Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Het Ik-momentje voor minder prikkels

Het Ik-momentje voor minder prikkels

Aan de voorkant van je lijf loopt een van de belangrijkste meridianen. Een meridiaan is een energiebaan, die net als een rivier, één richting op stroomt. Bij een blokkade wil je graag de stroming weer de goede kant op helpen. De centrale meridiaan/ het centrale conceptievat loopt van het perineum(het gebied tussen de geslachtsdelen en de anus) over de voorkant van je lijf, tot aan het kuiltje bij je kin, onder de lip. Deze meridiaan is gekoppeld aan energie voor de toekomst. Hij hoort bij je voorste brein, dat kan helpen nieuwe plannen te bedenken en patronen te doorbreken.

Roep jij als je kind naar buiten gaat altijd: “Doe je jas aan? Zo ja, dan doe je dat niet voor niks toch? Je wilt dat het kind beschermd is. Dat het lekker warm blijft, ook al regent het, of als er een harde wind staat. De oefening die bij de ritssluiting hoort, is een goede oefening om te zorgen dat je bij jezelf en je eigen energie kunt blijven, en minder snel uit balans raakt.

1) De ritsluiting.

Deze oefening kun je heel snel even doen, voordat je kind de klas inloopt of weggaat bij de voordeur. Deze oefening is simpel, je zult mogelijk niet eens kunnen geloven dat deze werkt. Maar het is echt zo. Deze oefening zal je kind beschermen en zorgen dat niet alles direct binnenkomt. Hierdoor wordt je kind minder geprikkeld, zal het minder snel moe zijn en zich ook beter kunnen concentreren.

Deze oefening gaat als volgt:

  1. Ga met je hand (net als bij je ritssluiting van je jas) van beneden naar boven en eindig dan bij het kuiltje van de kin van je kind.
  2. Doe deze beweging drie keer.
  3. Je kunt je kind deze oefening natuurlijk ook zelf aanleren.
  4. Vertel er dan bijvoorbeeld bij dat het kind met deze oefening zelf zijn of haar energiejasje kan aandoen.

Wanneer is deze oefening handig?

  • Als beschermjasje.
  • Als je naar buiten gaat, om je energie te  beschermen.
  • Als je wilt ontspannen in een drukke ruimte.
  • Als je wilt leren de energie bij jezelf te houden.
  • Als je moe bent.
  • Als je te lang achter een schermpje hebt gezeten.
  • Als energie-oppepper.

Zo leg je deze oefening uit aan je kind:

Het stormt, heel hard. ‘Stop je wortels diep in de grond!’ roept grote boom naar kleine boom. ‘Onthoud goed, je stam is stevig en mag meebewegen met de wind.’

Uil zit op een tak. Hij houdt stevig vast. Het is net of hij bijna wegwaait.’ Hé vriendje’ roept hij: ‘Ik kruip snel terug in mijn holletje.’ Dat doet hij meteen. Het is daar warm en veilig. Er loopt een rilling door zijn lijf. Wat een wind zeg. Bij zijn voetjes ligt een plas water. Het zijn de dikke druppels die hem doorweekt hebben. Maar hier zit hij warm en veilig.

Heb jij ook zo’n veilige plek? Waar jij je warm en veilig voelt? Jouw lijf zou ook zo veilig moeten voelen, overal, niet alleen als je op dat veilige plekje bent. Hoe veiliger jouw lichaam voelt, hoe beter je alles durft, bijvoorbeeld. Ik heb een mooie oefening die je kunt doen om je goed en veilig bij jezelf te blijven.

Roos Dekkers Roos Dekkers

gecertificeerd Touch for Health-therapeute

 

 

 

Uit het boek: Je kind weer lekker in zijn vel je kind weer lekker in zijn vel 

Auteur: Roos Dekkers

Uitgever: Expertboek

ISBN: 978-94-92926-56-2

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous
Next

Reageren op dit artikel..