichaam dan komt onder meer histamine in actie. 

Histamine draagt bij aan bijvoorbeeld roodheid van de huid, zwelling, jeuk, warmte/koorts, loopneus, gezwollen ogen en dus ook je darm die in de war is en ‘alle kanten opspringt’. Bij mensen met allergieën en/of intoleranties van allerlei aard is histamine overactief. Het doet té hard zijn best in verhouding met ‘het gevaar’.  (Je zou immers niet mogen crashen van een enkele stuifmeelpol of een enkele tarwekiem.)

De oorzaak achter het prikkelbare darmsyndroom

Wat is de oorzaak, de in je lichaam aanwezige stoorzender, het “waarom” waardoor je lichaam deze reactie geeft? Voor alle duidelijkheid: lof voor deze wetenschappers. Eindelijk is het Prikkelbare Darmsyndroom nu wat meer uit de hoek van ‘idiopathische aandoening’ (de naam alleen al) gehaald; wat wil zeggen dat het onverklaarbaar is, of je wordt weggestuurd als iemand met psychologische problemen of het is inbeelding.

Eén strategie is de bron vermijden. Dat helpt. Daar werken we ook in de praktijk door voedingsadvies op maat en door ondersteuning dat histamine helpt te remmen.

Echt geholpen?

Maar de hamvraag is: “Ben je daarmee écht geholpen?”  Ik zie in de praktijk vaak dat het probleem van de reactie in de darmen zich alleen maar verlegt en hoe meer men vermijdt hoe meer onleefbaar het leven wordt. Dit kan dus alleen een tijdelijke oplossing zijn. 

Welke vergeten en onder-behandelde stoorzenders verstoren je immuunsysteem met allergische reacties tot gevolg?

Want moeten we niet daar naar kijken? Wat is er gebeurd dat een perfect uitgebalanceerd immuunsysteem dat zich over miljoenen jaren heeft leren afstemmen, het noorden kwijt is geraakt? En dat bij zoveel mensen!

Een deel oorzaken zijn:

  • eenzijdig ‘modern’ voedingspatroon en (pré-)diabetes
  • Vitamine D-tekort
  • toxines en zware metalen als lood en kwik
  • ziekte van Lyme en co-infecties
  • Vitamine D-tekort
  • slaaptekort
  • stress en trauma 
  • hormoonverstoring

Wist je dat reeds in 1973 een studie toonde dat (over-)consumptie van verschillende suikervormen je immuunsysteem minder goed laat werken? 

Parasitaire infecties

Parasieten in alle vormen en types kunnen grote last op het immuunsysteem leggen en dus ook symptomen als het Prikkelbare Darmsyndroom uitlokken. Helaas blijft dit ondermaats gediagnostiseerd én onderbehandeld. Parasitaire infecties komen zeker niet enkel voor in zogenaamde ‘derde wereldlanden’ of in Azië. Bij mij staat het op nummer één als verdachte als ik klanten over de vloer krijg met allergieën, spijsverteringsklachten en iets prikkelbare darm. Het is vaak het eerste dat moet aangepakt worden, nog voor we andere infecties en belastingen als zware metalen of ziekte van Lyme kunnen aanpakken.

Histamine-reacties op andere plaatsen in het lichaam als jeuk, rode plekken, gewrichtspijnen, uitbraken van andere (huid-gerelateerde) infecties, etc kunnen zeker ook door parasieten in het spijsverteringsstelsel uitgelokt of versterkt worden.

Een overspannen immuunsysteem

Omdat het immuunsysteem ‘overspannen’ is door algehele verzwakking door een belastende levensstijl, levensgeschiedenis en voedingspatroon, werkt het te hard op bepaalde punten.  Ook kan er lekkende darm ontstaan en iets als ‘de ziekte van Crohn’, wat chronische darmontsteking is.

Door deze overbelastingen komen natuurlijke herstel- en afweermechanismen onder grote druk te staan.  Ook klachten als slecht slapen, energieloosheid, onrust en irritatie, donkere gedachten, ijzertekort, nek en gewrichtspijnen, stijfheid, migraine en hoofdpijnen, diarree en/of constipatie kunnen door parasitaire infecties uitgelokt worden.”

Gebeten om te weten?

Kijk hier naar een kort toegankelijk filmpje ( Nederlands gesproken, 3 min.) over het immuunsysteem in je darm en hoe het kan verstoord geraken.

Flyer Lezing Stef

Stef Redondeyn Stef Renodeyn

www.yourselfrefined.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..