Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

Examentijd, toetsen en veel stress

hechtingsfiguren

Voor veel jongeren is het nu een drukke en gestresseerde tijd want het einde van het schooljaar is in zicht. Heel wat ouders en leerkrachten beginnen in te zien dat deze gestresseerde en vaak geforceerde manier om leerstof te verwerven, niet de goede manier is. Ook als ik zelf denk aan mijn eigen studententijd. Het was vaak leerstof vanbuiten leren om dan na het examen het uit mijn hersenen te wissen. Zoveel energie en moeite er in gestopt om dan na enkele maanden zo goed als alles vergeten te zijn en vaak ook omdat je er in het leven zelf zo weinig mee kan. En mijn best te doen voor een goed rapport, zodat mama en papa lief, tevreden en fier over hun dochter te kunnen zijn.

Experimenteren met toets- en cijfercultuur

Een artikel over een school in Deurne, het Alfrinkcollege  trok mijn aandacht. Zij doen het anders. Zij willen af van de toets- en cijfercultuur en experimenteren met andere vormen van onderwijs. De leerlingen mogen een tussentijdse toets zelf nakijken. Voor de docent is dit een aanknopingspunt om te zien welke leerstof goed overkomt en waar nog aan gewerkt mag worden. Als het blijkt dat veel antwoorden onjuist zijn of niet beantwoord, dan zorgt de leerkracht ervoor dat er tijd gemaakt wordt om op het niveau van de leerling alles duidelijk uit te leggen tot de leerling het doorheeft.

Expertise van de docent

Er wordt hierbij uitgegaan van de expertise van de docent, die niet alleen instructies geeft, maar veel tussentijdse vragen stelt om te kijken of de leerlingen snappen wat er is gezegd en meteen bijspijkert als dat nodig is. “Dit kost tijd, daarom moet de docent kritisch kijken naar wat die onderwijst en accepteren dat het niet altijd volgens een vastgelegde planning verloopt. Maar omdat de stof die behandeld wordt door de leerlingen goed begrepen wordt, hoef je het later minder te herhalen, waardoor je uiteindelijk vaak zelfs verder komt dan een vastgelegde planning.

Formatief handelen

Dat de toetsen worden gebruikt als onderdeel van het leerproces en niet als beoordeling van het leren, heet formatief handelen. Steeds meer scholen tonen interesse in deze leermethode. Bij formatief handelen staat het leren van de leerling centraal. Pas als je de stof beheerst, maak je de toets. Je werkt op een andere manier toe naar het eindresultaat. Formatief handelen betekent dat er niks van afhangt, dat je leert van fouten maken, tot je het beheerst. Om mogelijk uiteindelijk een toets te maken, die met een kleur of cijfer wordt beoordeeld.”

Cijfers kunnen een psychisch trauma veroorzaken

In de groep wordt er een onderscheid gemaakt tussen diegene met goede punten want dat zijn de sterke, goede leerlingen, diegene die het zullen maken in het leven. En de andere horen onmiddellijk bij de zwakken, de probleemgevallen, de losers enz.  En dat heeft een impact op het kind als op de ouder. Kinderen moeten de kans krijgen het niveau te halen waartoe ze in staat zijn zonder beoordeeld te worden met een cijfer. Ik werd helemaal blij toen ik dit las, dit is toch al een begin van een goede richting.

Wat als leerlingen zelf kiezen voor een toets te doen?

Alhoewel het nog anders kan, want hoe anders zou de insteek kunnen zijn, dat de leerlingen zelf een toets vragen om te weten of ze de bepaalde leerstof ja dan niet hebben begrepen. En wat als leerlingen zich meer zouden kunnen verdiepen in dat waar ze graag zelf meer over willen weten.  En mocht de leerling veel vragen niet kunnen beantwoorden, dat hij of zij zelf vanuit zijn willen weten of ervaren, volledig gemotiveerd verder studeert en begeleidt wordt door een leerkracht die ook met passie geïnteresseerd is in dit vak. Natuurlijk, sommige vakken zijn essentieel om te kennen om in deze wereld degelijk te kunnen functioneren.

En over essentiële vakken gesproken

Waar is de leerstof of de praktijk van: hoe je met elkander op een wijze manier omgaat, hoe je met je emoties omgaat, hoe we het verschil kunnen voelen tussen de buitenwereld en onze binnenwereld, hoe we omgaan met wat we voelen, hoe je kan voelen wat jouw unieke gave of talent is en hoe dit te helpen ontwikkelen? Hoe we oplossingen samen kunnen vinden omdat er geen oorlogen meer zouden hoeven te zijn, geen natuur die onnodig en ondoordacht stuk gemaakt wordt, hoe we de  natuur opnieuw in balans kunnen brengen?

Hoe je de universele kracht in je kan voelen en hierop te vertrouwen? Hoe je kan voelen en ontdekken dat we met alles en iedereen verbonden zijn? Hoe met onze gevoelens over seksualiteit om te gaan vanuit een spiritueel en liefdes uitgangspunt? Hoe wij zelf onze droom en toekomst kunnen creëren? Hoe wij kunnen leven vanuit onze passie? Hoe onze passie te vinden? Hoe te experimenteren met ons bewustzijn, zoals telepathie. Hoe we kunnen manifesteren van ons hartsbewustzijn? Kortom hoe wij vanuit ons unieke zijn deze wereld weerom in harmonie kunnen brengen. Hoe we emotionele pijnen, trauma’s kunnen transformeren? Wat echte liefde is? Hoe je jezelf ten volle graag kan zien?  Enz… 

Er zijn zoveel mooie boeiende en heel belangrijke dingen te leren in dit leven als mens hier op aarde. En van heel mijn opsomming is nog weinig terug te vinden… maar we zijn op de goede weg.

Maar voor de leerlingen die NU volop in de examens zitten

Enkele tips:

  • Hou voor je zelf in het oog wat je graag zou willen doen in het leven en dat je op dit moment deze toetsen nodig hebt om daar te geraken. Wat is jouw doel in het leven?
  • Doe je best, maak een goede en realistische planning, doe het niet voor een ander maar alleen voor jezelf.
  • Weet dat dit ook een voorbereiding is op alle stress momenten die je nog onvermijdelijk in je leven zal tegenkomen.
  • De resultaten zeggen niets over wie je bent? Jij bent uniek met je eigen kwaliteiten

Een goed voedingssupplement in deze tijd kan zijn Ashwaganda van Mannavital (Ashwagandha of Indiase ginseng is een wortel die vooral de stressbestendigheid verhoogt en helpt tot rust te komen. Hierdoor komt meer energie vrij om beter te presteren in werk en sport. Opmerkelijk is ook de mentale boost die men krijgt met beter emotioneel functioneren en een beter geheugen- en concentratievermogen.)

Maar wat ook heel belangrijk is:

  • Ontspan je regelmatig. Bijv. met een ademhaling’s meditatie, op het gras liggen, bij een boom zitten, trampoline springen…
  • Blijf in het nu-moment, aan wat voorbij is kan je niets meer veranderen en wat komt dat weet je (nog) niet.
  • Drink voldoende water en neem geen zware maaltijden.

En weet… ook dit gaat voorbij… Wij wensen iedere leerling alvast heel veel succes toe.

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..

Pure Child Symposium

Zaterdag 23 Maart 2024 | Van 9:30 tot 17:30  | in Sint-Gillis-Waas